"Molimo se za mir i ne zaboravljamo"! Selak u Prebilovcima u društvu Vulina!

Autor:

Vesti

06.08.2024

19:15

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Nakon Prvog svetskog rata Prebilovčani su molili srpsku vojsku da ne pohapse komšije Hrvate koji su počinili zločine nad Srbima, nadajući se da se ti zločini nikada neće ponoviti. Od istih tih komšija dočekali su novo stradanje 1941. godine, rekao je Selak.

"Molimo se za mir i ne zaboravljamo"! Selak u Prebilovcima u društvu Vulina!

Foto: SPS

U Prebilovcima se obiežavaju Sveti prebilovački i svehercegovački mučenici i 83. godišnjica jednog od najsvirepijih zločina počinjenih nad srpskim narodom.

Obiležavanju prisustvuje i predsednik Socijalističke partije Srpske Goran Selak.

– Ne znam narod kojem su kosti razasute kao što je naš srpski, ne znam ni toliko sela koja su spaljena i raseljena kao što su srpska, a ne znam ni ima li neki narod ovoliko volje za opstankom i životom kao što je ima srpski. Prebilovci su mesto i tuge i stradanja, ali i mesto našeg vaskrsenja u nebo. Prebilovci su simbol srpskog opstanka, oporavka i pravoslavnog života – izjavio je Selak u Prebilovcima.

Republika

Foto: SPS

Obležavanje zločina u Prebilovcima

 

On je dodao da su naša ljubav i poštovanje prema drugima i drugačijima uvek bili odlika srpskog naroda.

U Prebilovce je stigao i potpredsednik Vlade Srbije i senator Republike Srpske Aleksandar Vulin, kojem su pokušali da zabrane ulaz u BiH.

- Nakon Prvog svetskog rata Prebilovčani su molili srpsku vojsku da ne pohapse komšije Hrvate koji su počinili zločine nad Srbima, nadajući se da se ti zločini nikada neće ponoviti. Od istih tih komšija dočekali su novo stradanje 1941. godine. Retki su preživeli. Ni srpskim kostima nisu dali mira pa su ih 1992. godine digli u vazduh. Danas smo ovde da se pomolimo za mir i normalan život, za bolje sutra svih nas - poručio je Selak.

Svetu arhijerejsku liturgiju u Hramu Hristovog Vaskrsenja u Prebilovcima služili su Njegovo visokopreosveštenstvo mitropolit dabrobosanski Hrizostom, mitropolit zahumsko-hercegovački Dimitrije, mitropolit crnogorsko-primorski Joanikije, vladika buenosajreski i južno-centralno američki Kirilo, vladika budimljansko-nikšićki Metodije, mitropolit nemački Grigorije i mitropolit mihalovsko-košicki Georgije.

Bonus video

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading