NASTAVLJENO IŽIVLJAVANJE PRIŠTINE SA ZABRANOM DINARA NA KOSMETU: I srpska deca zbog Kurtija na ivici gladi!

Autor: M. J. - E. S. T.

Vesti

20.02.2024

17:52

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Srbija je juče uplatila finansijska sredstva na račune korisnika socijalne pomoći i dečjeg dodatka, međutim, meštani srpskih sredina na centralnom Kosovu nisu u mogućnosti da podignu ni ograničen iznos, koji su to mogli na severu, zbog višednevnog nedostavljanja dinara u Gračanicu, javlja Kosovo onlajn.

NASTAVLJENO IŽIVLJAVANJE PRIŠTINE SA ZABRANOM DINARA NA KOSMETU: I srpska deca zbog  Kurtija na ivici gladi!

Foto: kosovo online

- Isplata je ograničena na 10.000 dinara. Osećam se veoma ugroženim, ovde sam 26 godina i ne planiram da odem. Odluke prištinskih vlasti su apsurdne i imaju za plan tiho iseljenje Srba. Nadam se i da ćemo se odupreti i ostati - rekao je jedan mladić iz Severne Mitrovice.


Ove mere su najviše uperene protiv onih koji su najugroženiji, starih i primalaca socijalne pomoći, smatraju njegovi sugrađani:


- Situacija je takva da sada odlaze ne samo deca koja upisuju fakultete nego i srednje škole. Nadamo se da će nakon obraćanja Vučića u SB UN i njegovog obraćanja Kvinti nešto preduzeti da nas zaštite da bi narod mogao normalno da živi.
Prema rečima onih koji su došli u Leposavić da uzmu novac, situacija je kritična:
- Ovih 10.000 je taman što smo došli i da se vratimo kući. Eto, to može i da kupimo dve kutije cigara. Dosta je teško, ostaje nam da se snalazimo kao i do sada, da se ide u Srbiju da se podižu pare.


Situacija na centralnom Kosovu je još dramatičnija. Korisnici socijalne pomoći, koji su pokušali da podignu novac u Gračanici, kažu da su zbog odluke o zabrani dinara primorani da za socijalnu pomoć, ali i ostala primanja, putuju do Kuršumlije ili Raške da bi podigli novac.


- Imam četvoro dece, kako ću sada, moram do centralne Srbije s njima. Ovo mi je jedino primanje. Nema para, nema ničega, kako da izdržavam svoju decu. Tako je valjda Kurti odredio, situacija je katastrofa - rekla je meštanka Gračanice.
Prema poslednjim informacijama, na Kosovu je 31.586 korisnika socijalne pomoći, najugroženije kategorije stanovništva koji primaju socijalna davanja Republike Srbije, dečje dodatke, boračke pomoći...


Podsetimo, na Jarinju je u dva navrata (7. i 14. februara) zaustavljen kombi s dinarima koji su bili namenjeni isplati plata, penzija, socijalnih davanja i drugih plaćanja Srbima, bez obzira na to što je i zvanično odložena primena odluke Centralne banke Kosova o zabrani platnog prometa u dinarima.
Poslednji put, albanski službenici na prelazu Jarinje pretili su hapšenjem službenicima koji su bili u vozilima NBS i kompanije "Henderson".



Moraju do Raške po pare


Druga meštanka Gračanice ogorčeno kaže da narod najviše ispašta.
- Kad imam većih obaveza, otići ću do Raške. Narod ispašta, ko drugi? Jeste li videli nekog političara da je ispaštao zbog nekih svojih odluka? Narod plaća i ispašta. Sve po našim džepovima, živcima i zdravlju. Imam troje dece, preteško je, mučno je i da se putuje i da se plaća put, ne možemo da izvršimo nijednu uplatu, ograničeni smo u svemu - kaže ova žena.
Prema informacijama koje je portal dobio iz pošte u Gračanici, novac im nije dostavljen već duže vreme.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

 

Komentari (0)

Loading