I BIA U AKCIJI PROTIV PLJAČKAŠKIH MARŽI! Kako smo i najavili posle sednice saveta za BDP, odzvonilo je bahatim trgovcima i uvoznicima

Autor:

Vesti

11.08.2024

10:31

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ubrzano se potvrđuje sve o čemu je pisao Srpski telegraf

I BIA U AKCIJI PROTIV PLJAČKAŠKIH MARŽI! Kako smo i najavili posle sednice saveta za BDP, odzvonilo je bahatim trgovcima i uvoznicima

Foto: Tanjug, nmandić, BIA

Uz ostale državne organe, u rat protiv ogromnih marži, kojima pojedini trgovci, proizvođači i uvoznički lobi praktično pljačkaju građane Srbije, uključiće se i Bezbednosno-informativna agencija (BIA).

Time se ubrzano najavljuje ono što je Srpski telegraf prvi najavio pre nekoliko dana, kada smo, posle sednice saveta za BDP, objavili da počinje ozbiljna i beskompromisna borba protiv onih zbog kojih neke proizvode plaćamo mnogo skuplje nego žitelji ostalih zemalja u regionu, pa i Evropi, ali i zbog kojih su, mimo svake logike, neki proizvodi iz Srbije ovde skuplji nego u inostranstvu.

DOBILI NALOG

Podsetimo, kako smo pisali, po nalogu premijera Miloša Vučevića, uz punu podršku šefa države Aleksandra Vučića, svi ministri dobili su nalog da provere stanje u svojim resorima i imenuju odgovorne.

- Ministri su u obavezi da to urade u najkraćem roku i što konkretnije imenuju odgovorne firme i pojedince, a Vlada će potom reagovati adekvatnim merama. Naravno, biće to potezi koji ni na koji način neće remetiti slobodno tržište i tržišnu utakmicu, ali neće se dopustiti ni da neko pljačka ljude. Neko je u raspravi, na primer, pomenuo dezodorans poznatog brenda koji je četiri puta skuplji kod nas nego u regionu. Pa da li neko misli da je to normalno i da tako može? Građani s pravom postavljaju ovo pitanje i jasna je namera državnog vrha da se tome stane na put - ispričao je našem listu učesnik sastanka.
Kako smo napisali, u prvom talasu nadležni će se pozabaviti cenama kafe, medicinskih sredstava i lekova koji nisu na pozitivnoj listi, kozmetičkih proizvoda...

Vučević: Da vidimo ko se ugradio između onih koji proizvode i onih koji prodaju

Republika

Foto: ST/Nebojša Mandić, Tanjug/AP

Aleksandar Vučić i Miloš Vučević

Prve na udaru cene kafe, lekova, kozmetike...

Govoreći na ovu temu na obeležavanju 100 dana rada Vlade u Etnografskom muzeju, premijer Vučević potvrdio je naše pisanje i naglasio da Vlada, u saradnji s ministarstvima i Narodnom bankom Srbije, trenutno ispituje ko sve učestvuje u lancu povećanja cena. Kako je istakao, Srbija je usvojila tržišnu privredu, ali i ona ima svoja pravila i regulativu.

- Ispitujemo situaciju zajedno s ministarstvima, s NBS. Videćemo da uključimo i BIA. Da ispitamo ko sve učestvuje u tome - rekao je predsednik Vlade.

Republika

Foto: Tanjug, nmandić, BIA

Kafa

On je naveo da je u razgovoru s poljoprivrednicima video kako proizvođači prodaju suncokretovo seme ili uljanu repicu po jednoj ceni, onda uljare kupuju po drugoj, a nakon toga se u prodavnici kupuje ulje po nekoj trećoj ceni.

NEMA ANARHIJE

Dodao je da su ga i mnogi prijatelji i politički istomišljenici pitali kako je moguće da su neki proizvodi i po dva ili tri puta u Srbiji skuplji nego u regionu ili u Evropi.

- Tržišna privreda nije anarhija i tržišna privreda ima pravila. Nego da vidimo mi ko se tu ugradio između onih koji proizvode i onih koji prodaju. Da vidimo ko pravi dodatke na cene koje na kraju građani plaćaju.

Da zna narod ko iza toga stoji

Vučević je naglasio da je dobio mnogo poruka u kojima mu je sugerisano da se ne bavi ovim pitanjem:

- Hajde da ogolimo stvari, da pokažemo narodu da to nije pitanje politike. Da ne napadaju predsednika ili Vladu kada vide cene, nego da znaju da iza toga stoje neki drugi ljudi.

Vučević je zaključio da se takvim potezima pojedinaca poništava sve ono što Vlada i država rade po pitanju makroekonomije.

I kamate će morati naniže

Podsetimo, da država želi dodatnim merama da iskaže brigu o standardu građana, pokazuje i to što će od jeseni stupiti na snagu ograničavanje kamata na stambene i potrošačke kredite, kreditne kartice i dozvoljeni minus. O tome se uveliko razgovara s bankama, koje, inače, ostvaruju visoke stope profita na ovdašnjem tržištu.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading