JOŠ SAM ZABRINUTIJI ZA SRBE NA KOSOVU: Oglasio se predsednik Vučić nakon sastanka u Briselu koji je sabotirao Kurti

Autor:

Vesti

14.09.2023

11:53 >> 14:13

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Visoki predstavnik EU za spoljne poslove Žozep Borelj i izaslanik za dijalog Kosova i Srbije Miroslav Lajčak održao je danas bilateralne sastanke u Briselu sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i tzv. kosovskim premijerom Aljbinom Kurtijem, nakon čega se očekuje i trilateralni sastanak.

JOŠ SAM ZABRINUTIJI ZA SRBE NA KOSOVU: Oglasio se predsednik Vučić nakon sastanka u Briselu koji je sabotirao Kurti

Foto: pink.rs/printscreen

Sastanak predsednika Vučića sa Boreljom i Lajčakom u Briselu počeo je jutros oko 9 časova. Borelj prvi put sišao da sačeka predsednika Vučića, na ulazu u zgradu, iz garaže. To se još nikada nije dogodilo.

13.48 - Obraćanje predsednika iz Brisela. - Imali smo sastanak i mogu da kažem da je završen neuspešno - rekao je predsednik Vučić posle današnjih razgovora u Briselu. On se posle pojedinačnog ali i zajedničkog razgovora s tzv. premijerom Kurtijem, te Boreljom i Lajčakom, obratio medijima rekavši da Kurti nije prihvatio kompromis.

- Imali smo razgovore i mislim da su neuspešno završeni u smislu pronalaženja jasnog puta ka normalizaciji odnosa, rekao je predsednik Vučić novinarima u Briselu te dodao: "Srbija je prihvatila kompromisan predlog EU, ali Kurti nije želeo da ga prihvati i sastanak je okončan", rekao je Vučić.

"Kompromis je podrazumevao da se prvo utvrdi da li je proces oko ZSO kredibilan pa da posle vidimo koje su naše obaveze. Druga strana to nije prihvatila", kazao je Vučić koji je ponovio da je suština da Kurti nikada nije dao pozitivan odgovor na formiranje ZSO kad god ga to pitate nego postavlja stalno nekakve uslove iako imamo potpisana dokumenta iz 2013. i 2015. gdoine.

Naglasio je da je sada pedeset puta više incidenata na KiM nego pod bilo kojom prethodnom administracijom u Prištini.

- Nisam nezadovoljan, malo sam zadovoljan što je Srbija pokazala konstruktivnost i spremnost za kompromis jer to nije ružna reč, rekao je Vučić naglasivši albanskim novinarima da smatra da je mir najvažniji, i u najboljem interesu i Srba i Albanaca.

"Pokrenuli smo pitanje ilegalne eksproprijacije, iseljavanja Srba iz insitiucija sa svojih radnik mesta, Kurti će morati da odgovori na pitanje eksproprijacije a za iseljavanje ne verujem", dodao je Vučić.

13.50 - Upravo su završeni razgovori delegacija Beograda i Prištine u Briselu, i prema informacijama medija nije postignut nikakav dogovor.

Dogovor nije postignut pošto je premijer privremenih institucija Aljbin Kurti sve odbio.

12.30 - Ovom prilikom oglasio se i visoki predstavnik EU za spoljne poslove i bezbednosnu politiku Žozep Borelj koji je na svom zvaničnom Tviter profilu napisao:

- Ugostio sam predsednika Vučića i premijera privremenih prištinskih institucija Kurtija na novom dijalogu na visokom nivou u Briselu. Vreme je da se sporazum o normalizaciji odnosa implementira. Danas ćemo videti da li su spremni da preuzmu odgovornost.

 

 

11.30 - Počeo trilateralni sastanak u Briselu. Upravo je počeo zajednički sastanak predsednika Srbije sa Kurtiijem, uz prisustvo Borelja i Lajčaka.

10.05 - U zgradu Spoljne službe Evropske unije u Briselu, nešto pre 10 sati, na bilateralni sastanak sa šefom evropske diplomatije Boreljom i specijalnim izaslanikom EU za dijalog Miroslavom Lajčakom, stigao je i tzv. premijer Kosova Aljbin Kurti. Sastanak Borelja i Lajčaka sa Kurtijem, prema najavama, trebalo bi da bude održan u 10 časova. Trilateralni sastanak planiran je u 11 sati.

09.50 - Teški razgovori u Briselu upravo počeli, reči su kojima se predsednik Vučić jutros oglasio iz Brisela.

 

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić stigao je nešto posle 9 sati u zgradu Spoljne službe Evropske unije u Briselu, na sastanak sa šefom evropske diplomatije Đuzepom Boreljom i specijalnim izaslanikom EU za dijalog Miroslavom Lajčakom.

 

09.00 - Počeo sastanak predsednika Vučića sa Boreljom i Lajčakom u Briselu. Borelj prvi put sišao da sačeka predsednika Vučića, na ulazu u zgradu, iz garaže. To se još nikada nije dogodilo.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić stigao je nešto posle 9 sati u zgradu Spoljne službe Evropske unije u Briselu, na sastanak sa šefom evropske diplomatije Đuzepom Boreljom i specijalnim izaslanikom EU za dijalog Miroslavom Lajčakom.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (34)

Loading
Lola

14.09.2023 12:04

Vučiću je ukazano poštovanje, što i zaslužuje. Očekujemo pozitivan ishod sastanka

Zoka

14.09.2023 12:05

Jedno je sigurno, Vucic ce se drzati interesa Srbije i gradjana KiM

Ena

14.09.2023 12:08

Nadamo se dobrim vestima za Srbiju iz Brisela. Podrška Vučiću.

Dragan

14.09.2023 12:11

Aleksandar Vucic je cenjen i postovan u svim sverama politike, ovakav docek Borelja retko ko moze da dobije. To je dokaz da funkciju nase zemlje vodi covek na visokom nivou