EVO KAKVI NAS PROJEKTI OČEKUJU U ENERGETICI: Ministarka Dubravka Đedović Handanović otkrila na čemu će biti fokus u narednom periodu! OVO SU SAMO NEKI OD NJIH!

Autor:

Vesti

09.07.2024

08:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Energetska sigunost, stabilnost, kao i zalaganje da cene energenata budu pristupačne za naše građane samo su neke od stvari na kojima će biti fokus u narednom periodu, kaže ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović.

EVO KAKVI NAS PROJEKTI OČEKUJU U ENERGETICI: Ministarka Dubravka Đedović Handanović otkrila na čemu će biti fokus u narednom periodu! OVO SU SAMO NEKI OD NJIH!

Foto: ST/Nemanja Pančić

Ministarka rudarstva i energetike, Dubravka Đedović Handanović, bila je gost u emisiji "Intervju" koja se ponedeljkom u 20 časova emituje na jutjub kanalu Republika news. Ona je tom prilikom istakla da je pred ministarstvom na čijem je čelu dosta velikih zadataka i projekata koji treba da se realizuju.

- Fokus je da imamo energetsku sigurnost, stabilnost, da cene budu pristupačne za naše građane, da imamo dovoljno energenata, da imamo nove proizvoljne kapacitete za proizvodnju struje i u tom smislu nam je jako bitno da završimo novu termoelektranu u Kostolcu, i novi vetropark, koji je takođe u okviru Elektroprivrede Srbije, da omogućimo privatnom sektoru da se razvija, jer ne može država sama da se osigura, mora i privatni sektor da učestvuje, država je tu da pomogne šta je u njenoj moći, i to smo dobrim delom uspeli - istakla je ministarka i dodala:

Takođe je cilj i da se naša preduzeća reformišu, da budu uspešnija, profitabilnija, krenuli smo putem profesionalnog menadžmenta u Elektroprivredi Srbije, treba da razmišljamo sve više na taj način, da država bude oslonac, odgovoran vlasnik, ali da možemo da imamo i jedan stub naše energetske sigurnosti, a to su svakako naši energetski subjekti. Naravno, da imamo usvojena strateška dokumenta za razvoj energetike, rudarstva, mineralnih sirovina, da zaštitimo intrees Srbije, naših građana, a opet da se razvijamo ekonomski.

Đedović Handanović je u emisiji "Intervju" kazala da u energetici nema brzih pobeda, te da za sve postoji vreme.

Projekti su veliki, skupi i treba im vreme da se realizuju, ali završili smo odsumporavanje na termoelektrani u Obrenovcu, to je sjajna stvar zbog smanjenja zagađenja, to ćemo uraditi do kraja godine i na drugoj termoelektrani, takođe velikoj, čime ćemo učiniti da sve one budu ekološki prihvatljive. Čekaju nas veliki projekti u hidroenergetici, hidroelektrane, među njima Bistrica kao najznačajnija, da krenemo da je gradimo, velike solarne elektrane takođe, to su sve složeni projekti. Imamo noovi naftovod sa Mađarskom, nove gasne interkonekcije, dodatna skladišta nafte koja nam trebaju zbog većih rezervi i veće sigurnosti, tako da imamo puno posla. Naravno pored toga moramo da razvijamo i naše rudarstvo, jer mi smo zemlja bogata rudama - istakla je ona.

Đedović Handanović je, podsetimo, u intervjuu koji je dala za naš portal otkrila i do sada nepoznate stvari iz svog privatnog života i karijere, a ceo intervju možete pročitati OVDE.

BONUS VIDEO:

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading