HOROR SNIMCI SA SRPSKE REKE! Ibar skoro presušio, masovan pomor ribe! Katastrofa kod Dračenovca! VIDEO

Autor:

Vesti

04.09.2024

16:25

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Vreme je da preduzmemo konkretne korake kako bismo zaštitili ono što je ostalo od naših prirodnih resursa - kazao je ribolovac.

HOROR SNIMCI SA SRPSKE REKE! Ibar skoro presušio, masovan pomor ribe! Katastrofa  kod  Dračenovca! VIDEO

Foto: RINA

TUTIN – Alarmantne slike stižu iz okoline Novog Pazara jer je usled dugotrajne suše, reka Ibar skoro presušila. Najkritičnije stanje je u mestu Dračenovac, na granici Srbije i Crne Gore kao i nizvodno od Ribarića.

Ekološki aktivisti ističu da se ne mogu zatvarati oči pred ovakvim ekoliškim problemima, kao i da su odgovorni i pojedinci i institucije.

- Došlo je i do velikog pomora riba, stradali su mladica, pastrmka, lipljan, ali i klen i skuša. Ova reka je žila kucavica našeg kraja, mora se ovaj problem što pre nekako rešiti. Jeste sušan period, ali velike zasluge za ovako katastrofalno stanje Ibra snose i nemarni pojedinci, kaži ekolozi za RINU.

Aladin Melajac, aktivni ribolovac i borac za zaštitu reka i prirode u Sandžaku, podelio je svoje mišljenje o ovoj situaciji.

- Ovo što se dešava sa rekom Ibar je prava tragedija. Ova reka je bila žila kucavica za mnoge od nas, a sada gledamo kako se gasi život u njoj. Ne možemo više zatvarati oči pred ovim problemima. Svi smo odgovorni - i pojedinci i institucije. Vreme je da preduzmemo konkretne korake kako bismo zaštitili ono što je ostalo od naših prirodnih resursa - kazao je, piše ovaj portal.

Fotografije i video zapisi koje je dobila redakcija "Sandžak danas", prikazuju zastrašujuće prizore presušenog rečnog korita u mestu Dračenovac, na granici Crne Gore sa Srbijom, kao i nizvodno u blizini Ribarića, tačnije do "Miljine Glave".

Ono što je posebno bolno jeste činjenica da su mnoge ribe, koje su bile simbol života u ovoj reci, nastradale usled ove prirodne i ljudske katastrofe.

Očekuje se izlazak nadležnih ekipa na teren.

 

BONUS VIDEO 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading