ŠTO JE DEDI MILO, KURTIJU SE SNILO: Danijel Server slučajno otkrio taktiku Prištine

Autor:

Vesti

25.01.2023

20:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Tražiće da pet zemalja EU prizna lažnu državu, te da nešto poput ZSO bude formirano i za Preševo, Bujanovac i Medveđu.

ŠTO JE DEDI MILO, KURTIJU SE SNILO: Danijel Server slučajno otkrio taktiku Prištine

Foto: TANJUG/AP

Premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti pokušaće nerealnim zahtevima da opstruira osnivanje Zajednice srpskih opština, odnosno ozbiljnu raspravu o francusko-nemačkom planu, te da potom Beograd optuži da je kriv za eventualni krah dijaloga. Kurtijeve namere, slučajno ili namerno, otkrio je jedan od najvećih (ako ne i najveći) prištinskih lobista iz SAD Danijel Server, profesor Univerziteta "Džons Hopkins" u Vašingtonu.

U Serverove reči ne treba sumnjati, s obzirom na to da se do sada pokazalo, u deset od deset slučajeva, da Amerikanac govori ono što Kurti, u stvari, misli.

- Francusko-nemački plan je korak u dobrom smeru ako se primeni u potpunosti, ali sporazum ima i dosta sumnjivih dodataka i nedostataka - poručio je Server.

NA MALA VRATA

Kao dve najspornije tačke Server je izdvojio to što pet članica EU nije priznalo Kosovo. S druge strane, zamera i to što u sporazumu nema zahteva o, kako je rekao, reciprocitetu unutar Srbije za albansku zajednicu.

- Neuspeh da se dobije priznanje od pet država koje ga ne priznaju je kršenje dogovora - naveo je Server i ocenio da to možda i ne bi trebalo da bude u tekstu, ali da bi trebalo da se dogodi da bi se, obrazlaže, "Kosovo uverilo da je normalizacija stvarna".

Republika

Foto: Tanjug/AP

 

 

Kako za naš list kažu diplomatski izvori, Serverove reči sugerišu da će Kurti i Priština odmah na početku rasprave o ponuđenom planu izaći s dva zahteva: da Španija, Grčka, Kipar, Rumunija i Slovačka priznaju nezavisnost Kosova i da u centralnoj Srbiji bude formirana organizacija poput ZSO, s istim pravima i ovlašćenjima, za opštine Preševo, Bujanovac i Medveđa. Kako nam reče jedan diplomata, što je babi milo, to joj se i snilo...

Da je upravo nepostizanje dogovora krajnji cilj Aljbina Kurtija, ocenjuje i predsednik Društva lobista Srbije Nenad Vuković. On ističe da je to zapravo nastavak Kurtijeve igre.

- Kurti teži miniranju sporazuma. Namera je da se stvara nesigurnost i da se Srbija isključi kao konstruktivni partner. Danijel Server je, to se zna, neprikriveni kosovski lobista, pa je ova njegova ocena dobrodošla jer otkriva, zapravo, plan Kurtija. Pojedinci, poput Servera, smatraju da do dogovora kompromisom ne treba da dođe, međutim, važno je napomenuti da to nisu zvaničan stav i politika SAD - kaže Vuković za naš list.

NAĆI ĆEMO NAČIN

Predrag Rajić iz Centra za društvenu stabilnost smatra da će Kurti učiniti sve što je u njegovoj moći da spreči formiranje ZSO, kao i dogovor Srbije sa Zapadom, ali mu to, navodi, neće poći za rukom:

- Kurti želi sukob Srbije i Zapada, u kom bi naša država ekonomski postradala i infrastrukturno bila devastirana. Ali to se neće dogoditi uprkos namerama Prištine. Srbija će naći način da nastavi s ekonomskim napretkom i odbranom svojih legitimnih ciljeva.

Zahteva jači pritisak na Beograd

U opširnom izlaganju na svom blogu Server piše i da je potrebno izvršiti pritisak na Beograd i Prištinu, ali da pritisak na Beograd mora da bude jači.

- Pritisak na Kosovo je odavno vidljiv. Relativno je lako izvršiti pritisak na državu koja nema drugu opciju, osim da uđe u NATO i EU. Pritisak na Srbiju je znatno manji. Predsednik Vučić je odigrao uspešnu defanzivnu igru, balansirajući između Rusije i Kine protiv EU i SAD. Ali igra je možda sada gotova - naveo je Server.

Prvi skup o ZSO 31. januara

U Prištini će se 31. januara održati diskusija o formiranju ZSO, u organizaciji ambasade SAD.

U ovoj diskusiji, američka ambasada će okupiti različite grupe lidera civilnog društva, vladinih zvaničnika, političkih lidera i diplomata, kako se navodi, da bi razgovarali o ovoj važnoj temi.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading