ŠOLC OTKRIO: Ovo su razlozi zbog kojih je projekat Jadar DOBAR ZA SRBIJU!

Autor:

Vesti

19.07.2024

10:51

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

" Važno je da se pridržimo najviših standarda zaštite životne sredine tamo gde se dešava rudarstvo."

ŠOLC OTKRIO: Ovo su razlozi zbog kojih je projekat Jadar DOBAR ZA SRBIJU!

Foto: printscreen/RTVPink

Nemački kancelar Olaf Šolc izjavio je danas da mu je drago što u Beogradu vidi veliki broj predstavnika tržišta mineralnih sirovina koji su uključeni u projekat njihovog iskorišćavanja i istakao da ima dosta razloga za realizaciju projekta Jadar u Srbiji.

- Ovo je važan trenutak, da bi se razgovaralo o znatnom potencijalu projekta Jadar. Veliki broj ljudi je neumorno radio na tome da to danas sve bude moguće i zahvalio bih se na zalaganjima za angažovanje, na marljivosti. Samo na taj način je bilo moguće da se sastanemo danas i da možemo da razgovaramo. 

Kako je rekao, ima dosta razloga za ovaj projekat i to je po njegovom mišljenju  dobar projekat za Srbiju. 

- On stvara nove potencijale lanca vrednosti, obezbeđuje mogućnosti za stvaranje radnih mesta, ne samo kada je reč o rudarstvu, nego i u drugim koracima prerade, povezuje Srbiju sa budućnošću mobilnosti, koja mora raditi bez emisije CO2. Dakle, reč je o prekretnici za mobilnost u budućnosti - rekao je Šolc i istakao da će sve biti urađeno po najvišim ekološkim standardima.

Prema njegovim rečima, ključno je da se unapredi električna mobilnost, a litijum je nezamenjiva sirovina za tako nešto.

- Litijum nam je potreban, i to je prva poruka za tranziciju mobilnosti.
Baterije su ključne kada je reč o električnoj mobilnosti i u tome. Litijum igra veoma važnu ulogu, kao što je do sada igrala nafta. Mi međutim ne sagorevamo ovu sirovinu, nego ćemo je koristiti za dugotrajnu budućnost
- istakao je on.

Naveo je da je ovde reč o cirkularnoj ekonomiji, što između ostalog znači da ono što se kopa iz zemlje se koristi više puta.

On je naveo da se rudarstvom pokreće cirkularna ekonomija i da Srbija igra ključnu ulogu u tome kao "naš partner u Evropi".

- Važno je da se pridržimo najviših standarda zaštite životne sredine tamo gde se dešava rudarstvo. To je važno za sve nas, ali i za budućnost i za životnu sredinu u kojoj želimo svi da živimo. Nismo tu samo da damo podsticaj, nego ćemo biti celo vreme partner za sprovođenje ekoloških prihvatljivih rešenja koristeći naših znanja inženjera u rudarstvu - poručio je Šolc na Samitu.

On je rekao da je neophodna nova perspektiva i način na koji se posmatraju stvari i da će primer Srbije ohrabriti i sve druge da krenu istim putem.

Šolc je istakao da podržava rudarstvo u Nemačkoj, Evropskoj uniji i velikom broju zemalja sveta, ali da se to realizuje na način da i te zemlje u kojima se vrši rudarstvo profitiraju na poseban način.

Šolc je poručio i da, kada je reč o perspektivi država Zapadnog Balkana u odnosu na EU, Nemačka želi da se ona istvari brzo i da sve te države pripadaju EU.

"Mi ćemo svim snagama podržati taj proces sa svim političkim aktivnostima, velikim procesom, drugim stvarima, ali velikom rešenošću da spojimo Evropu na taj način", istakao je Šolc.
 

BONUS VIDEO

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading