DRAŠKO STANIVUKOVIĆ ZA SRPSKI TELEGRAF: SRPSKU NIKO NEĆE MOĆI DA UKINE! Dodikove i moje razilike su velike, ALI NAŠA ODGOVORNOST JE JOŠ VEĆA

Autor:

Vesti

04.08.2024

20:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Za nas je važno što je Srbija garant Dejtonskog sporazuma, kao i garant naše snage ovde

DRAŠKO STANIVUKOVIĆ ZA SRPSKI TELEGRAF: SRPSKU NIKO NEĆE MOĆI DA UKINE! Dodikove i moje razilike su velike, ALI NAŠA ODGOVORNOST JE JOŠ VEĆA

Foto: A. Cavic

Autor ovog teksta uradio je u svojoj, tri decenije dugoj, novinarskoj karijeri mnogo intervjua s političarima. Bilo ih je svakojakih, ali je prava retkost da od nekog, na pitanje da li mu treba poslati tekst na autorizaciju, dobije odgovor: "Taman posla, puno poverenje."

To mi je juče kazao Draško Stanivuković, gradonačelnik Banjaluke, iako bi, ovako sa strane gledano, imao mnogo razloga da bude oprezan jer su o njemu pisali i ovako i onako. Ipak, rekao je to što je rekao, a ja sam želeo da vi koji ovo čitate znate da je to bilo tako.

Idemo redom, tema je mnogo...

Draško Stanivuković 2020. i Draško Stanivuković 2024. Šta je isto, a šta različito?

- Ja sam isti mlad čovek, koji živi za svoju zemlju i za svoj narod, s istom ili čak većom strašću da napravi bolje. Jedina razlika je u tome što se 2020. godina odnosila na obećanja i reči šta ćemo uraditi, a 2024. se vezuje za dela i rezultate. Te 2020. govorili smo kako treba raditi, a danas tako radimo. Možda je najveća razlika u tome što smo sve ono što je 2020. delovalo nemoguće u ove četiri godine učinili mogućim kroz ostvarenje najvećih politika i zavetnih dužnosti poput izgradnje centralnog spomen-obeležja, na koje čekamo 30 godina, pitanja legalizacije, podrške deci kroz besplatne udžbenike i svih drugih važnih pitanja na koje je Banjaluka čekala decenijama. Posebnu pažnju smo posvetili pronatalitetnoj politici.

Skupština Srbije usvojila je pre nekoliko dana deklaraciju sa Svesrpskog sabora. Kako vi vidite odnose Srbije i Srpske. Kakvu granicu predstavlja Drina?

- Odnosi Republike Srpske i Srbije su na svom istorijskom maksimumu. Jedan narod, a zahvaljujući određenim dokumentima - kao jedna zemlja, zbog čega granica na Drini deluje gotovo administrativno jer naše politike, strategije, zakoni, praznici koje praznujemo, datumi koje obeležavamo jesu identični. Upravo ovo je ovekovečio Svesrpski sabor, koji će ući u istoriju srpskog naroda. Deklaracija je zapravo jedna dugoročna vizija ostvarenja srpskog sna.

Šta mislite o državnoj politici Srbije, o predsedniku Aleksandru Vučiću, premijeru Milošu Vučeviću?

- Predsednik Srbije vodi snažnu državničku politiku suverene Republike Srbije, koja vodi najviše koliko je to moguće računa o svakom Srbinu, ma gde da on živi. Pogotovo kada je reč o Srbiji, ali i o Srbima u Republici Srpskoj, Crnoj Gori, pa i u svim drugim delovima sveta. Kao što sam već naglasio, odnosi Republike Srpske i Srbije su na svom istorijskom maksimumu, što se ogleda i kroz 150 miliona KM podrške koju je Srbija obezbedila narodu u Republici Srpskoj, što nikada ranije nije bilo. Ovu podršku osetila je i Banjaluka, koja nikada ranije nije imala podršku u ovoj meri. Nekada je to sve bilo misaona imenica, a danas je to naša svakodnevica. Dalje, poznajući gospodina Vučevića i sve ono što je uradio za Novi Sad, a potom i za Ministarstvo odbrane Srbije, siguran sam da je Srbija dobila jednog od najboljih predsednika Vlade, koji će zajedno s predsednikom Vučićem ispisati nove stranice istorije Srbije. Smatram da je ovo najbolje rukovodstvo koje je Srbija imala u svojoj novijoj istoriji.

Iz Sarajeva neprestano stižu napadi na rukovodstvo u Beogradu. Prednjače Elmedin Konaković i Željko Komšić. Koja je pozadina toga, ako mislite da postoji?

- Pojedinim narodima i zemljama na Balkanu smeta što su Srbija i srpski narod najsnažniji i najbrojniji, ali i što Srbija beleži svoj najveći rast i napredak. To se ogleda čak i u tome što nisu spremni da prihvate pomoć srpskih helikoptera u gašenju požara, koji u Sarajevu sa svojom mehanizacijom ne mogu da ugase. Pozadina svega toga je netrpeljivost prema Srbiji, Srpskoj i srpskom narodu, te želja za unitarnom Bosnom i Hercegovinom, u kojoj nema Republike Srpske. Jasna je njihova pretenzija na celu teritoriju Bosne i Hercegovine i sve njihove politike su suštinski iste od rata do danas i razlikuju se samo manifestaciono. Nekada se to ogledalo kroz ratne sukobe, a danas na sve druge načine, kroz ukidanje nadležnosti, preglasavanje i težnju da prekroje Dejtonski sporazum. Međutim, za nas je važno što je Srbija garant Dejtonskog sporazuma, ali i garant naše snage ovde i zbog toga im najviše smeta jaka Srbija.

Kompleksnost vaših odnosa s Miloradom Dodikom teško je opisati u nekoliko rečenica. Pokušajte, ipak, a posebno nam recite šta mislite o pretnjama nekih predstavnika međunarodne zajednice da bi Dodik mogao čak biti i uhapšen?

- Ja sam kategorično protiv toga da se bilo kojem srpskom predstavniku sudi van naših granica i mimo naših institucija. Ako bilo ko treba da odgovara, to treba da bude pred institucijama Republike Srpske i po njenim zakonima. Kategorično sam protiv da se funkcija predsednika Republike Srpske slabi na taj način. Ko god da sutra bude predsednik, mogu ga dočekati posledice ovoga danas. Ako danas popustimo, sutra će ova pozicija biti oslabljena i omalovažena, nebitno ko bude na njoj, a to nikome od nas ne može biti u interesu. Naše razlike su velike, ali naša odgovornost je još veća i rekao bih da smo obojica svesni toga. To znači da našu veliku odgovornost nekad moramo staviti ispred naših različitosti jer je to jedini način da se ja kao gradonačelnik najvećeg grada Republike Srpske, a on kao predsednik Republike odgovorno ponašamo. To znači da su velika pitanja, poput pokušaja ukidanja nadležnosti Republike Srpske, imovine, pretnji svetskih sila da nas proglase genocidnim narodom i sve druge stvari, upravo teme oko kojih nema podele na vlast i opoziciju. Ili si Srbin i patriota ili nisi. Neko namerno tendenciozno politiku meša s institucijom, a to su dve potpuno različite stvari.

Republika

Foto: AP/Darko Vojinović

 

Idu lokalni izbori u oktobru. Kandidovaćete se za novi mandat gradonačelnika Banjaluke. Čime ste ga zaslužili?

- Sve i jednim datim i ispunjenim obećanjem, sve što smo rekli, svaka naša reč postala je delo: besplatni udžbenici, besplatne legalizacije objekata za naše sugrađane, besplatan prevoz za naše penzionere, izgradnja centralnog spomen-obeležja poginulim borcima Vojske Republike Srpske, izgradnja hotela "Palas", mostova, pet parkova, mnogobrojna šetališta... Izgradili smo 220 km sistema za vodosnabdevanje, uloženo je 35 miliona KM i obezbedili smo da voda dođe do onih kuća do kojih nikada do sada nije došla. Izgradili smo novu i lepšu Banjaluku, koja beleži rekordnu turističku posećenost, ostvarili smo najveći ekonomski napredak, najveći budžet... Obnovili smo kuću Milanovića, čime je Banjaluka dobila prvi kulturni centar nakon 100 godina. Gradili smo nove sportske dvorane, na desetine dečjih igrališta. Sve su ovo i više nego dovoljni razlozi za ubedljiviju pobedu nego što je to bila ona 2020. Na manje od toga ne pristajemo.

Ponekad, prateći objave medija, teško je razlučiti da li je Draško Stanivuković čovek politike ili šoubiza. Da li vam to smeta ili imponuje?

- Ja sam čovek svoje zemlje, svog naroda i živim ovaj poziv celim svojim bićem. Radim mnogo, pokazujem svoju emociju, strast i veliku želju za bolje i uređenije društvo, grad, državu. I u tom pogledu spreman sam da pokažem svaki segment onoga što srećem na terenu bez kalkulisanja. Politici pristupam autentično i iskreno, odstupajući od uobičajenog viđenja uštogljenog političara u kravati i odelu. Neko to možda zove i vidi na ovaj ili onaj način, ali važno je da ljudi vide i znaju da je Draško Stanivuković samo jedan mlad čovek koji je među svojim narodom na svim mogućim mestima i neko ko sve radi s velikom željom da ostavimo trag da smo živeli i radili za našu otadžbinu.

Moj izbor je Tramp

Idemo u jednom pitanju preko okeana: Kamala Haris ili Donald Tramp?

- Tramp.

Hvala rukovodstvu Srbije što se zajedno sećamo zločina u "Oluji"

Foto: A. Cavic

Republika

Foto: ST/Dragan Kadić

 

Naš sagovornik bio je u subotu u Loznici, gde je obeleženo 29 godina od zločinačke akcije "Oluja". Kakvi su utisci?

- "Oluja" je najveće etničko čišćenje na tlu Evrope od Drugog svetskog rata. Kao takvo, u subotu je dostojno bilo obeleženo uz prisustvo državnih rukovodstava Srbije i Srpske. Setili smo se strašnih zločina tokom kojih je proterano 250.000 Srba, dok je preko 2.000 ubijeno, a na hiljade kuća, spomenika, crkava i ostalih objekata je srušeno do temelja. Ovo je deseta godina kako godišnjicu "Oluje" obeležavamo zajedno s našim narodom u Srbiji. Hvala rukovodstvu Srbije, na čelu s predsednikom Aleksandrom Vučićem, jer je veliko delo uspostavljanje zajedničkog obeležavanja važnih datuma za naš narod. Obeležavajući godišnjice "Oluje", NATO bombardovanja i drugih važnih datuma naš narod se uči istoriji, neguje kulturu sećanja, izvlači pouke i crpi snagu za buduće izazove. Za sve to velika zasluga pripada rukovodstvu Srbije jer do pre 10 godina to nije bila praksa.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading