MUP UPUTIO VAŽAN APEL: Ove stvari nikada nemojte da zaboravite kada krenete da vozite

Autor:

Vesti

19.08.2024

02:04

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Biciklisti imaju određene obaveze

MUP UPUTIO VAŽAN APEL: Ove stvari nikada nemojte da zaboravite kada krenete da vozite

Foto: Shutterstock

Saobraćajna nesreća, poginuo biciklista

Uprava saobraćajne policije MUP-a Srbije izdala je apel kojim se apeluje na sve bicikliste da voze pažljivo i odgovorno, posebno u gradskim uslovima gde je saobraćaj često gust i dinamičan, prenosi agencija Tanjug.

Neophodna oprema

Republika

Foto: shutterstock

Oprema za bicikliste

Biciklisti su upozoreni da je neophodno nositi zaštitnu kacigu i nositi fluoroscentni prsluk ili odeću jarkih boja radi bolje uočljivosti u saobraćaju. Takođe, istaknuto je da je obavezno imati upaljeno belo svetlo na prednjoj i crveno na zadnjoj strani bicikla prilikom vožnje noću ili u uslovima smanjene vidljivosti.

Pravila vožnje i ponašanje u saobraćaju

Biciklisti su podseteni da, tamo gde postoji biciklistička staza, treba voziti po njoj, desnom stranom. Takođe, treba poštovati pravila i, kada se voze putem gde ne postoji biciklistička staza, smeju da koriste kolovoz u širini od najviše jednog metra od desne ivice. Takođe, biciklisti bi trebalo da siđu sa bicikla i guraju ga pored sebe prilikom prelaska ulice na pešačkom prelazu.

Specifičnosti vožnje za decu i odrasle

Apelom se posebno skreće pažnja na vožnju dece, ističući da mlađi od 12 godina ne smeju upravljati biciklom na javnim putevima, dok deca starija od devet godina mogu upravljati biciklom u određenim zone sa smanjenom brzinom saobraćaja. Takođe, vozači stariji od 18 godina mogu prevoziti dete do 8 godina starosti na posebno ugrađenom sedištu.

Republika

Foto: shutterstock

Deca i bicikl

 

U skladu sa apelom Uprave saobraćajne policije, važno je da svi učesnici u saobraćaju, uključujući bicikliste, budu svesni svoje odgovornosti i pridržavaju se propisanih pravila radi sopstvene bezbednosti, ali i bezbednosti drugih učesnika u saobraćaju.

Podsetimo, leto je doba kada se broj biciklista na ulicama znatno povećava, ali i kada se povećava rizik od saobraćajnih nezgoda. Prema podacima MUP-a, u Beogradu je za prvih sedam meseci ove godine zabeleženo 105 saobraćajnih nezgoda u kojima su učestvovali biciklisti, pri čemu je jedan biciklista izgubio život, a 69 je povređeno. Kada su u pitanju pešaci i biciklisti, 12 pešaka je povređeno, ali nije bilo smrtno stradalih.

Bonus video:

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading