SRBIJA U EU 2030. AKO PRIHVATI FRANCUSKO-NEMAČKI PLAN ZA KOSOVO: Evo šta je čeka ako ne prihvati, TEŠKE PRETNJE!

Autor:

Vesti

30.01.2023

09:50

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Pored jasne evropske perspektive, a Srbija će, ukoliko pristane na predloženi plan, dobiti i ekonomsku pomoć, kroz donacije i povoljne kredite, kao i investicije u energetiku, koje će Srbiju osloboditi zavisnosti od Rusije i ruskog monopola u toj oblasti.

SRBIJA U EU 2030. AKO PRIHVATI FRANCUSKO-NEMAČKI PLAN ZA KOSOVO: Evo šta je čeka ako ne prihvati, TEŠKE PRETNJE!

Foto: Tanjug/Sava Radovanović

"Velika petorka” prenela je predsedniku Srbije na sastanku u Beogradu da bi Srbija, ukoliko prihvati evropski plan za rešavanje kosovskog pitanja, mogla da uđe u Evropsku uniju 2030. godine.

U međuvremenu bi se Srbija korak po korak uključivala u strukture Evropske unije, poput zajedničkog evropskog tržišta, koje omogućava slobodan protok robe, ljudi, kapitala i usluga.

Naime, Srbija bi postepeno dobijala ravnopravan status u EU kad su u pitanju četiri slobode, pre nego što postane ravnopravan član političke zajednice sa pravom glasa, navode diplomatski izvori Demostata.

Pored jasne evropske perspektive, a Srbija će, ukoliko pristane na predloženi plan, dobiti i ekonomsku pomoć, kroz donacije i povoljne kredite, kao i investicije u energetiku, koje će Srbiju osloboditi zavisnosti od Rusije i ruskog monopola u toj oblasti.

Evropski zvaničnici najavljuju i nove investicije u drugim oblastima privrede, uz proširenje poslovanja kompanija koje već posluju u Srbiji, poput Riviana i Stelantisa, a koje, kako navode izvori Demostata, imaju ozbiljne planove u Srbiji, ali čekaju poteze srpskog rukodovodstva.

Republika

Foto: Tanjug/Predsedništvo Srbije

Aleksandar Vučić i Miroslav Lajčak

 

Međutim, ako bi Beograd odbio plan Zapada za Kosovo i pokazao da nije konstruktivan u dijalogu sa Prištinom, došlo bi do obustavljanja i povlačenja evropskih i američkih investicija.

Naime, već postoje kompanije koje su do daljeg stopirale planove za investicije u Srbiju, najpre zbog neusklađivanja spoljne i bezbednosne politike, koje za sobom vuče povećan rizik poslovanja u našoj zemlji. Odbijanje pregovora o planu za rešavanje kosovskog pitanja za poslovnu zajednicu koja planira biznis ili već posluje u Srbiji bila bi dodatna crvena zastava.

Pod znakom pitanja bi bio i aranžman sa MMF?

Predsednik Aleksandar Vučić preneo je da mu je petorka saopštila da Beograd treba da prihvati plan inače će se suočiti sa prekidom procesa evrointegracija, zaustavljanjem i povlačenjem investicija i sveobuhvatnim merama u ekonomskom i političkom smislu.

Izvori Demostata potvrđuju Vučićevu izjavu i navode da Srbija ne bi bila pod formalnim sankcijama Evropske unije ukoliko ne prihvati sporazum, ali da će se suočiti sa posledicama. A posledice su, navode diplomatski izvori – prekid evrointegracija, zaustavljanje i povlačenje stranih investicija, povratak viznog režima, stopiranje donacija i pristupa fondovima…

Sagovornici navode i da bi odbijanje evropskog plana dovelo u pitanje aranžman Srbije sa Međunarodnim monetarnim fondom, što bi moglo da ugrozi i fiskalnu stabilnost Srbije. Podsetimo, MMF je krajem prošle godine odobrio Srbiji stendbaj aranžman od 2,4 milijarde evra.

Neće biti pređene Vučićeve crvene linije?

Republika

Foto: Tanjug/S. RADOVANOVIĆ

Aleksandar Vučić

 

Izvori navode da plan koji se pojavio u medijima nije autentičan niti konačna verzija sporazuma koji će se naći na pregovaračkom stolu.

U sporazum će se, između ostalog, pretočiti i tačka 14 iz Briselskog sporazuma, u kojoj se navodi da nijedna strana neće blokirati ili podsticati druge da blokiraju napredak druge strane na njenom putu ka EU.

Takođe, izvori navode da se u sporazumu neće pominjati priznanje Kosova ili članstvo Kosova u Ujedinjenim nacijama, tako da crvene linije o kojima je Vučić govorio neće biti pređene.

Vučićeve crvene linije u pregovorima su priznanje Kosova, članstvo u UN i obavezno formiranje Zajednice srpskih opština.

Sada je lopta u dvorištu Prištine, koja treba da formira Zajednicu srpskih opština, dogovorenu Briselskim sporazumom 2013. godine. I dok premijer Kosova Albin Kurti i dalje ističe da je protiv, SAD upozoravaju da će, ukoliko aktuelna Vlada Kosova ne formira ZSO, tražiti „alternativne partnere“.

(Republika/Blic)

Bonus video:

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (6)

Loading
Andjelka

30.01.2023 10:59

Sreca te vidimo kako prodjose sve siromasnije clanice,usrecile se.

Odgovori 10 1
Dejan

30.01.2023 12:03

E popusite mi onu stvar do 2030 godine....

Odgovori 11 1
Vladan

30.01.2023 19:13

A niko ne zna šta piše u tom sporazumu - ultimatumu.

Odgovori 10 0
Srba

30.01.2023 19:23

Francuzi su naši prijatelji. Bili.

Odgovori 10 0