TAČIJU I VESELJIJU PRODUŽEN PRITVOR U HAGU: Sudi im se od novembra 2020. godine

Autor:

Vesti

19.06.2024

18:58

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Svi optuženi su negirali krivicu.

TAČIJU I VESELJIJU PRODUŽEN PRITVOR U HAGU: Sudi im se od novembra 2020. godine

Foto: Tanjug/AP

Specijalizovana veća tzv. Kosova u Hagu su produžila pritvor liderima nekadašnje OVK, Hašimu Tačiju i Kadriju Veseljiju, za još dva meseca. Razlog za produženje pritvora je navodni rizik da bi obojica mogli da ometaju rad suda, utiču na svedoke ili ponove krivično delo.

Hašim Tači je navodno preneo informacije dobijene tokom svedočenja zaštićenih svedoka i dao uputstva za svedočenje jednog budućeg svedoka tužilaštva dok je bio u pritvoru. Sudije su zaključile da bi njegovo puštanje na slobodu moglo da dovede do ometanja suđenja.

Kadri Veselji je takođe zadržan u pritvoru zbog njegove prethodne uloge u obaveštajnoj službi OVK, gde su agenti navodno bili uključeni u zastrašivanje svedoka. Postoji i bojazan da bi i on mogao da ometa proces ili oda poverljive informacije ako bi bio pušten na slobodu.

Tačiju, Veseljiju, kao i Redžepu Seljimiju i Jakupu Krasnićiju, sudi se za ratne zločine i zločine protiv čovečnosti, koji uključuju nelegalna zatvaranja, mučenja i ubistva nad civilima i neaktivnim učesnicima na Kosovu i Metohiji, kao i u Albaniji tokom sukoba 1998-1999. godine. Optužnica navodi da su odgovorni za smrt najmanje 98 pritvorenika, a moguća kazna je doživotni zatvor.

Sudi im se u Sheveningenu od novembra 2020. godine, kada su uhapšeni na Kosovu. Svi optuženi su negirali krivicu na prvom pojavljivanju pred sudom.

(Tanjug)

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading