DRŽAVO, ZABRANI MIRDITU! VELIČAJU OVK NA NAJVEĆI PRAZNIK! Sve više glasova protiv antisrpskog festivala

Autor: M. J. - E. S. T.

Vesti

14.06.2024

20:40

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Želja da se na Vidovdan pljune po Srbiji i Srbima dodatno će uvećati rizik, smatra Vladimir Đukanović

DRŽAVO, ZABRANI MIRDITU! VELIČAJU OVK NA NAJVEĆI PRAZNIK! Sve više glasova protiv antisrpskog festivala

Foto: Tanjug/AP, Promo foto

Vladimir Đukanović, poslanik Srpske napredne stranke, zamolio je državu da zabrani održavanje ovogodišnjeg festivala Mirdita, koji je najavljen baš za 28. jun u Beogradu

LAŽNA ŽELJA ZA DIJALOGOM

- Najljubaznije molim državu da ovo zabrani. Krajnje nepotrebna provokacija, i to baš kad se obeležava Vidovdan. Pošto Srbiji nisu potrebni nikakvi sukobi, da bi se bilo kakvi incidenti izbegli, najbolje je da se zabrani održavanje ove manifestacije. Najpametnije bi bilo da se zauvek zabrani - rekao je Đukanović.

On je dodao da je taj festival godinama veoma sporan jer se na njemu krajnje negativno, čak i uvredljivo, govori o Srbima i njihovoj borbi za opstanak na Kosovu i Metohiji, pošto se ta ista borba podvodi pod težnju za nekakvom velikosrpskom hegemonijom.

- Pod plaštom navodne multikulturalnosti i lažne želje za dijalogom, svi sagovornici na toj skandaloznoj manifestaciji složni su u jednom - da je Kosovo nezavisna država i da Srbija nema šta da traži na Kosovu i Metohiji. Neretko se i borba terorističkog OVK glorifikuje, a banditi i teroristi se promovišu u junake - naglasio je Đukanović.

Republika

Foto: Tanjug/Tara Radovanović

Vladimir Đukanović

VISOKORIZIČNO

Dodaje da iza svega stoji "domaći antisrpski nevladin sektor, kao što je organizacija Inicijativa mladih za ljudska prava, zatim Građanske inicijative, Integra, kao i Rokfelerova fondacija i da se zato osećaju nedodirljvim.

Republika

Foto: Tanjug/Strahinja Aćimović

 

- No, ovog puta preterali su s provokacijom i jasno je da se ne mogu više skrivati iza plašta navodne želje za dijalogom, već je cilj nabiti na jedan od naših najvećih praznika prst u oko celokupnom srpskom narodu. S obzirom na to da je sama organizacija ove manifestacije i prošlih godina bila visokorizična, te su specijalne policijske snage morale da obezbeđuju učesnike, ove godine za tako nečim nema nikakve potrebe jer sama želja da se za Vidovdan pljune po Srbiji i Srbima dodatno će uvećati rizik i država bi morala da zabrani održavanje ovog sramnog skupa - zaključio je Đukanović.

Azdejković: Namerna provokacija

Gej-aktivista Predrag Azdejković ocenio je poklapanje datuma festivala s Vidovdanom kao provokaciju sa željom zabrane festivala.

- Inicijativa mladih je jedan od organizatora Parade ponosa i gledaju kad su verski praznici da se ne bi preklopili. Tako da je odluka da Mirdita, dobar dan bude na Vidovdan namerna provokacija sa željom da se izazove zabrana festivala da bi kukali po svetu i glumili žrtve zločinačkog režima - napisao je Azdejković na Tviteru.

Otimačina umesto mira

Iako je na zvaničnoj stranici Mirdita, dobar dan navedeno da navodno "ima za cilj promovisanje regionalnog mira između Kosova i Srbije", opštepoznato je da taj skup godinama propagira i otimanje srpske verske i kulturne baštine na KiM. Otuda je više nego jasno da to nije nikakva manifestacija koja promoviše mir, već napadna provokacija protivna ustavnom poretku Srbije koja vređa osećanja većine naših građana.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading