BITKA ZA SRBIJU NA SVIM FRONTOVIMA! Vučić se u Briselu sastaje sa Šatlom Mišelom, pa prisustvuje nooj rundi dijaloga Beograda i Prištine!

Autor:

Vesti

26.06.2024

06:31

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Važni sastanci!

BITKA ZA SRBIJU NA SVIM FRONTOVIMA! Vučić se u Briselu sastaje sa Šatlom Mišelom, pa prisustvuje nooj rundi dijaloga Beograda i Prištine!

Foto: Tanjug/Sava Radovanović

Aleksandar Vučić

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić boraviće u danas u jednodnevnoj radnoj poseti Briselu, tokom koje će se odvojeno sastati sa predsednikom Evropskog saveta Šarlom Mišelom, evropskim komesarom za susedsku politiku i proširenje Oliverom Varheljijem i generalnim direktorom Direktorijata Evropske komisije za susedstvo i pregovore o proširenju Gertom Janom Kopmanom. 

Kako je najavila Služba za saradnju sa medijima predsednika Republike, Vučić će učestvovati i u novoj rundi dijaloga Beograda i Prištine koji se vodi pod pokroviteljstvom Evropske unije.

Nova runda dijaloga

Nova runda dijaloga Beograda i Prištine na visokom nivou, na kojoj će učestvovati predsednik Srbije Aleksandar Vučić i premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti, biće održana danas u Briselu. 


Domaćin sastanka biće visoki predstavnik EU za spoljne poslove i bezbednosnu politiku Žozep Borelj, a u dijalogu će učestvovati i specijalni izaslanik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak.

Na sastancima će se razmotriti ono što je postignuto do sada u dijalogu pod vođstvom visokog predstavnika i fokusiraće se na put za napredak, saopšteno je u ponedeljak iz Evropske službe za spoljne poslove (EEAS).  

Tokom nove runde dijaloga Beograda i Prištine, kako je rekao u ponedeljak portparol Evropske unije Peter Stano za Tanjug, razgovaraće se o svim hitnim pitanjima u okviru dijaloga.

Stano je dodao da će dijalog biti još jedna prilika da se naglasi i jednom i drugom partneru da je njihov evropski put "sada u potpunosti vezan za napredak u dijalogu uz posredovanje EU".

"Glavni prioritet je da počne da se radi na primeni Sporazuma na putu ka normalizaciji odnosa i njegovom aneksu, jer je to hitno potrebno. To nije samo ono što zahtevaju zemlje članice EU, već je to važno i za ljude u Srbiji i na Kosovu", rekao je Stano. 

Borelj i Lajčak, kako je najavljeno iz EEAS, imaće odvojene sastanke sa Vučićem i Kurtijem od 15.00 časova, nakon čega će uslediti zajednički trilateralni sastanak. 
Uoči i na kraju sastanaka u zgradi EEAS novinarima će se obratiti Borelj.

Vučić je u ponedeljak najavio da će u Briselu razgovarati i sa predsednikom Evropskog saveta Šarl Mišelom i generalnim direktorom Generalnog direktorata Evropske komisije za susedsku politiku i proširenje Gert Jan Kopmanom.

Što se Kosova i Metohije tiče, Vučić je rekao da ono ostaje veliki bezbednosni, politički i ljudski izazov. 

"Mi ćemo se ponašati konstruktivno, truditi se da uradimo sve što možemo da dijalogom rešavamo probleme, da dijalogom rešavamo stvari. Ne verujem u volju druge strane da učestvuje u stvaranju Zajednice srpskih opština, plašim se njihovih provokacija, ali držaćemo se čvrsto i ozbiljno”, poručio je Vučić.

Ovo je prvi put da će se Vučić i Kurti sastati ove godine u okviru dijaloga Beograda i Prištine u Briselu.

Dijalog se održava nakon što je Lajčak prošle nedelje boravio u Prištini i Beogradu i nakon sedam rundi dijaloga na ekspertskom nivou ove godine na kojima se razgovaralo o uredbi tzv. Centralne banke Kosova da ukine dinarski platni promet na KIM.

BONUS VIDEO

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (33)

Loading
Veljko M

26.06.2024 06:50

Vučuć će i ovaj put kao uvek do sada, maksimalno zastupati interese Srbije.

Tanja

26.06.2024 06:57

Vrlo važni sastanci danas za Srbiju. Kao i uvek možemo očekivati samo borbu za interese naše zemlje, koja je pokazala da ne da na sebe i da će kao lav da se bori kada su njeni interesi u pitanju.

Ljuba

26.06.2024 06:58

Razgovorima možemo da rešimo dosta toga nema predaje

Ana

26.06.2024 07:14

Odlična vest, dijalog je ključan za stabilnost regiona!