S JADRANA NAM STIŽU PIJAVICE! Nova opasnost zbog paklenih vrućina!

Autor:

Vesti

17.07.2024

19:46

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Kad temperatura mora pređe 27 stepeni, nastaje ovaj opasni fenomen, kaže meteorolog Ivan Ristić

S JADRANA NAM STIŽU PIJAVICE! Nova opasnost zbog paklenih vrućina!

Foto: Profimedia, Tanjug/AP

Temperatura Jadranskog mora dostigla je rekord, kada je pre nekoliko dana u blizini Dubrovnika voda bila čak 29,7 stepeni, što je dovelo do pojave takozvanih pijavica, a ovaj fenomen je za Srpski telegraf objasnio meteorolog Ivan Ristić.

VODENE PUMPE

- Kada temperatura mora pređe 27 stepeni, kao što je sada slučaj, a to se desilo i prošle godine, onda se pri prvom manjem zahlađenju stvaraju pijavice u moru. One, na neki način, predstavljaju vodene pumpe. Usisavajući tu vlagu, oni je dalje prenose do oblaka, što predstavlja gorivo za žestoke vremenske nepogode. Tada se stvaraju uslovi za ono što smo, na primer, imali prošle godine, kada su 13. i 19. jula jake superćelijske oluje pogodile Srbiju i region - kaže Ristić.

Republika

Foto: Printskrin/Youtube/K1TV

Ivan Ristić

On, ipak, smatra da, bar zasad, nema naznaka da bi te oluje mogle i sada da nas pogode.

- Postoje šanse za neku vrstu nepogoda u subotu, ponedeljak i sredu, ali to ne bi trebalo da bude nešto nalik superćelijskoj oluji - rekao je naš sagovornik.

On dodaje da postoji jasna razlika između jednoćelijske oluje (koju možemo očekivati u navedenim danima) i višećelijske.

VETAR DO 180 NA SAT

- Ona se, između ostalog, ogleda u jačini vetra, gde kod jednoćelijskih oluja brzina vetra ide do 120 kilometara na sat, a kod ovih opasnijih čak do 180, što može da ima ozbiljne posledice.

Inače, temperatura vode od 29,7 stepeni koja je izmerena u blizini Dubrovnika, najviša je u istoriji. Prethodno je rekord držao Rab, gde je pre devet godina izmerena temperatura mora od 29,5 stepeni.

Od Slovenije preko Srbije do Crnog mora

Superćelijska oluja, koja je prošle godine zahvatila i Srbiju, a koja se desila 13. jula, bila je posledica upravo slične pojave. Naime, kako je Ristić objasnio, temperatura Jadranskog mora u to vreme je bila oko 29 stepeni.

- Oluja je tada zahvatila zahvatila pet država i trajala je više od 12 sati. Ona se tada formirala u jugozapadnoj Sloveniji i prešla je između 1.200 i 1.500 kilometara. Kretala se od istočne i severoistočne Hrvatske, južne Mađarske, preko severne Srbije, južne Rumunije pa do Crnog mora - podseća naš sagovornik.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading