BEZ OBZIRA NA SVE, BEOGRAD OSTAJE U BLISKOJ VEZI SA MOSKVOM I PEKINGOM! Đurić nakon samita NATO: "Prisustvo srpske delegacije šalje MOĆNU PORUKUA"

Autor:

Vesti

17.07.2024

07:42

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

''Tu sam zato što verujem da je to u nacionalnom interesu Srbije''

BEZ OBZIRA NA SVE, BEOGRAD OSTAJE U BLISKOJ VEZI SA MOSKVOM I PEKINGOM! Đurić nakon samita NATO: "Prisustvo srpske delegacije šalje MOĆNU PORUKUA"

Foto: Tanjug/ Ministarstvo spoljnih poslova

Ministar spoljnih poslova Srbije Marko Đurić izjavio je danas da je Srbija zemlja koja pokušava da ponovo izgradi veze sa Zapadom, i da je prisustvo srpske delegacije na Samitu NATO-a u Vašingtonu prošle sedmice bila ''moćna poruka''.

''Tu sam zato što verujem da je to u nacionalnom interesu Srbije'', rekao je Đurić u intervjuu za Nešnel rivju.

Istakao je da je u Vašington otputovao kako bi preneo poruku da Srbija želi da ima ''konstruktivnu ulogu u regionalnim i globalnim politikama, shodno svojim malim kapacitetima'', kao i da ''osveži sliku koju ljudi imaju o Srbiji'', pogotovo zato što je ''većina o Srbiji čula tokom devedesetih, što nije najbolja slika''.

Đurić je rekao da je na marginama Samita kratko razgovarao sa državnim sekretarom SAD Entonijem Blinkenom i da ga je pozvao da poseti Srbiju, dodajući da je u razgovorima sa predstavnicima Bele kuće i američkog Stejt departmenta fokus bio na mogućim investicijama SAD u energetske projekte.

Naveo je da bi potencijalna investicija u vrednosti od 1,7 milijardi dolara u sektor solarne energije u Srbiji pomogla da Srbija diversifikuje svoje energetske izvore, pošto uglavnom u tom polju zavisi od Rusije.

Đurić je istakao da Srbija ima pravo da nastavi da održava bliske veze s Moskvom i Pekingom, pošto već teži članstvu u EU i strateškom dijalogu s Vašingtonom.

''Ideja je da Srbija bude moderna zemlja sa punim članstvom u evropskoj zajednici'', rekao je Đurić, dodajući da je Beograd posvećen da sprovede reforme kako bi ostvario članstvo u EU do 2027, što je, kako je rekao, cilj svih političkih stranaka koje imaju predstavnike u vladi Srbije.

Republika

Foto: Tanjug/ Ministarstvo spoljnih poslova

Marko Đurić

On je istakao da je pozicija Srbije ''kompleksna'' kad je reč o ratu u Ukrajini.

''Samo pogledajte mapu, i videćete da za Srbiju, s njenim problemima i nasleđem iz devedesetih, nije lako ići putem za koji smo se odlučili'', rekao je Đurić.

On je istakao da je Srbija, izabrala ''moralnu i legalnu'' poziciju utemeljenu na Povelji UN, uprkos kompleksnoj poziciji, poteškoćama, pritiscima i geopolitičkom položaju.

''Želim da naglasim da duboko žalimo zbog ovog konflikta. Želimo da se on što pre završi. Primili smo stotine izbeglica iz Ukrajine i ponudili razne vrste humanitarne pomoći toj zemlji, i nastavićemo da se zalažemo za prekid stradanja'', rekao je Đurić.

Dodao je da je njegov prvi sastanak na funkciji ministra spoljnih poslova bio onaj sa njegovim ukrajinskim kolegom Dmitrom Kulebom.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (12)

Loading
Iva

17.07.2024 07:55

Uvek cemo biti naklonjeni prijateljski ka Moskvi i Pekingu i necemo dozvoliti da tu saradnju bilo ko ugrozi

Milan Š

17.07.2024 07:56

Srbija i Rusija su prijateljske zemlje i niko im to prijateljsvo neće pokvariti.

Rajko Ć

17.07.2024 07:58

Srbija je jedina država u Evropi koja nije uvela sankcije Rusiji što potvrđuje da ona poštuje prijateljsvo sa Rusijom.

Ruška

17.07.2024 08:05

Put Srbije je put evrointegracija ali i put dobrih bilateralnih odnosa sa svim zemljama sveta kako sa istokom tako i sa zapadom.