OTKRIVAMO: Ambasada Srbije u Beču dobila pretnje da će biti na meti terorističkih napada! Pretnje upućene i Er Srbija!

Autor:

Vesti

20.08.2024

14:52

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Pretnje su upućene mejlom iz Nemačke

OTKRIVAMO: Ambasada Srbije u Beču dobila pretnje da će biti na meti terorističkih napada! Pretnje upućene i Er Srbija!

Foto: Shutterstock

Marko Đurić, ministar spoljnih poslova Srbije, rekao je da su ambasade Srbije u dve velike evropske prestonice u prethodna 24 sata dobile pretnje da će biti meta terorističkih napada, a prema saznanjima Republike jedna od njih je ambasada Srbije u Austriji!

Foto: Tanjug/ Ministarstvo spoljnih poslova

Marko Đurić, šef diplomatije

- Ambasadi Srbije u Beču su stigle pretnje da je na meti terorističkih napada. Pretnje su upućene mejlom- rekao je za naš portal dobro obavešteni izvor, kao i da je detektovano iz koje zemlje su stigle pretnje:

- Pretnje su upućene iz Nemačke. Takođe, pretnje terorističkim napadom dobila je i kompanija Er Srbija. 

Foto: Ministarstvo spoljnih poslova

Ambasada Srbije u Beču

Ministar Đurić je ranije danas rekao da, prema preleminarnim informacijama, pretnje dolaze iz ekstremnih separatističkih krugova dela naše dijaspore sa Kosova i Metohije, odnosno od lica albanske nacionalnosti. 

- U saradnji sa drugim evropskim bezbednosnim organima se radi na tome da se ove pretnje preduprede i otklone, ali ovo napominjem zbog toga što neko iz Prištine već godinama sistematski radi na stvaranju klime u kojoj je napad na sve što je srpsko prihvatljivo - kazao je Đurić za TV Pink, kao i da su povišene mere bezbednosti u delu naših diplomatsko-konzularnih predstavništava u Evropi.

- Identifikovan je najmanje jedan počinilac ovih pretnji. Samo, znate kako oni to rade, to je rukopis koji je već viđen, osamdesetih i devedesetih godina. Oni izaberu lice koje, na primer, ima istoriju mentalnih problema, onda njega isture da bi to lice izbeglo pravnu odgovornost i ruku zakona, a u pozadini toga se često kriju organizovane grupe koje deluju sa političkom motivacijom - istakao je Đurić.

Pretnje, podsetimo, stižu posle uznemirujućih događaja koji su potresli Srbiju u prethodna dva meseca. Prvo je krajem juna Miloš Žujović pokušao napad na ambasadu Izraela u Beogradu, prilikom čega je teško ranjem policajac, a Žujović ubijen. Kako je saopštio MUP, Žujović, versko ime Salahudin, je konvertit iz Mladenovca, koji je prešao da živi u Novom Pazaru. 

Foto: printscreen/Prva TV

Žandarm Miloš Jevremović koji je ranjen ispred ambasade Izraela u Beogradu

Samo dve nedelje kasnije, 18. jula, Faton Hajrizi ubio je u Loznici jednog policijaca, a drugog ranio prilikom rutinske kontrole. 

- Ovo ne može biti slučajno. Ovo je očigledan teroristički akt koji dolazi sa Kosova, od strane albanskih struktura. Tužilaštvo za organizovani kriminal će slučaj razmotriti kao teroristički akt jer je reč o napadu na službena lica - saopštio je tada ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić. 

Faton Hajrizi je inače samo nekoliko dana ranije pobegao iz kosovskog zatvora, gde je bio zatvoren zbog ubistva ruskog vojnika i drugih krivičnih dela, a kosovska policija je raspisala potragu za njih. Hajrizi, koji je bio u bekstvu nakon zločina, likvidiran je dan kasnije na obroncima planine Gučevo. 

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading