BRNABIĆ: Glasno ćutanje na pokušaj ubistva Vučića u Potočarima, a Helez nije odgovorio na njegovo pitanje

Autor:

Vesti

12.07.2024

09:51

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Hoće neko nešto učiniti jer je ministar odbrane BiH lažno optužio predsednika Srbije ili je sve dozvoljeno protiv predsednika Srbije, upitala je Brnabić

BRNABIĆ: Glasno ćutanje na pokušaj ubistva Vučića u Potočarima, a Helez nije odgovorio na njegovo pitanje

Foto: Tanjug/ RADE PRELIĆ

Predsednica Narodne skupštine Ana Brnabić u jutarnjem programu "Redakcija" na Kurir televiziji dotakla se svih važnih i aktuelnih tema.

O Srebrenici i rezoluciji

- Dobro je da onaj ko želi, ali nema mnogo ljudi, može da uporedi moj govor na svečanoj sednici Narodne skupštine Republike Srpske i govor Denisa Bećirovića u Potočarima i biće jasno ko želi mir, a ko sukobe. Sve će biti jasno. Imala sam dve osnovne poruke koje sam poslala iz Banjaluke kao predsednica Narodne skupštine Srbije, jedna je bila mir i stabilnost i potreba svih u regionu, da radimo na tome da se uspostavi trajni mir i stabilnost, i izvesnost kako bi gradili bolju budućnost.

Druga poruka je bila apsolutno insistiranje na poštovanju Dejtonskog mirovnog sporazuma i ponovila sam da poštujemo teritorijalni integritet BiH ali takođe, neprikosnovesnot Republike Srpske. Pogledajte šta smo čuli od Bećirovića, kao jednog od tri člana predsedništva BiH, čuli smo da mir ugrožava veliko-državna politika u Beogradu. Da li sam ja to rekla u Banjaluci? Ne, rekla sam nešto suprotno, takođe, Dejtonski mirovni sporazum koji on ne poštuje.

Oni ne mogu ni da izgovore Republika Srpska, kažu RS. Vjosa Osmani, kada odete u SB UN, i za UN Kosovo i Metohije je sastavni deo autononma pokrajina RS, Vjosa i Kurti su tamo u svojstvu građana. Vidite da kada ona priča o našim crkvama i manastirima na KiM, ona ne može da izgovori srpska crkva. Tako vidite da i Bećirović ne kaže Republika Srpska. Kako treba da se oseća srpski narod?

- Imali ste prošle nedelje drugog člana predsedništva Komšića koji je otvoreno slagao da čin velikosprske agresije prisustvo naših kadeta u Prijedoru. Morao je ministar u toj federalnoj vladi Konaković da kaže da nije tačno. Vlasti Srbije su poštujući zakone BiH najavili dolazak i ispunili procedure. To nije prvi put, to je osmi ili deveti put da naši kadeti prisustvuju odavanju počasti srpskim žrtvama, to je bilo i obeležavanje 82 godine od bitke na Kozari, gde je opet srpski narod platio svoj antifašizam i činjenicu da su Srbi i srpskog roda.

- Nekad pomislim da sam suviše pragmatičan političar da bih jasno razumela ovakve poruke gospodina Bećirovića ili činjenicu da vi kao država ne možete da pokažete ozbiljnost i odogovrnost da kada je strani državnik napadnut vi ne možete da procesuirate počinioce. Optužite Srbiju koja je od 2014. kada je Vučić postao predsednik Vlade, niko u Sarajevu to ne želi da čuje, učinila sve da gradi stabilniji i drugačiji Balkan, povezan region, otvoren za razmenu roba, iskustava, mladih, da se bolje povezujemo. Optužujete Vučića za sve i svašta, iz Sarajeva, Zagreba, Prištine, a bio je jedini političar koji je imao hrabrosti da pozove predsednika vlade Albanije nakon 67 godina. Svima nam je to potpuno normalno, kao da je oduvek bilo. To je učinio Aleksandar Vučić. Da li je bilo možda u Srbiji ili u regionu koji osim bla bla truć, što su radili i ovi pre nas, veliki evropejci.

Republika

Foto: Tanjug/Jadranka Ilić

 

- Na Vučićevu inicijativu se završio auto-put koji povezuje sve od Mađarske do Severne Makedonije, auto-put do Sarajeva, brzu prugu do Budimpešte... Imate dela Vučića za koja se svi prave da ne vidi i imate reči Bećirovića koje pozivaju na rat. Danas je godišnjica petrovdanskog pokolja kada su muslimanske snage upale u sela kod Srebrenice i pobili, monsturozni pokolj, 65 ljudi, 25 nestalo, nikad nije niko obeležio to, više od 3.000 srpskih žrtava, 3.267 žrtava. Da li je bio neko iz Sarajeva da oda počast, nakad neki visoki predstavnik ili te žrtve nisu važne? Da li se nekad Bećirović, Izetbegović osvrnuo na postojanje logora za srpsku decu?

Na pitanaje zašto devet godina niko nije pokrenuo pitanje pokušaja ubistva predsednika Srbije Aleksandra Vučića u Potočarima, Brnabić odgovara:

- Mogu da pretpostavim da je zato što su oni to sami organizovali, politički lideri iz Sarajeva. Da je bilo šta drugo, verujem da bi za devet godina uspeli da nađu organizatore i one koji su to izveli na terenu, malo je bezveze da sami sebe optuže i izvedu pred lice pravde. Pokušaj ubistva jednog stranog državnika, imam jedno glasno ćutanje. Ministar odbrane gospodin Helez nije odgovorio na pitanje Vučića, a to je pokažite dokaz da sam ja bio taj koji je sa snajperom išao brdima oko Sarajeva, učestvovao u opsadi Sarajeva i u svim dešavanjima u Sarajevu. Nema odgovora, znate zašto, jer nema dokaza jer to Aleksadnar Vučić nije radio. Hoće neko optužiti ili će međunarodna zajednica koja je prisutna u BiH, hoće neko nešto učiniti jer je ministar odbrane BiH lažno optužio predsednika Srbije ili je sve dozvoljeno protiv predsednika Srbije?

- Vučiću nije dozvoljeno da obiđe Jasenovac, jedini logor za decu, najveće mučilište u ovom delu Evrope, da samo položi cvet, upali sveću, čoveku čiji je deda skončao od strane ustaške ruke, nezavisne države Hrvatske. Da li je moguće da jedna država članica EU može tako nešto da uradi, da uskrati predsedniku Srbije ili kao privatnom pojedincu da obiđe Jasenovac, on je tražio i jedno i drugo, da bi to bio čin odavanja pošte.

Prošlo je, podsetimo, tačno devet godina od pokušaja ubistva aktuelnog predsednika države Aleksandra Vučića koji je 2015. godine kao premijer Srbije otišao u Potočare kako bi odao počast žrtvama Srebrenice. O tome ko stoji iza monstruoznog napada na Vučića ni dan danas nije obelodanjeno, niti je za pokušaj Vučićevog ubistva iko ikada odgovarao.

U međuvremena, tokom ovih devet godina, druga strana iz Sarajeva ne prestaje da optužuje Srbe i insistira na tome da se srpski narod označi kao genocidan. Poslednji takav napad dogodio se juče.

Naime, predsedavajući Predsedništva Bosne i Hercegovine (BiH) Denis Bećirović poručio je upravo iz Potočara da Beograd ugožava mir u regionu. Predsedavajući Predsedništva Bosne i Hercegovine Denis Bećirović tokom govora u Potočarima ponovo je direktno napao Beograd i predsednika Aleksandra Vučića.

On je optužio organe Republike Srpske da prete Bosni i Hercegovini i da "velikosrpski protagonisti" i stvaraju planove za formiranje Velike Srbije.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (17)

Loading
Ena

12.07.2024 10:04

Problem je što bi nalogodavci za ubistvo Vučića trebali da osude sami sebe.

duki

12.07.2024 10:19

ova hajka na nasu drzavu se vodi jer srbija u svakom segmentu napreduje sve jace i jace cak i vojno a to nato balijama smeta

šilja

12.07.2024 10:31

I posle 9 godina od pokusaja ubistva tadasnjeg premijera, a danasnjeg predsednika drzave Vucica slucaj je ostao mrtvo slovo na papiru.

mile

12.07.2024 10:32

Od prvog dana smo znali da vlast u Sarajevu neće učiniti ništa da se pronađu napadači na tadašnjeg prmijera Srbije, Aleksandra Vučića.