POPLAVNI TALAS STIŽE U SRBIJU, NA UDARU OVI GRADOVI! Vodostaji rastu iz minuta u minut, Dunav se diže za dva metra! Hitno se oglasio RHMZ!

Autor:

Vesti

18.09.2024

14:02

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Pored vodostaja, važno je pratiti i temperature vode na rekama u Srbiji

POPLAVNI TALAS STIŽE U SRBIJU, NA UDARU OVI GRADOVI! Vodostaji rastu iz minuta u minut, Dunav se diže za dva metra! Hitno se oglasio RHMZ!

Foto: Tanjug/AP

Ciklon "Boris" je prouzrokovao jakuo nevreme u centralnoj Evropi, izazivajući obilne padavine i poplave koje su odnele više od 20 života. Iako situacija kod nas nije alarmantna, nadležni upozoravaju da poplavni talas stiže do Srbije, podižući vodostaj na Dunavu. Republički hidrometeorološki zavod (RHMZ) saopštio je da će Dunav narednih dana biti u većem porastu, što može izazvati probleme u pojedinim delovima zemlje.

Vodostaj Dunava i najavljeni porast


Trenutni vodostaj Dunava kod Bezdana iznosi 404 cm, ali se očekuje da će u nedelju dostići visinu od 660 cm, prelazeći granicu redovne odbrane od poplava koja iznosi 500 cm.

Slična situacija je i kod Apatina gde se očekuje da će vodostaj Dunava dostići 740 cm, prelazeći granicu redovne odbrane od poplava koja iznosi 600 cm.


Stanje na rekama u Srbiji

Pored vodostaja, važno je pratiti i temperature vode na rekama u Srbiji.

Trenutno, Dunav ima temperaturu od oko 16.7 stepeni, Sava oko 19.5 stepeni, Velika Morava oko 16.8 stepeni, Tisa oko 20 stepeni, i na banatskim vodotocima oko 17.6 stepeni, što su prosečne vrednosti za ovo doba godine.

Redovna i vanredna odbrana od poplava


RHMZ je objavio informacije o redovnoj i vanrednoj odbrani od poplava, naglašavajući da je važno pratiti propisane granice vodostaja i njihovu tendenciju daljeg porasta.

U slučaju vanredne odbrane, potrebno je neprekidno pratiti stanje odbrambenih nasipa i objekata, kao i otklanjati negativne pojave na njima.

Vremenska prognoza

Meteorolog RHMZ-a Aleksandra Travica najavljuje postepeno toplije vreme do 24. septembra, sa promenljivom oblačnošću i kišom, posebno u zapadnim, centralnim i južnim predelima.

Za vikend i početak naredne sedmice očekuje se pretežno sunčano vreme, sa mogućom kišom i lokalnim pljuskovima samo u subotu na jugozapadu i jugu. U Beogradu se do petka očekuje promenljivo oblačno vreme sa kišom i kratkotrajnim pljuskovima, dok se za vikend i početak naredne sedmice prognozira pretežno sunčano vreme.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading