ZAŠTITIMO SRBIJU – Donesimo zakon o STRANIM AGENTIMA

Autor:

Vesti

14.08.2024

11:01

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Konzervativni pokret NAŠI poziva na hitno donošenje zakona o stranim agentima u Republici Srbiji, po uzoru na slične zakone koji već postoje u Sjedinjenim Američkim Državama i Ruskoj Federaciji.

ZAŠTITIMO SRBIJU – Donesimo zakon o STRANIM AGENTIMA

Foto: Tanjug/AP Photo/Zurab Tsertsvadze

Ovim zakonom bi se sve organizacije koje se finansiraju iz stranih fondova, fondacija ili direktno iz budžeta drugih država obavezale da se javno označe kao „strani agenti“. Cilj ovog zakona je da se građanima Srbije pruži jasna informacija o tome ko zastupa koje interese u našoj zemlji, kako bi se izbegle manipulacije i prikrivanje stvarnih namera ovih organizacija.

Godinama unazad, brojne nevladine organizacije u Srbiji koje se finansiraju iz stranih fondova pokušavaju nasilno da sruše vlast u Srbiji, uključujući i učešće u brojnim nezakonitim radnjama koje su u suprotnosti sa Ustavom i zakonima Republike Srbije. Ove organizacije, prikriveno radeći u interesu stranih finansijera, narušavaju stabilnost naše zemlje i ugrožavaju njen suverenitet. Transparentnost njihovog delovanja je ključna kako bi građani jasno videli ko stoji iza određenih političkih i društvenih inicijativa.

Zakon o stranim agentima u SAD, poznat kao FARA (Foreign Agents Registration Act), usvojen je još 1938. godine i obavezuje sve pojedince i organizacije koji rade u interesu stranih vlada ili političkih subjekata da se registruju kod američkog Ministarstva pravde i jasno označe svoje aktivnosti. Na sličan način, Rusija je 2012. godine usvojila zakon koji od nevladinih organizacija koje se finansiraju iz inostranstva zahteva da se registruju kao „strani agenti“. Ovi zakoni omogućavaju transparentnost i sprečavaju strane aktere da prikriveno utiču na unutrašnje političke i društvene procese.

Uvođenjem ovakvog zakona u Srbiji, osigurali bismo da građani imaju pravo da znaju ko finansira aktivnosti pojedinih nevladinih organizacija, medija i drugih subjekata koji aktivno učestvuju u oblikovanju javnog mnjenja. Organizacije koje primaju sredstva iz inostranstva često promovišu agende svojih finansijera, što može biti u suprotnosti sa interesima našeg naroda i države. Ovaj zakon bi omogućio veću odgovornost i transparentnost u radu ovih organizacija i istovremeno ojačao suverenitet Srbije.

Srbija mora biti država koja štiti svoje nacionalne interese i obezbeđuje slobodu i prava svojih građana, bez uplitanja spoljnih faktora koji ne rade u interesu naše zemlje.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (1)

Loading
PETAR

14.08.2024 11:40

Ovo treba uraditi pod hitno.!