SEDITE UZ MENE KADA SE BUDE RAZGOVARALO SA "RIO TINTOM"! Vučić pozvao ženu s protesta da donese odluku o litijumu

Autor:

Vesti

15.08.2024

09:46

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Spremni smo da vas stavimo na čelo nekog ekspertskog tela, baš tog koji će da se bavi kontaminacijom zemljišta. Ukoliko vi kažete: "Ne može", ja ću isto reći: "Ne može", poručio Sanji Sakan.

SEDITE UZ MENE KADA SE BUDE RAZGOVARALO SA "RIO TINTOM"! Vučić pozvao ženu s protesta da donese odluku o litijumu

Foto: Printscreen/Rts

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić zaputio se juče u Mali Zvornik, gde je, počev od 18 časova, u zgradi opštine razgovarao s narodom tog kraja, pre svega, u vezi s pitanjima, dilemama i nedoumicama koji prate projekat "Jadar".

Kako je istakao odmah po dolasku, u Malom Zvorniku je da čuje i sasluša meštane.

ZABRINUTOST

Vučića je ispred zgrade opštine dočekalo više od stotinu građana.

Šef države je naveo da to nisu kontrolisani razgovori, već da su to istinski i suštinski razgovori. Odmah na početku tražio od protokola da ni slučajno nikoga ne zaustavi na ulazu, odnosno da čim neko postavi pitanje i čuje odgovor, pa izađe, uvedu sledećeg meštanina.

Republika

Foto: Tanjug/VLADIMIR ŠPORČIĆ

Predsednik Aleksandar Vučić u Zvorniku

Mada je centralna tema svakako bilo iskopavanje litijuma, žitelji ovog kraja postavljali su pitanja i na razne druge teme, tražili pomoć za različite stvari i predlagali neka svoja rešenja.

Predsednik tražio od protokola da u salu pusti sve koji žele da mu se obrate

Na samom početku, u prepunoj opštinskoj sali, predsednik je istakao da nije od onih koji misle da su svemogući.

- Siguran sam da nećemo znati odgovore na pojedina pitanja, ali to je dobro, jer će to otvoriti neke od oblasti u kojima ćemo morati da stičemo nova znanja i saznanja. Postoji velika zabrinutost oko projekta "Jadar" i iskopavanja jadarita, međutim, znam da postoje i drugi problemi - kazao je Vučić.

Prva se za reč javila doktor nauka Sanja Sakan, koja je iznela zabrinutost zbog potencijalnog zagađenja životne sredine, naglasivši da je koautorka studije koja je objavljena u jednom renomiranom stranom naučnom časopisu, zajedno s većim brojem drugih autora. 

Republika

Foto: Printscreen/Rts

Doktor nauka Sanja Sakan

- Priroda je dinamičan i kompleksan sistem, niko ne može da garantuje da toksični elementi neće da se oslobode u prirodu - istakla je ona, navodeći da je posebno zabrinuta za vodu, kao i način eksploatacije litijuma, koji, prema njenim tvrdnjama, može biti potencijalno štetan za okolinu.

Sakanova je kazala i da nigde u svetu nema porimera rudnika litijuma u gusto naseljenoj sredini.

Nakon što je govorilo još dvoje ljudi, predsednik Vučić se obratio Sanji Sakan, rekavši joj da nije stručan ni hiljaditi deo kao ona, ali da će joj zato, između ostalog, izneti jedan predlog.

- Ono što znam, to ću vam odgovoriti. Nije tačno da nigde nema rudnika litijuma u naseljenom mestu ili blizu njega. U Finskoj je na tri kilometra od centra grada i to ne u fazi planiranja, već debelo u fazi realizacije. Evo, Sanja, hvala vam na svemu što ste rekli, ja vas pozivam da se uključite u jedan od timova koji će se baviti istraživanjem uticaja iskopavanja litijuma na životnu sredinu. Ja vas molim, mi smo spremni da vas stavimo na čelo nekog ekspertskog tima, baš tog koji će da se bavi kontaminacijom zemljišta, gde ste dali značajan doprinos svojim naučnim radom, i nećete da budete preglasani nijednog trenutka. Ja više verujem vama nego ljudima iz "Rio Tinta". Ukoliko vi kažete ne može, ja ću isto reći ne može. Bez vašeg pristanka nema projekta, nema mog potpisa ako vi tako kažete - izneo je predsednik Vučić, ponudivši ućešće u timu i Sanjinom suprugu, koji je takođe, kako se predstavio, naučni saradnik.

Moja deca će živeti u ovoj zemlji

Moja deca ne misle nigde da odu, žele ovde da ostanu. Ja imam troje dece, sve troje žive ovde. Ja razumem strah, strah je prirodna emocija. Samo se pitajte da li ja želim da uništim život Danila, Vukana i Milice, upitao je predsednik Vučić.

Republika

Foto: Printscreen/Pink TV

Predsednik Aleksandar Vučić

Kako je istakao, zarada nikada nije bila i ne sme da bude važnija od zdravlja. Postavljam samo pitanje kako su neki pomislili da postoje ludaci u Beogradu i ludi Vučić, koji bi voleo da se zarađuju pare, a da nam se deca ne rađaju normalna? Da li stvarno verujete u to?

Da li mislite da je neko lud da bi to uradio? Nema takvog.

SEDITE UZ MENE

I drugoj govornici, koja je rekla da je učestvovala na protestima, Vučić je ponudio da sedne uz njega kad se bude razgovaralo s "Rio Tintom", pa da "Rio Tinto" stvari objašnjava i njemu i njoj.

Razgovor s ljudima širom Srbije

Vučić je u nedelju na konferenciji za medije, održanoj dan nakon protesta u Beogradu protiv najave eksploatacije litijuma i kompanije "Rio Tinto", naglasio da zaustavljanje privrede nije rešenje, već razgovor na koji, kako je primetio, oni koji sada protestuju, nisu želeli da dođu i poručio da će ići da razgovara s narodom.

- Ići ću da razgovaram s onima koji drugačije misle, ići ću da razgovaram o njihovom strahu koji postoji - istakao je predsednik, naglasivši da će obići sva mesta u kojima su ljudi zabrinuti zbog projekta "Jadar" i drugih rudarskih projekata.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading