TITO NIJE BIO IZBIRLJIV KAD JE HRANA U PITANJU, ALI OVOG JELA SE BAŠ GROZIO! Kuvar bivšeg predsednika SFRJ otkrio šta je uvek sklanjao sa stola!

Autor:

Vesti

26.08.2024

03:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Kako tvrdi njegov poslednji batler Jože Oseli u knjizi "Titovi poslednji dani", jugoslovenskom predsedniku uvek bi servirali različito meso, priloge i salate, a on je sam birao šta će u određenom trenutku jesti.

TITO NIJE BIO IZBIRLJIV KAD JE HRANA U PITANJU, ALI OVOG JELA SE BAŠ GROZIO! Kuvar bivšeg predsednika SFRJ otkrio šta je uvek sklanjao sa stola!

Foto: RTS/printscreen

Bivši jugoslovenski predsednik Josip Broz Tito bio je poznat kao veliki hedonista. Iako se opuštao uz viski Čivas Rojal Salute star 20 godina i pušio cigare iz Havane, kad je hrana bila u pitanju, nije bio posebno izbirljiv.

Kako tvrdi njegov poslednji batler Jože Oseli u knjizi "Titovi poslednji dani", jugoslovenskom predsedniku uvek bi servirali različito meso, priloge i salate, a on je sam birao šta će u određenom trenutku jesti.

- Doneli smo puževe, a on je rekao: "O ne, ja baš ne bih jeo puževe- otkrio je slavni slovenski kuvar koji se sa suprugom Metkom sedam i po godina brinuo o Titovoj hrani i prijemima u njegovoj rezidenciji na Brdu kod Kranja.

Josip Broz Tito obožavao je zagorsku kuhinju, a pre svega štrukle. Od mesa posebno je voleo govedinu, a jutro je započinjao kratkim espressom bez šećera.

Zahvaljujući radu za Tita, Oseli je kuvao za mnoge poznate osobe iz sveta politike i filma.

Podsećamo, nedavno je isplivala jeziva tajna Titovog šatora.

Naime, prva Titova žena bila je Ruskinja Pelagija Belousova, a venčali su se dok je on bio u Rusiji u zarobljeništvu. U tom braku rođen je stariji Titov sin Žarko. Od Pelagije se razveo početkom 1936. godine, a pola godine kasnije, takođe u Moskvi, sklopio je brak sa Nemicom Lucijom Bauer. Tito je zbog partijskog rada brzo otišao u Pariz, a Lucija Bauer krajem 1937. streljana je u Moskvi pod lažnom optužbom da je bila nemački špijun.

Tito je tada već bio upoznao Hertu Has, Slovenku jevrejskog porekla, ali će oni u Zagrebu početi da žive zajedno tek dve godine kasnije. Njihova vanbračna veza trajala samo do maja 1941. godine, kada Tito odlazi u Beograd. Herta Has je ostala u Zagrebu u poodmakloj trudnoći, a nekoliko dana posle Titovog odlaska rodila je drugog Titovog sina Mišu. Kasnije će je uhapisti ustaše, ali je 1943. godine razmenjena za grupu nemačkih stručnjaka zarobljenih u Bosni dok su tragali za uranom za Hitlerovu atomsku bombu. Po oslobađanju se srela sa Titom, ali je on već bio u vezi sa Davorjankom Paunović...

Više o čuvenom šatoru pročitajte na ovom linku.

 

Bonus video

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading