VUČIĆ U SUBOTU U LOZNICI: Obeležavanje Dana sećanja na sve stradale i prognane u "Oluji"

Autor:

Vesti

02.08.2024

22:29

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Svečanost će biti održana na stadionu „Lagator“ sa početom u 18.00 časova

VUČIĆ U SUBOTU U LOZNICI: Obeležavanje Dana sećanja na sve stradale i prognane u "Oluji"

Foto: Tanjug AP

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić prisustvovaće sutra u Loznici obeležavanju Dana sećanja na sve stradale i prognane u oružanoj akciji "Oluja".

Svečanost će biti održana na stadionu „Lagator“ sa početom u 18.00 časova, navodi se u saopštenju Službe za saradnju s medijima predsednika Republike.

Podsetimo, Dan sećanja na sve stradale i prognane u oružanoj akciji "Oluja" prošle godine obeležen je u Prijedoru.

Ovim danom obeležava se sećanje na progon najmanje 200.000 Srba iz tadašnje Republike Srpske Krajine u hrvatskoj zločinačkoj akciji "Oluja".

Vučić je prošle godine izjavio da je taj zločin najveće etničko čišćenje u Evropi od 1945. godine.

- Danas smo bili na Petrovačkoj cesti, na samo jednom mestu u toj najtužnijoj koloni napravljenoj još od 1945. na tlu savremene Evrope, o čemu svi namerno ćute u celoj Evropi. Niko o tome neće da govori. Koristiće sve moguće izraze – egzodus, pogrom, progon, sve, ali vam nikada neće reći da je to najveće etničko čišćenje na evropskom tlu od 1945. godine na ovamo - rekao je tada Vučić.

Prema njegovim rečima, u Beogradu, Zagrebu i drugim gradovima postoje „intelektualni krugovi“ koji će takođe iskoristiti sve moguće izraze, ali neće reći da je to bio zločin etničkog čišćenja.

Govoreći o brojkama, ali naglašavajući da su u pitanju ljudi a ne brojevi, Vučić je kazao da je pre 30 godina u Hrvatskoj živelo 700.000 Srba, a da ih je danas 112.000.

„Šta se desilo sa tolikim ljudima? Zbog čega nestadoše? Što im je mnogo dobro i lepo bilo? Ili zato što ste učinili težak zločin protiv jednog naroda“, kazao je on.

Govoreći o Petrovačkoj cesti, Vučić je upitao kako je moguće da neko greškom „gađa“ decu i starce u izbegličkoj koloni.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (19)

Loading
Mia

02.08.2024 22:36

Najvažniji dan ikad. Prisustvovaću sutra zbog svih žrtava progona.

Mara

02.08.2024 22:37

Svaka čast Vucicu što svake godine održi sećanje na nastradale u Oluji.

Milja

02.08.2024 22:42

Predsednik Vučić će prisustvovati obeležavanju Dana sećanja na sve stradale i prognane u Oluji u Loznici, čime pokazuje važnost očuvanja istorijskog pamćenja i poštovanja prema žrtvama. Ovaj čin naglašava posvećenost sećanju i solidarnosti sa svim stradalima.

Nika

02.08.2024 22:43

Prisustvo predsednika Vučića obeležavanju Dana sećanja na sve stradale i prognane u Oluji u Loznici pokazuje njegovu posvećenost očuvanju istorijskog pamćenja i poštovanju prema žrtvama. Ovaj čin dodatno jača zajedništvo i solidarnost među ljudima, čuvajući sećanje na važne događaje iz naše prošlosti.