KURTIJEV MUČKI UDAR! Priština lažirala pljačku da napadne Srbe: Zbog toga Srbija vraća 1.000 vojnika na Kosovo!

Autor:

Vesti

10.12.2022

06:15

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Napad na vozilo NBS u Leposaviću lažiran da bi Priština dokazala da zbog izlaska Srba iz kosovske policije u pokrajini vlada anarhija.

KURTIJEV MUČKI UDAR! Priština lažirala pljačku da napadne Srbe: Zbog toga Srbija vraća 1.000 vojnika na Kosovo!

Foto: Tanjug/AP

Aljbin Kurti je smislio pakleni plan da bi imao opravdanje za pokušaj okupacije severa Kosmeta i maltretiranje preostalih Srba južno od Ibra, saznaje Republika iz izvora u našim bezbednosnim službama.

Naime, prema savetima zapadnih agenata, njegovi ljudi su u četvrtak inscenirali pljačku u Leposaviću da bi pokazali da, tobož, zbog povlačenja Srba iz kosovske policije, vlada anarhija, koja ugrožava sve građane.

- Plan je razrađen do detalja. Odlučeno je da meta napada bude automobil službe za platni promet Narodne banke Srbije, u kom se nalazio novac namenjen našem narodu na Kosmetu. Na taj način bi ubili dve muve: dokopali bi se para iz Beograda i ujedno "dokazali" da je bezbednost u pokrajini ugrožena - otkriva naš sagovornik.

Božinović: Nasilje u dogovoru sa Zapadom

Bivši ambasador Srbije u Nemačkoj Milovan Božinović ocenio je juče da je upad kosovskih specijalnih jedinica na sever KiM sinhronizovana poruka Beogradu da mora da prihvati ono što je za Srbiju neprihvatljivo - francusko-nemački plan.

- To je vrsta nasilja Zapada, koji radi sinhronizovano s Prištinom, i poruka za kosovske Srbe da moraju da se dogovore s Prištinom, a ne s Beogradom. Što se tiče priznanja, od toga nema ništa jer mi to naprosto ne možemo uraditi. Takođe, za nas je neprihvatljivo da omogućimo Kosovu da ulazi u u međunarodne organizacije i UN - ističe Božinović.

HICI I BOMBE

Republika

Foto: TV Pink

Petar Petković

NBS je saopštila da je u trenutku iznošenja novca iz transportnog vozila ispred banke nekoliko napadača zapucalo na radnike obezbeđenja firme "Henderson", koji su obezbeđivali auto:

- Obezbeđenje je uzvratilo vatru i u toj razmeni jedan od radnika je lakše ranjen i zbrinut u bolnici, a napadači su se razbežali.

Da bi slika totalnog haosa bila uverljivija, napadači su bacili i dimne bombe. Međutim, naše službe su veoma lako provalile ko stoji iza svega, jer je vozilo Hitne pomoći u kom su bili napadači stiglo iz pravca južnog dela Kosovske Mitrovice, gde su kasnije i pobegli. Ova saznanja je potvrdio i direktor Kancelarije za KiM Petar Petković.

- Namerno to rade, žele da izazovu incidente, da izazovu novu krizu, da zaplaše narod. Povod za to je navodno bila neka pljačka, a kasnije se ispostavilo da je taj automobil došao sa juga i, kada nisu mogli da opljačkaju banku, on se uputio ka jugu Mitrovice. Ideja je bila da se inscenira ceo taj događaj da bi krenuli s akcijama koje su se desile tokom večeri - naveo je Petković.

Seku komunikacije, spremaju nove napade

Prema saznanjima Republike, novi napadi Kurtijevih specijalaca nisu isključeni, a sve s ciljem da se Srbi isprovociraju i učine neki nepromišljeni potez koji bi bio povod za brutalnu reakciju Prištine.

- Situacija nije nimalo naivna. Naime, kosovske snage su pod kontrolu stavile selo Srbovac, koje je ključno za komunikaciju Mitrovica-Leposavić. Imaju sve pripremljeno unapred, žele da obezbede prostor za eventualne dalje napade. Ništa ne prepuštaju slučaju, što se vidi i iz prethodnih akcija koje su sprovodili - objašnjava naš sagovornik.

POVRATAK IZVODLJIV

Zbog svega toga, Srbija ozbiljno razmišlja da, prema Rezoluciji 1244, vrati na Kosmet 1.000 pripadnika svojih bezbednosnih snaga, što je juče potvrdila i premijerka Ana Brnabić.

- Zato što Kfor ne radi svoj posao i zato što Srbi na KiM ne mogu da se osećaju bezbedno. Oni su tamo životno ugroženi, uključujući i deca u vrtićima - dodala je Brnabićeva.

Republika

Foto: Tanjug

Milovan Drecun

Predsednik Odbora za Kosovo i Metohiju Milovan Drecun rekao je juče da je povratak naših snaga izvodljiv.

- Ne treba sumnjati da Srbija ima resurse da sprovede tu akciju. Nadamo se da neće morati da dođe do toga i da će međunarodno prisustvo u skladu sa Rezolucijom 1244 realizovati ono što mu je ključni zadatak, a to je stvaranje sigurnog okruženja za sve koji žive na Kosovu i Metohiji - rekao je Drecun za K1.

PRIŠTINA POPUŠTA POD PRITISKOM: Odlažu izbore na severu?

Foto: Tanjug/AP

Vjosa Osmani

Predsednica privremenih kosovskih institucija Vjosa Osmani odlučila je da odloži održavanje vanrednih izbora u četiri opštine na severu Kosova, Severnoj Mitrovici, Leposaviću, Zvečanu i Zubinom Potoku, prenose mediji na albanskom.

Ona je odluku donela, kako se navodi, posle brojnih incidenata, ali i zahteva ambasadora zapadnih zemalja.

Vučićeva borba dan i noć

Republika

Foto: printscreen

Miloš Vučević, Aleksandar Vučić i Milan Mojsilović

Predsednik Aleksandar Vučić obratiće se javnosti danas u 19 časova. Kako je najavljeno, on će građanima pokazati dokumenta i fotografije i obavestiti javnost o svemu što se prethodnih dana dešavalo na severu Kosmeta. O ozbiljnosti situacije govori i noćni sastanak predsednika s prvim ljudima, ministrom odbrane Milošem Vučevićem i načelnikom Generalštaba Vojske Srbije Milanom Mojsilovićem.

- Tokom noći i jutra s ministrom odbrane Milošem Vučevićem i načelnikom Generalštaba VS Milanom Mojsilovićem... Nema predaje - napisao je Vučić na Instagramu.

Direktor Kancelarije za KiM Petar Petković izjavio je juče da će predsednik Srbije Aleksandar Vučić narednih dana imati važne razgovore i da će o zaključcima i svemu onome što Srbija bude ugovorila i bude činila, kad za to dođe vreme, obavestiti javnost.

- Moramo da činimo apsolutno sve da sačuvamo mir i stabilnost, ali smo jasno rekli koje su naše crvene linije kada je reč o KiM - rekao je Petković za Pink.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading