POČELE RESTRIKCIJE VODE U ČAČKU: Ove stvari su sada STROGO ZABRANJENE, a zna se do kada će ove mere trajati

Autor:

Vesti

09.08.2024

20:10

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Biće primenjivane kaznene odredbe

POČELE RESTRIKCIJE VODE U ČAČKU: Ove stvari su sada STROGO ZABRANJENE, a zna se do kada će ove mere trajati

Foto: Uprava carina

Usled loših hidroloških uslova i niskog vodostaja na vodozahvatu Rzav, Grad Čačak je doneo Odluku o uvođenju mera restrikcije potrošnje vode. Ove restrikcije se odnose na određene aktivnosti, a zabranjeno je korišćenje vode iz vodovoda za polivanje parkova, vrtova, bašti, pranje ulica i vozila. Ova mera će biti na snazi do stabilizovanja stanja na sistemu za vodosnabdevanje "Rzav" Arilje, potvrđeno je za RINU u JKP Vodovod.

JKP Vodovod, u saradnji sa inspekcijskim službama, vršiće kontrolu primene restrikcije potrošnje vode. U slučaju nepoštovanja ove mere, protiv korisnika će biti primenjene kaznene odredbe. Ovo je važan korak ka očuvanju vodnih resursa i smanjenju potrošnje vode u teškim hidrološkim uslovima.

Uzimajući u obzir trenutnu situaciju, JKP Vodovod apeluje na građane da racionalnije koriste vodu i da je troše samo za najosnovnije potrebe. Ovo je posebno važno kako bi se sačuvali vodni resursi i omogućilo nesmetano vodosnabdevanje svih korisnika u gradu Čačku.

Pored restrikcija potrošnje vode, JKP Vodovod planira sprovođenje dodatnih mera za očuvanje vodnih resursa i povećanje efikasnosti vodosnabdevanja. Ove mere će biti usmerene ka održavanju stabilnog vodnog sistema i prevenciji sličnih situacija u budućnosti.

Uvođenje restrikcija potrošnje vode u Čačku je odgovor na izazov niskog vodostaja na vodozahvatu Rzav i važan korak ka očuvanju vodnih resursa. Građani su pozvani da se pridržavaju mera restrikcije vode kako bi se sačuvala vodna infrastruktura i omogućilo normalno vodosnabdevanje u narednom periodu.

Ako ostanete bez vode, evo nekoliko koraka koje možete preduzeti:

Proverite sa susedima: Prvo proverite da li su vaši susedi takođe bez vode. Ako jesu, možda postoji problem sa opskrbom vode u celom području, što bi mogao rešiti lokalni vodovod.

Proverite informacije: Proverite lokalne vesti, veb stranice lokalne vodovodne kompanije ili druge informacione izvore kako biste saznali da li postoji obaveštenje o problemima sa vodom ili planiranim isključenjima.

Pripremite rezervnu vodu: Uvek je dobra ideja imati rezervu vode kod kuće za slučaj nužde. Ako je moguće, koristite rezervnu vodu za piće, kuvanje i higijenu.

Kontaktirajte lokalne vlasti: Ako se problem sa vodom ne rešava ili je reč o hitnoj situaciji, kontaktirajte lokalne vlasti ili vodovodnu kompaniju kako biste dobili više informacija i eventualno pomoć.

Ekonomske alternative: Ako je situacija dugotrajna ili je problem sa vodom čest, možda ćete morati razmotriti dugoročne alternative poput instaliranja rezervoara za sakupljanje kišnice ili sistema za prečišćavanje vode.

Energetska i fizička efikasnost: Ušteda vode postaje važna u slučaju nestašice. Razmislite o načinima kako da smanjite potrošnju vode u svakodnevnim aktivnostima kao što su tuširanje, pranje posuđa i zalivanje vrta.

Bonus video:

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading