VUČIĆEVA SIMULTANKA - SLOBODNA TRGOVINA S TREĆINOM PLANETE: Našim izvoznim kompanijama može da pozavidi i Evropa!

Autor:

Vesti

02.07.2024

20:37

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Zahvaljujući politici predsednika Vučiča izvoz je od 2012. porastao više od 300 odsto, rekao je Tomislav Momirović

VUČIĆEVA SIMULTANKA - SLOBODNA TRGOVINA S TREĆINOM PLANETE: Našim izvoznim kompanijama može da pozavidi i Evropa!

Foto: Tanjug/AP, printscreen/instagram

Jačanjem diplomatske saradnje i pronicljivom ekonomskom strategijom državnog rukovodstva Srbija je razgranala mrežu sporazuma o slobodnoj trgovini i osigurala da naši proizvođači imaju povlašćeni status na tržištima od oko 2,7 milijardi ljudi. Na takvom položaju, tvrde upućeni, Srbiji zavidi cela Evropa.

POVLAŠĆENI POLOŽAJ

Sporazum o slobodnoj trgovini (SST) Srbije i Kine, koji je stupio na snagu prekjuče i odnosi se na oko 20.000 artikala, pruža domaćim proizvođačima povlašćeni pristup na veliko tržište od 1,4 milijarde stanovnika. To kompanije iz Srbije, osim povećanog izvoza i olakšanih procedura, stavlja u mnogo bolji položaj u odnosu na firme iz Evrope i regiona i trebalo bi da doprinese širenju investicionih i proizvodnih kapaciteta, konkurentnosti i jačanju celokupne privrede. Naročito što SST s Kinom u Evropi, imaju još samo Švajcarska i Gruzija.

Uz to, naši proizvođači imaju povlašćeni pristup i na tržištima od još oko plus 1,3 milijarde potrošača zahvaljujući sporazumima sa državama na sve četiri strane sveta. Konkretno, pored sporazuma sa zemljama CEFTA i saradnje s Turskom, privrednici iz Srbije imaju povoljan status za izvoz na tržišta Rusije, Belorusije i Kazahstana, kao i za izvoz na razvijena tržišta EU, odnosno EFTA (Norveška, Velika Britanija, Švajcarska i Lihtenštajn).

 

Takođe i pravo korišćenja Generalizovanog sistema preferencija sa SAD, Japanom i Australijom (primena 0 odsto carine na određeni broj roba). Srbija je, inače, jedina zemlja, van bivšeg SSSR, koja ima sporazume o slobodnoj trgovini s Rusijom, Belorusijom i Kazahstanom.

Tomislav Momirović, ministar unutrašnje i spoljne trgovine, kaže za Srpski telegraf da je Srbija jedna od retkih zemalja koja ima potpisane sporazume o slobodnoj trgovini kako s Kinom tako i s EU, zemljama CEFTA, Velikom Britanijom, Turskom i mnogim drugim zemljama i trgovinskim savezima. A SST između Kine i Srbije, koji je prekjuče stupio na snagu, predstavlja, kako ističe, veliki korak za budućnost srpske ekonomije.

STUB PRIVREDE

- Povlašćenim pristupom za proizvode srpskog porekla na još jednom velikom tržištu značajno ćemo unaprediti izvozne mogućnosti i konkurentnost kompanija iz Srbije, ali i poljoprivrednih proizvoda srpskog porekla. Jedan od stubova naše ekonomske politike je otvaranje novih tržišta i uvećanje izvoza, a da je reč o dobroj odluci politike koju predvodi predsednik Vučić govori i podatak da je izvoz srpskih kompanija od 2012. do danas porastao više od 300 odsto - naglasio je Momirović.

Siniša Mali: Put do još boljeg života

Prvi potpredsednik Vlade i ministar finansija Siniša Mali kazao je da i promet preduzeća znači zdraviju privredu, veće plate zaposlenih i dodatna zapošljavanja, s rastom obima posla, a sve to predstavlja dalji rast i razvoj Srbije. Srpska privreda će jačanjem, kako je istakao, podići svoju atraktivnost i konkurentnost.
- Taj isti domino efekat će osetiti čitava zemlja, a sve u tom ekonomskom ciklusu nas dovodi do još boljeg standarda života u Srbiji. Jaka ekonomija je srž našeg budućeg napretka - zaključio je Mali.

Moj stav

Marko Čadež, predsednik PKS
- Sporazum o slobodnoj trgovini ne znači samo veći izvoz, već i kvalitetnije poslovanje, uz manje logističke troškove i procedure

Šta znači SST s Kinom

- odnosi se na 10.412 srpskih i 8.930 kineskih proizvoda
- oko 60 odsto njih može da se izvozi odmah bez carina 
- roba koja će biti oslobođena carina za pet godina godišnje imaće umanjenu carinu po 20 odsto
- roba koja će biti bez carina za 10 godina, do tada će imati godišnje smanjenje po 10 odsto
- trajno će carinama, ipak, biti zaštićeno 10 odsto najosetljivijih proizvoda iz Srbije, pre svega, poljoprivrednih
- više od 50 odsto proizvoda za plasman u Kinu mora da bude proizvedeno u Srbiji
- osim poljoprivednih proizvoda, od 1. jula pod povoljnijim uslovima izvoze se i tkanina, farmaceutski proizvodi, mineralna đubriva...

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (4)

Loading
Maja

02.07.2024 20:51

Ovakvi sporazumi su temelj za dugoročni ekonomski rast i jačanje međunarodnog ugleda naše zemlje

Nebojša

02.07.2024 20:51

Vrlo dobro naš predsednik zna sa kim treba da trgujemo i sarađujemo, zbog toga nam ekonomija vrtoglavo raste.

Kristina

02.07.2024 20:52

Mora da postoji slobodan protok roba, kapitala i usluga.

Sandra

02.07.2024 21:02

Naše čelično prijateljstvo sa Kinom je poslužilo kao dobra osnova za jačanje privredne saradnje.