PISAO ISTORIJU DEJTONSKOG SPORAZUMA, DUGO U VRHU AMERIČKE POLITIKE: Ovo je Derek Šole koji sutra dolazi u Beograd

Autor:

Vesti

11.01.2023

11:20

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

U posetu Beogradu dolazi u četvrtak gde će se, prema najavi, sastati sa državnim vrhom Srbije.

PISAO ISTORIJU DEJTONSKOG SPORAZUMA, DUGO U VRHU AMERIČKE POLITIKE: Ovo je Derek Šole koji sutra dolazi u Beograd

Foto: Ap photo

Viši savetnik Stejt departmenta Derek Šole, koji će sutra doći u zvaničnu posetu Beogradu ima bogatu političku karijeru, tokom koje je, između ostalog, bio i glavni pisac govora ambasadora u UN Ričarda Holbruka i specijalni savetnik zamenika državnog sekretara Strouba Talbota za vreme administracije predsednika Bila Klintona.

On će danas boraviti u Prištini gde će se sastati sa predstavnicima privremenih institucija Aljbinom Kurtijem i Vjosom Osmani, ali i predstavnicima opozicionih stranaka i civilnog društva.

U posetu Beogradu dolazi u četvrtak gde će se, prema najavi, sastati sa državnim vrhom Srbije.

Šole, za koga predsednik Srbije Aleksandar Vučić često ističe da je jedan od najvažnijih zvaničnika Stejt departmenta i iznad koga je, kako kaže, možda još jedino savetnik za nacionalnu bezbednost Džejk Saliven, tokom svoje karijere pomagao je i bivšim državnim sekretarima Džejmsu A. Bejkeru III i Vorenu Kristoferu.

Šole je rođen u Iinoisu, a odrastao u Linkolnu, u državi Nebraska. Karijeru je počeo u Vašingtonu 1993. godine, kod bivšeg državnog sekretara Džejmsa A. Bejkera III, kome je pomagao da piše memoare.

On je 1996. godine pisao za Stejt department sveobuhvatnu istoriju Dejtonskog mirovnog sporazuma, a 1999. godine pridružio se administraciji tadašnjeg predsednika Bila Klintona, gde je radio kao glavni pisac govora ambasadora UN Ričarda Holbruka i kao specijalni savetnik zamenika državnog sekretara Strouba Talbota.

Od 2002. do 2004. Šole je bio savetnik za spoljnu politiku SAD, a od 2009. do 2011. bio je glavni zamenik direktora osoblja za planiranje politike državne sekretarke Hilari Klinton.

U zvaničnoj biografiji, objavljenoj na sajtu Stejt departmenta, navodi se da je od novembra 2008. do januara 2009. bio je član predsedničkog prelaznog tima Obama-Bajden.

Od 2011. do 2012. radio je u kancelariji Bele kuće kao specijalni pomoćnik predsednika i viši direktor za strateško planiranje u Savetu za nacionalnu bezbednost Sjedinjenih Američkih Država. Šole je bio saradnik u Centru za novu američku bezbednost (CNAS), Institutu Brukings, Centru za strateške i međunarodne studije (CSIS) i Američkoj akademiji u Berlinu.

Bio je gostujući naučnik i vanredni profesor na Univerzitetu Džordž Vašington i vanredni profesor na Univerzitetu Džordžtaun.

Osim što je pomagao Bejkeru u njegovim memoarima od 1996. do 1999. godine, Šole je pomagao bivšem američkom državnom sekretaru Vorenu Kristoferu u istraživanju i pisanju knjiga.

Takođe, 2001. asistirao je Strobeu Talbotu prilikom pisanja knjige "Ruska ruka". Šole je u novembru 2020. imenovan za člana volontera tima za pregled predsedničke agencije za tranziciju Džoa Bajdena, a ubrzo nakon toga postavljen je za savetnika Stejt departmenta SAD.

Dobitnik je brojnih priznanja i nagrada, uključujući medalju Ministarstva odbrane za istaknutu javnu službu, medalju sekretara odbrane za izuzetnu javnu službu, Superior Honor Avard Stejt departmenta, Počasno priznanje ministra odbrane Letonije i Medalja za zasluge ministra odbrane Litvanije.

On je autor, koautor i kourednik šest knjiga o američkoj spoljnoj politici.

Njegovi komentari i kritike o spoljnoj i unutrašnjoj politici SAD pojavili su se u mnogim drugim knjigama i publikacijama.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na Telegramu i Vajberu. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije. 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (1)

Loading
Гокси

11.01.2023 22:54

Долази да нам ували тукија и прода муда за бубреге?Не би ме чудило да ови наши пристану на све и кажу нам да смо победили 15-0