Razotkrivanje manipulacije urednika RTS-a i Poverenice Brankice Janković o zaštiti ugroženih grupa

Autor:

Vesti

25.06.2024

14:13

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Sadašnji zakon, pored komplikovanog sudskog postupka, predviđa podnošenje stare dokumentacije uz obaveznu pravnu pomoć, čime se građanima osigurava adekvatno informisanje i zaštita

Razotkrivanje manipulacije urednika RTS-a i Poverenice Brankice Janković o zaštiti ugroženih grupa

Foto: Tanjug

Republički geodetski zavod izražava zabrinutost zbog manipulativne kampanje urednika Dnevnika 2 RTS-a i Poverenice za zaštitu ravnopravnosti, Brankice Janković. Smatramo da nedavna objava ima za cilj da svesno obmanjuje javnost kroz lažne tvrdnje o zaštiti ugroženih grupa.

Pitanje koje se namerno prećutkuje, a koje RGZ traži od RTS-a i gđe Janković da javno objasne, je koliko bi građane Srbije koštalo ukidanje trenutnog zakona za šta se zalažu, kome bi taj novac išao i koliko bi postupak upisa trajao. Istina koja se sakriva od građana je takva, da kada bi se neizmenjena inicijativa Poverenice, koja za cilj ima urušavanje celog sistema usvojila, građani bi svoje zahteve morali da podnose isključivo sudskim putem.

Naime, po prethodnom zakonu, svi rokovi za podnošenje stare dokumentacije u katastar su istekli 31.12.2020. godine, što znači da bi građanima bilo onemogućeno da podnose zahteve katastru, već bi morali pokretati skupe i dugotrajne sudske postupke, plaćajući advokatske, sudske i troškove veštačenja. Time bi se troškovi koje bi građani plaćali povećali više desetina puta, a vreme za podnošenje zahteva katastru od pola sata povećalo na više meseci, pa i godina koliko bi mogao da traje sudski postupak.

Sadašnji zakon, pored komplikovanog sudskog postupka, predviđa podnošenje stare dokumentacije uz obaveznu pravnu pomoć, čime se građanima osigurava adekvatno informisanje i zaštita, smanjuje prostor za korupciju i iznudu, kao i uspostavljanje strožeg kontrolnog mehanizma za sve učesnike u sistemu upravljanja nepokretnostima.

Da je cilj inicijative zaista zaštita socijalno ugroženih građana, ona bi se usmerila na smanjenje cena advokatskih usluga sa posebnim pogodnostima za socijalno ugrožene grupe, za šta se RGZ zalaže, a ne na dodatno poskupljivanje i otežavanje postupka. Podsećamo da je protiv usvajanja ovog Zakona od samog početka bila jedino Advokatska komora Srbije koja sada, zbog bojazni da će izazvati revolt mladih advokata, koji ne koriste stare koruptivne šeme već im je cilj produktivnost putem korišćenja novih tehnologija, guraju Poverenicu Brankicu Janković da praznim narativom zagovara njihove interese.

Glavni razlog emitovanja ovog neprofesionalnog priloga urednika RTS-a u kojem je i pored zakonske obaveze učešće RGZ namerno izostavio, je vraćanje pojma “neuke stranke” u sistem. Postojanje “neuke stranke” je aboliranje od krivične odgovornosti onih koji žele da reketiraju, varaju i ucenjuju građane Srbije. Uklanjanje izraza “neuka stranka” iz zakona i profesionalizacija upravnih postupaka nije samo formalnost, već ključni koraci ka transparentnijem, odgovornijem i pravednijem sistemu.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading