MUNGOS OSTAVIO OKO U PAKLU MAJA GLAVE! Najteža bitka legendarne 63. padobranske brigade!

Autor:

Vesti

14.04.2024

01:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Potisnuli su teroriste za čitavih 300 metara, ali ih je potom zasula uraganska minobacačka vatra iz Albanije

MUNGOS OSTAVIO OKO U PAKLU MAJA GLAVE! Najteža bitka legendarne 63. padobranske brigade!

Foto: Privatna arhiva

Legendarna 63. padobranska brigada vodila je žestoke borbe s teroristima koji su držali položaje na Maja glavi. Naši vojnici pod komandom kapetana Ćele imali su zadatak da ih napadnu s leđa, na izuzetno strmom i nepristupačnom terenu. U bici prsa u prsa naši padobranci stalno napreduju, potiskuju teroriste za 300 metara i izlaze na ivicu šume, ali tada počinje uraganska minobacačka vatra iz Albanije, koja zaustavlja napredovanje.

PAZI MI NA DECU

Mungos dolazi do Zagora da smisle kako da se izvuku jer mine padaju na po dva-tri metra. U tom trenutku mina pada na samo metar od Mungosa i obojicu baca na zemlju. Zagor pipa glavu, koja je puna kamenčića i zemlje, ali nema krvi.

- Ranjen sam - kaže Mungos.

Foto: Privatna arhiva

Zagor (levo) sa saborcima

Zagor vraća šlem na glavu i ne pomera Mungosa, već gleda gde je ranjen. Vidi malo krvi na desnoj slepoočnici kada mu drug kaže:

- Oduzima mi se desna ruka.

Zagor ga hvata za rame i kuk i okreće prema sebi. Tada teroristi, koji su se posle dejstva minobacača stabilizovali, otvaraju žestoku vatru. Zagor zove Doktora, bolničara koji je uvek išao s njima u borbu i koji previja glavu ranjeniku. Vide da mu je levi rukav izbušen, a Zagor mu nožem seče rukav kombinezona i potkošulje, unutra je mnogo krvi.

- Pazi mi na decu - govori Mungos.

HITAC ISPOD PANCIRA

U međuvremenu dolazi i Mrča da pomogne u previjanju ranjenika koji je ispod pazuha pogođen gelerom koji mu je presekao venu i arteriju. Dok ga previjaju, Doktor pada i jaukne:

- Pogodili su me!

Metak mu je ispod pancira prošao kroz grudni koš, ali, iako ranjen, silazi sam dok meci oko njega prašte, kamenje leti, grane se kidaju. Ipak, nekako dolazi na sigurno, gde ga previjaju. Zagor, koji završava previjanje Mungosa, povremeno uzima pušku i klečeći uzvraća vatru teroristima. Završavaju previjanje i on i Mrča trčeći nose ranjenog druga uz pravu kišu metaka.

Foto: Privatna arhiva

Bitka na Košarama

NOŠENJE RANJENIKA

Pada mrak, a teroristi uporno navaljuju i pritiskaju. Levo i desno padobranci nemaju nikoga, a iza je Albanija. Zagor organizuje grupu za obezbeđenje, Uzi pravi nosila od dve odsečene grane, Mungosa na smenu nose po četiri borca. Teren je izuzetno težak, pa i odlično fizički pripremljeni padobranci jedva nose ranjenika po pedesetak metara nizbrdo, praćeni vatrom terorista.

Obezbeđenje koje prati glavninu postepeno se povlači za njom, zaraćene strane su udaljene nepunih 100 metara. Uskoro padobranci ulaze u šumu, a teroristi više ne smeju za njima.

Major Mungos je preživeo, ali je izgubio levo oko.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (0)

Loading