ZAPADNA SRBIJA IZAŠLA NA GLASANJE: Pogledajte kolika je izlaznost u sedam opština u ovom delu zemlje

Autor:

Vesti

02.06.2024

12:50 >> 14:42

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Pristigli su rezultati izlaznosti na lokalnim izborima u opštinama zapadnog dela zemlje

ZAPADNA SRBIJA IZAŠLA NA GLASANJE: Pogledajte kolika je izlaznost u sedam opština u ovom delu zemlje

Foto: Shutterstock

U sedam lokalnih samouprava na teritoriji Zapadne Srbije, izlaznost na lokalne izbore do 12 sati izgleda ovako: u Čačku je svoju građansku dužnost obavilo 16,91 odsto birača, u Gornjem Milanovcu 15 odsto, u Ivanjici se presek očekuje u 13 časova, u Novoj Varoši izlaznost je do 12 časova iznosila 22,3 odsto, u Arilju 13,74 odsto, u Užicu i Sevojnu 16,8 odsto, dok je u Čajetini do 12 časova na glasanje izašlo 20 odsto upisanih birača.

Prema pisanju agencije RINA, do sada izborni dan u svim opštinama i gradovima protiče bez većih nepravilnosti.

Lokalni izbori danas se održavaju u Beogradu, Nišu, Novom Sadu, Subotici, Zrenjaninu, Kikindi, Vršcu, Pančevu, Somboru, Sremskoj Mitrovici, Valjevu, Požarevcu, Jagodini, Užicu i Čačku.

 

Ko sve učestvuje na izborima?

Na ovim izborima koalicija okupljena oko Srpske napredne stranke (SNS) izlazi u svim mestima. Tu širu koaliciju u većini mesta sasa šini i Socijalistička partija Srbije (SPS). 

Kada je reč o opoziciji, situacija je komplikovanija. Oko određenih pitanja, kako se zaključuje na osnovu izjava, došlo je razmimoilaženja, i to pre svega oko odluke o tome da li na predstojeće izbore treba izaći ili ih treba bojkotovati. 

Nekoliko stranaka nekadašnje koalicije "Srbija protiv nasilja" izaći će na izbore 2. juna, međutim, najveća stranka nekadašnjeg bloka Stranka slobode i pravde (SSP) Dragana Đilasa neće izaći na gradske izbore u Beogradu i Nišu. Ipak, u nekim od 88 mesta hoće.

Beogradske izbore bojkotuje i koalicija NADA, koju čine Nova Demokratska stranka Srbije (Novi DSS) i Pokret obnove Kraljevine Srbije (POKS). 

Na izborima za Skupštinu grada Beograda bira se između 14 lista: "Aleksandar Vučić - Beograd sutra", "Ruska stranka - Srbi i Rusi braća zauvek", "Ćale ovo je za tebe - Petar Đurić", "Za zeleni Beograd - Kad ako ne sad - dr Dejan Žujović", "1 od 5 miliona - Beogradski front - Ritam grada - Dušan Teodosijević gradonačelnik", "Biramo Beograd - Dobrica Veselinović - Miloš Pavlović", "Mi snaga naroda, prof. dr Branimir Nestorović", "Narodna lista - Ključ za poobedu", "Beograd - Naš grad", "Unija Roma Srbije - Za Beograd", "Beograd je svet(a) - Stranka pravde i pomirenja - Usame Zukorlić", "Dr Savo Manojlović - I ja sam Beograd - Kreni Promeni", "Saša Radulović - Dosta je bilo (DJB) - Rešenje za promenu", kao i "Mi - Glas iz naroda".

Prema Zakonu o lokalnim izborima, izborna komisija u roku od 96 časova od zatvaranja biračkih mesta donosi i objavljuje za sva biračka mesta ukupan izveštaj o rezultatima lokalnih izbora.
Taj izveštaj sadrži podatke o broju birača upisanih u birački spisak, broju onih koji su izašli na izbore, onih koji su glasali, podatke o broju nevažećih i važećih glasačkih listića, kao i broj glasova koji je dobila svaka izborna lista i broj mandata.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading