MILOŠ VUČEVIĆ UPUTIO SAUČEŠĆE POVODOM ŽRTAVA U POPLAVAMA U BiH! Ponudio i svaku vrstu pomoći!

Autor:

Vesti

04.10.2024

19:20

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Srbija saoseća sa narodom Bosne i Hercegovine u ovim teškim trenucima, istakao je Vučević.

MILOŠ VUČEVIĆ UPUTIO SAUČEŠĆE POVODOM ŽRTAVA U POPLAVAMA U BiH! Ponudio i svaku vrstu pomoći!

Foto: Tanjug/JADRANKA ILIĆ

Predsednik Vlade Republike Srbije Miloš Vučević uputio je danas saučešće predsedavajućoj Savetu ministara Bosne i Hercegovine Federacije Borjani Krišto i građanima povodom ljudskih žrtava u katastrofalnim poplavama koje su zadesile ovu zemlju.

- Srbija saoseća sa narodom Bosne i Hercegovine u ovim teškim trenucima. Nadam se da ćete naći snage i pružiti podršku onima koji su izgubili svoje najmilije, a povređenima želim brz oporavak. Srbija je uz vas i spremna da pruži svaku neophodnu pomoć. U ime Vlade Republike Srbije, i u svoje lično ime, izražavam najdublje saučešće porodicama nastradalih u katastrofalnim poplavama - navodi se u telegramu saučešća premijera Vučevića.

Podsećamo, u katastrofalnim poplavama i klizištima koji su pogodili BiH stradalo je najmanje 18 osoba, a desetine je nestalih. Najgora situacija je u Hercegovini, na području Jablanice i Konjica.

Reke Neretvica i Seončica izlile su se iz svojih korita, poplavile veliki broj kuća i odnele neutvrđen broj vozila u Јablaničko jezero. Blokirani su putevi i srušene kuće. Pod vodom su i Konjic, Kreševo, Fojnica. U Kiseljaku i Varešu proglašeno je stanje prirodne nesreće. Nastava je odložena.  

Teška situacija je posebno u Јablanici, a zatim i u Kiseljaku, Fojnici, Kreševu, Konjicu. U Јablanici je najmanje 14 mrtvih, a u Fojnici je do sada pronađeno beživotno telo jedne ženske osobe. Porodice takođe prijavljuju i veliki broj nestalih.  

Predsednik Srpske uplatio po 50.000 KM opštinama u FBiH koje su pogođene poplavama i uputio najdublje saučešće porodicama žrtava.  

Ponoć Vladi Federacije BiH ponudile su Srbija i Hrvatska, koje čekaju odgovor. Poplave i odroni izazvani obilnim padavinama naneli su ogromnu štetu ovom području, a putne komunikacije prema Јablanici su potpuno prekinute, uključujući pravce prema Mostaru, Risovcu, Prozoru Rami i Konjicu.  

Predsedništvo BiH je na vanrednoj sednici jednoglasno donelo odluku o angažovanju resursa Oružanih snaga BiH na širem području opštine Јablanica.  

Opština Vareš proglasila je stanje prirodne nesreće zbog obilnih padavina i izlivanja reke Stavnje. U selo Gunjani kod Tarčina noćas je naišla bujica i odnela mostove i poplavila kuće. Mašinski tim Republičke uprave civilne zaštite Srpske biće upućen ka Јablanici, kako bi pomogao u saniranju posledica koje su izazavale bujične poplave, izjavio je direktor ove uprave Boris Trninić. Helikopter EUFOR-a prevezao je povređeno dete iz Јabalnice, saopšteno je iz Ministarstva bezbednosti u Savetu ministara.

Bonus video

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (26)

Loading
Ivana

04.10.2024 19:33

Srbija je uz narod BiH i pružiće svaku vrstu pomoci

Dare

04.10.2024 19:38

Strasno sta se desilo,saucesce porodicama

Ana

04.10.2024 19:39

Strašno, velika tragedija

Marko

04.10.2024 19:42

Stvarno mislim da treba pomoci na bilo koji nacin ugrozenim ljudima u ovako teskoj situaciji