"NAŠI OLIMPIJCI PREDSTAVLJAJU NAS" Vučić: Videćete sva naša dostignuća

Autor:

Vesti

27.07.2024

15:36

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Predsednik Vučić u kući pregledao je umetnine iz istorije, ali i iz savremenog doba, pa se tako mogu videti crteži Nikole Tesle, koje je umetnik Dušan Jovović animirao i osmislio.

"NAŠI OLIMPIJCI PREDSTAVLJAJU NAS" Vučić: Videćete sva naša dostignuća

Foto: Printscreen/PINK TV

U Parizu se svečano otvara "Srpska kuća", u okviru Olimpijskih igara 2024. godine, a otvaranju prisustvuje predsednik Srbije Aleksandar Vučić, kao i visoke zvanice Francuske i predstavnici diplomatskog kora

Događanje će biti preneto i u direktnom video strimu u Knez Mihailovoj ulici u Beogradu.

Počela svečana ceremonija

Predsedniku Srbije pridružio se i predsednik Republike Srpske Milorad Dodik.

Posle presecanja crvene vrpce Vučić i ostali zvaničnici su ušli u "Srpsku kuću".

Foto: Printscreen/PINK TV

 

Predsednik Vučić u kući pregledao je umetnine iz istorije, ali i iz savremenog doba, pa se tako mogu videti crteži Nikole Tesle, koje je umetnik Dušan Jovović animirao i osmislio.

Na zidovima su ispisana imena svih sportista koja su učestvovala na OI pod srspkim barjakom. Na zidu se nalaze i imena sportista iz cele Jugoslavije koji su pobeđivali pod srpskom zastavom.

U jednom delu je umetnička kompozicija Dušana Jovoića koja "priča" priču o životu, a svaka od njegovih 5 jedinstvenih slika predtavljaju 5 faza života napravljene su u 54 sloja.

Predsednik je istakao da je Srbija u ovaj projekat uložila veliki novac i da se vidi da je to lepo urađeno.

U jednoj od prostorija "Srpske kuće", za predsednika i ostale delegate izvedena je jedna od najlepših narodnih pesama "Zaspo Janko" uz zadivljujući performans.

OBRAĆANJE PREDSEDNIKA VUČIĆA

- Dobrodošli u Srpsku kuću. Hvala što ste došli, veoma smo počastvovani. Vizija je zvezda vodilja za sve nas pogotovu ovde u gradu svetlosti. Ovo nije samo paviljon, već putovanje u esenciju Srbije. Videćete sva naša dostignuća. U srcu našeg paviljona stoji skulptura koja predstavlja drvo života u kome se nalaze preci od srpskih seljaka koji su postali osloboditelji.

Predsednik Vučić, koji je sinoć u Parizu prisustvovao svečanoj ceremoniji otvaranja Olimpijskih igara, izjavio je da će se "Srpska kuća" nalaziti odmah pored "Francuske kuće", što je kako je istakao, velika čast i prilika da predstavimo svoju zemlju.

- Ono što je zanimljivo, to je da smo dobili najbolju moguću poziciju, odmah pored Francuske kuće. To će biti prilika da promovišemo mnogo stvari u Parizu. Kada ste pored zemlje domaćina, pored njihovog velikog paviljona, onda ne samo da je to ogromna čast, već i velika i izuzetna prilika da predstavite svoju zemlju. Mi ćemo tu imati mnogo programa od predstavljanja naše kuhinje do onoga što mi se čini da je važnije, a to je predstavljanje naše ekonomije i razgovori sa poslovnim partnerima", naveo je Vučić. Naglasio je da će to biti kuća za sve Srbe koji budu u Parizu tokom Olimpijskih igara, ali i velika podrška našem olimpijskom timu i najavio je da će otvaranju Srpske kuće prisustvovati i jedan od najvažnijih ministara u Vladi Francuske. "Verujem da će to biti još jedna prilika da razgovaramo o našim ekonomskim odnosima, o svemu onome što zajednički možemo da napravimo - istakao je Vučić.

"Srpska kuća" smeštena u Parku La Vilet koji će za vreme Olimpijskih igara poneti ime ”Park nacija” jer je u njemu smešteno čak petnaest nacionalnih kuća, predstavljaće jedinstveni centar koji će poseticima ponuditi bogato i interaktivno iskustvo srpske kulture, istorije, sporta i gastronomije. Ovaj multifunkcionalni paviljon osmišljen je kao mesto gde se tradicija i modernost susreću, kroz inovativne multimedijalne prezentacije i kulturne događaje. Centralni deo "Srpske kuće" činiće umetnička instalacija ”Koreni”, visoka 6,5 metara, simbolizujući "Drvo života", koja će dočarati duboke korene srpskog naroda i njegove tradicije, kulture, istorije.

Posetioci će imati priliku i da kroz napredne tehnološke algoritme vide animacije inspirisane našim sportistima, radovima Nadežde Petrović, kao i da se upoznaju sa velikim srpskim naučnicima i inovatorima poput Nikole Tesle i Milutina Milankovića. Pored toga, "Srpska kuća" će predstaviti i bogat dokumentarni foto-materijal iz Arhiva Jugoslavije, koji će po prvi put biti prikazan javnosti.

Ovaj materijal uključuje hiljade artefakata vezanih za učešće Srbije na prethodnim Olimpijskim igrama. Gastronomski deo paviljona omogućiće posetiocima da uživaju u tradicionalnim srpskim jelima pripremljenim na moderan način od strane najtalentovanijih mladih kuvara Srbije iz Junior Chefs Cluba. Istaknut je i značaj srpske turističke ponude, ekonomije bazirane na modernim tehnologijama, inovacije u nauci, kao i planova za EXPO2027. Pored kulturnih i gastronomskih događaja, planiran je i bogat prateći program, uključujući nastupe naših proslavljenih umetnika.

"Srpska kuća" biće otvorena svakog dana od 10 do 22 časa, a ulaz će biti besplatan za sve posetioce. Nosioci projekta ”Srpska kuća” su Vlada Republike Srbije i Privredna komora Srbije, dok su ključni partneri Ambasada Srbije u Parizu, Turistička organizacija Srbije i Olimpijski komitet Srbije. Predsednik Vučić je sinoć prisustvovao ceremoniji otvaranja OI u Parizu, a prethodno je bio među 100 odabranih zvanica na prijemu koji je u čast svetskih lidera i predsednika međunarodnih organizacija u Jelisejskoj palati priredio predsednik Francuske Emanuel Makron.

BONUS VIDEO

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading