PORUKA PREMIJERA VUČEVIĆA: Moramo da vratimo dostojanstvo prosvetarima, a ne da ne smeju ništa da kažu đaku, jer će roditelji dovesti advokata

Autor:

Vesti

16.09.2024

17:06

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Prosvetari imaju i te kako čemu da se nadaju.

PORUKA PREMIJERA VUČEVIĆA: Moramo da vratimo dostojanstvo prosvetarima, a ne da ne smeju ništa da kažu đaku, jer će roditelji dovesti advokata

Foto: Instagram/milosvucevic

Odgovarajući danas nakon sednice Štaba za vanredne situacije na pitanja novinara, premijer Miloš Vučević dotakao se i vraćanja dostojanstva profesiji prosvetnih radnika.

- Moramo da vratimo dostojanstvo njihovoj profesiji, a ne da ne smeju profesori ništa da kažu đaku, jer će đak da zove mamu i tatu, a oni će doći s advokatom. I da imamo sve zaštite onih koji krše zakone i pravila, a ovi koji su izloženi nasilju ne smeju ništa da kažu. Moramo svi da se pogledamo u oči i da nemamo scene da roditelji idu da tuku profesore jer je dete dobilo jedinicu ili dvojku. Na šta to liči. Po mom mišljenju, tu je mnogo veći problem i tu mora biti fokus rada sindikata prosvetnih radnika - naglasio je Vučević.

Vučević je dodao i da se ide i u izmenu krivičnog zakonika gde će napadi na prosvetne i zdravstvene radnike biti posebno tretirani. Te mere biće usvojene do kraja godine. 

Podsećamo, premijer Miloš Vučević najavio je danas da će Vlada Srbije u četvrtak usvojiti predlog rebalansa budžeta za ovu godinu.

- Rebalans budžeta za ovu godinu je u četvrtak na vladi. Osam milijardi dinara više ćemo izdvojiti za plate prosvetnih radnika, bez povećanja, pošto radi veći broj radi. Rešili smo njihove radno pravne statuse - rekao je Vučević na vanrednoj sednici Sektora za vanredne situacije.

On je, takođe, najavio da će do kraja godine biti izmenjen Krivični zakonik i naglasio da će tim izmenama prosvetni i zdravstveni radnici biti posebno tretirani.

- Posebno će biti inkriminisana dela napada na prosvetne i zdravstvene radnike. To je bio zahtev prosvetnih radnika. Znači do kraja godine će biti usvojene izmene Krivičnog zakonika - rekao je Vučević.

Podsećamo, članovi četiri sindikata u prosveti, Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije, Sindikata obrazovanja Srbije, Gradskog sindikata prosvetnih radnika Srbije "Nezavisnost" i Sindikata radnika u prosveti Srbije danas su bili u štrajku jer traže od Vlade da se njihove plate povećaju toliko da dostignu republički prosek, kao i da povećanje plate bude u jednakom procentu za sve zaposlene u prosveti, za nastavni i nenastavni kadar.

Takođe traže da se u skladu s dogovorom s Vladom Srbije predložene izmene i dopune Krivičnog zakonika, kojima se traže strože kazne za napade na nastavnike, nađu na javnoj raspravi i da budu usvojene u Skupštini po hitnom postupku.

Prosvetari traže i da se do kraja 2024. godine, uz konsultacije sa reprezentativnim sindikatima, izmeni Uredba o koeficijentima za obračun i isplatu plata zaposlenih u javnim službama, u skladu sa potpisanim Protokolom, kao i da se zaposlenima u obrazovanju isplati Novogodišnja nagrada u skladu sa Posebnim kolektivnim ugovorom.

Predsednik Vlade Miloš Vučević izjavio je danas da je Vlada predložila da najveće povećanje u javnom sektoru bude upravo u prosveti, što je za 50 odsto više nego što će biti povećanje za sve ostale zaposlene u javnom sektoru i da su očekivanja sindikata da početna plata u prosveti bude koliko i prosečna zarada na repuličkom nivou, sa predloženim povećanjem i moguća.


 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading