OGLASIO SE GIK: Nišlije glasaju na 148 biračkih mesta, evo šta će biti sa onima koji se na biralištima nađu u 20 časova

Autor:

Vesti

02.06.2024

11:42 >> 14:42

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Predsednica Gradske izborne komisije (GIK) u Nišu Danijela Milićević rekla je danas da su u tom gradu sva biračka mesta otvorena na vreme i da izbori protiču bez problema.

OGLASIO SE GIK: Nišlije glasaju na 148 biračkih mesta, evo šta će biti sa onima koji se na biralištima nađu u 20 časova

Foto: shutterstock

Milićevićeva je rekla za Tanjug da je u tom gradu u birački spisak upisano ukupno 226.268 birača koji će glasati za izbor odbornika Skupštine Grada Niša.

Navela je da je, pored 127 biračkih mesta, a po preporuci ODIHR-a, dodato još 21 biračko mesto.

"Kako ne bi nijedno biračko mesto imalo više od 1.800 birača, ali i da ne bi došlo do stvaranja gužvi", kaže Milićevićeva.

Dodala je da je najviše biračkih mesta na teritoriji opštine Palilula 53, na Medijani 52, u opštini Pantelej 40, na Crvenom krstu 36, dok je u Niškoj banji 16 biračkih mesta.

Milićevićeva je podsetila građane da je potrebno da na glasanje sa sobom ponesu važeću ličnu kartu ili pasoš, kao i da će svi birači koji se na biračkom mestu budu zatekli u 20.00 časova kada se zatvaraju biračka mesta, moći da ostvare svoje biračko pravo.

"Predsednik Biračkog odbora odrediće člana odbora koji će označiti kraj reda, ali će svima biti omogućeno da glasaju", zaključila je predsednika GIK-a u Nišu Danijela Milićević.

Gde se sve glasa?

Lokalni izbori održavaju se u Beogradu, Nišu, Novom Sadu, Subotici, Zrenjaninu, Kikindi, Vršcu, Pančevu, Somboru, Sremskoj Mitrovici, Valjevu, Požarevcu, Jagodini, Užicu i Čačku.

Na birališta će izaći i birači iz opština Bačka Topola, Mali Iđoš, Žitište, Nova Crnja, Novi Bečej, Ada, Kanjiža, Novi Kneževac, Senta, Čoka, Alibunar, Bela Crkva, Kovačica, Kovin, Opovo, Plandište, Apatin, Odžaci, Bač, Bačka Palanka, Bački Petrovac, Beočin, Bečej, Vrbas, Žabalj, Srbobran, Sremski Karlovci, Temerin, Titel, Inđija, Irig, Pećinci, Ruma, Stara Pazova, Šid, Svilajnac, Boljevac, Arilje, Nova Varoš, Sjenica, Čajetina, Gornji Milanovac, Ivanjica, Vrnjačka Banja, Raška, Tutin, Aleksinac, Svrljig, Bosilegrad, Bujanovac, Surdulica i Preševo.

Biraće se i odbornici u beorgadskim opštinama Čukarica, Novi Beograd, Palilula, Rakovica, Savski venac, Stari grad, Voždovac, Vračar, Zemun, Zvezdara, Barajevo, Grocka, Lazarevac, Mladenovac, Obrenovac, Sopot i Surčin.

Glasaće se i na redovnim izborima za odbornike u skupštinama svih pet gradskih opština u Nišu – Medijana, Palilula, Crveni Krst, Pantelej i Niška Banja.

Birači moraju da ponesu na uvid ličnu kartu ili pasoš kako bi dokazali svoj indentitet, a onima koji se u trenutku zatvaranja glasačkog mesta zateknu u redu mora da se omogući da glasaju.

Svakom biraču sprejom se obeležava kažiprst desne ruke i kontroliše UV lampom da se ne bi dogodilo da glasa dva puta, a glasa se iza paravana koji obezbeđuje tajnost.

Birači koji usled nepismenosti, slabovidosti, invaliditeta ili nekog drugog razloga nisu u stanju da sami popune glasački listić imaju pravo da na biračko mesto povedu pomagača koji će umesto njih popuniti glasački listić, onako kako mu odrede.

Ukoliko birači nisu u mogućnosti da glasaju na biračkom mestu usled teške bolesti, starosti ili invaliditeta, potrebno je da o tome obaveste upravu gradske opštine grada Beograda u kojoj ima prebivalište najranije 30. maja, a najkasnije 2. juna do 11.00 časova, odnosno birački odbor na dan glasanja najkasnije do 11.00 časova. 

Na osnovu izmene i dopune Zakona o jedinstvenom biračkom spisku, građani koji su promenili prebivalište posle 3. jula 2023. godine neće moći da glasaju na novoj adresi.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading