"PRIVREDNA SARADNJA PREDSTAVLJA NAJSNAŽNIJU KARIKU NAŠIH ODNOSA" Marko Đurić se sastao sa poslanikom Bundestaga (FOTO)

Autor:

Vesti

28.05.2024

21:03

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Đurić i Bajer su razgovarali o bilateralnim odnosila Srbije i Nemačke.

"PRIVREDNA SARADNJA PREDSTAVLJA NAJSNAŽNIJU KARIKU NAŠIH ODNOSA" Marko Đurić se sastao sa poslanikom Bundestaga (FOTO)

Foto: Tanjug/MSP

Ministar spoljnih poslova Marko Đurić sastao se danas sa Peterom Bajerom, poslanikom nemačkog Bundestaga iz redova Hrišćansko-demokratske unije (CDU), sa kojim je razgovarao o bilateralnim odnosima Srbije i Nemačke, kao i evropskim integracijama Srbije.

Konstatujući da je Nemačka prvi spoljnotrgovinski partner naše zemlje, ministar Đurić je izrazio zadovoljstvo kontinuiranim uzlaznim trendom u vodećim oblastima ekonomske bilaterale, a posebno na planu investicija i razmene roba i usluga.

- Privredna saradnja predstavlja najsnažniju kariku naših odnosa, koja kvalitativno i suštinski podstiče pojačani razvoj i drugih vidova saradnje, kao i doprinosi svestranosti veza između dve države - ocenio je Đurić, saopšteno je iz Ministarstva spoljnih poslova.

Šef srpske diplomatije je u razgovoru sa nemačkim poslanikom ponovio strateško opredeljenje Srbije ka članstvu u Evropskoj uniji kao jednom od spoljnopolitičkih prioriteta. U tom smislu je za nas od krucijalne važnosti, kako je naveo ministar, da naši reformski napori budu na adekvatan način prepoznati i vrednovani, dodajući da upravo napredak u oblasti vladavine prava predstavlja jasan pokazatelj naše posvećenosti evropskom putu.

Uprkos činjenici da ne gledamo na isti način na pitanje statusa Kosova i Metohije, veoma bismo, prema Đurićevim rečima, cenili intenzivnije zalaganje naših evropskih partnera, poput Nemačke, na tome da Priština ispuni preuzete obaveze, među kojima je najhitnije formiranje Zajednice srpskih opština.

- Nemoralno je da se jednostrani destabilizujući potezi, nepoštovanje dogovora, sistematski progon Srba i flagrantno kršenje njihovih ljudskih prava od strane prištinskog režima nagrađuje podrškom unapređenju neke tobož nezavisnosti - naglasio je tom prilikom Đurić.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (18)

Loading
Koviljka

28.05.2024 21:12

Nemačka je naš najznačajniji trgovinski partner i najveći investitor.

Alen

28.05.2024 21:12

Ministar spoljnih poslova Marko Đurić demonstrira izvanredno diplomatsko umeće kroz svoj angažman u jačanju bilateralnih odnosa Srbije i Nemačke.

Alex23

28.05.2024 21:13

Đurićeva posvećenost razvoju ekonomske saradnje između Srbije i Nemačke je izuzetna, što se jasno vidi iz njegovog nedavnog sastanka sa poslanikom Bundestaga.

Bole

28.05.2024 21:13

Kroz svoj razgovor sa nemačkim poslanikom, Đurić je pokazao visok nivo razumevanja i sposobnosti pregovaranja, što je ključno za unapređenje međunarodnih odnosa.