VLADA SRBIJE DONELA VAŽNU ODLUKU! Usvojen paket mera za zaštitu Srba na KiM!

Autor:

Vesti

14.09.2024

18:35

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Set mera podrazumeva i snažnu finansijsku podršku srpskom narodu na prostoru KiM.

VLADA SRBIJE DONELA VAŽNU ODLUKU! Usvojen paket mera za zaštitu Srba na KiM!

Foto: Shutterstock

Zgrada Vlade Srbije

Vlada Srbije usvojila je na današnjoj sednici zaključak kojim se usvaja paket pravnih i ekonomsko-socijalnih mera u cilju zaštite prava Srba i vitalnih državnih i nacionalnih interesa na Kosovu i Metohiji, kao i operativni plan za realizaciju određenih mera u socijalno-ekonomskoj oblasti.

Mere podrazumevaju snažnu diplomatsku kampanju svih državnih organa na zaštiti i borbi za poštovanje prava srpskog naroda na prostoru KiM, koja su ugrožena jednostranim i nasilnim potezima Aljbina Kurtija, zbog čega je neophodan povratak na status Quo Ante kao osnova za poštovanje svih tekovina dijaloga.

Set mera podrazumeva i snažnu finansijsku podršku srpskom narodu na prostoru KiM, kroz izdvajanje 20.000 dinara mesečno za 5.000 nezaposlenih i socijalno najugroženijih korisnika, besplatne udžbenike za svu našu decu, naknada za užinu za decu u preškolskom obrazovanju, osnovnim i srednjim školama, nova radna mesta, infrastrukturne projekte u vidu izgradnje i adaptacije novih kuća za srpski narod na KiM, a sve s ciljem sistemske podrške održivom ostanku i opstanku našeg naroda na ovim prostorima.

Republika

Foto: Tanjug/JOVANA KULAŠEVIĆ

Premijer Miloš Vučević

 

U cilju zaštite vitalnih nacionalnih interesa srpskog naroda u pokrajini, biće uspostavljeno specijalno Tužilaštvo za procesuiranje zloupotreba i kršenja osnovnih ljudskih prava, uzurpaciju imovine, ugrožavanje telesnog integriteta i dostojanstva građana Srbije na prostoru KiM. Odlukom koja je danas usvojena na sednici Vlade Srbije potvrđen je stav o otpornosti srpskih institucija na prostoru KiM koje neće biti ugašene, kao i odluka o nelegalnosti svih organa i institucija obrazovanih na teritoriji Kosova i Metohije nakon nelegalno jednostrano proglašene nezavisnosti i nepostojanju svih njihovih akata koji su doneti ili će tek biti doneti.

U cilju realizacije usvojenog zaključka Vlada će u hitnom roku formirati odgovarajuće radne grupe za svaku od mera radi realizacije istih. Ove mere su pravno uobličene i preduzimaju se kao odgovor na trenutnu situaciju na KiM u cilju zaštite Srba koji su u teškom položaju, vodeći računa o potrebi očuvanja mira, poštujući sve međunarodne obaveze, zalažući se i dalje za mirna i kompromisna rešenja svih otvorenih pitanja kroz Dijalog i ispunjenje postignutih dogovora.

Paket mera i operativni plan obavezujući su za sve organe državne uprave, službe Vlade, sve funkcionere, kao i pregovarače srpske strane u Dijalogu Beograda i Prištine. Članovi Vlade usvojili su i zaključak kojim se nalaže Ministarstvu odbrane da pokrene proceduru za vraćanje obaveznog služenja vojnog roka.

Bonus video

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading