Čadež pozvao italijanske privrednike da investiraju u Srbiji

Autor:

Vesti

23.05.2024

14:17

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Čadež je istakao da je Srbija jedna od zemalja sa najvećim privrednim rastom na kontinentu u poslednjih pet godina, a pokretačka snaga su najinovativniji sektori.

Čadež pozvao italijanske privrednike da investiraju u Srbiji

Foto: Misa Obradović

Zelena tranzicija, informaciono komunikacione tehnologije, veštačka inteligencija i biotehnologije, pored tradicionalnih sektora saradnje, biće u fokusu Poslovnog foruma srpskih i italijanskih privrednika koji se održava sutra u Trstu, najavio je predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež u intervjuu za italijansku novinsku agenciju „Nova".

Ekonomske odnose Italije i Srbije karakteriše višedenijska uspešna saradnja, koja sada dobija nove šanse za dalje unapređenje. Poslovni forum srpskih i italijanskih privrednika, drugi za godinu dana, okupiće više od 200 kompanija, a učestvovaće i visoki politički zvaničnici, što je veoma značajno jer su mnogi naši projekti deo velikog Vladinog državnog plana i finansiraju se iz javnih izvora, poput onih o infrastrukturi, zelenoj tranziciji, održivosti, ukazao je predsednik PKS. 

„U Srbiji radi 1.300 italijanskih kompanija koje zapošljavaju oko 30 hiljada ljudi, skoro kao 'mali grad'. Italija je jedan od naših većih trgovinskih partnera, sa kojim smo dostigli razmenu robe i usluga od oko 5 milijardi evra, a 60 odsto italijanskih kompanija u Srbiji su mala i srednja preduzeća", precizira Čadež.

Predsednik PKS navodi da su italijanske kompanije bile preteča u mnogim sektorima, poput Fijata u automobilskoj industriji i zajedničkog preduzeća Fintela i MK grupe, koje je sagradilo prvi vetropark u našoj zemlji.

Istakao je da je Srbija jedna od zemalja sa najvećim privrednim rastom na kontinentu u poslednjih pet godina, a pokretačka snaga su najinovativniji sektori.

„IKT sektor kontinuirano raste oko 40 odsto godišnje a stopa rasta se i dalje povećava. Na polju novih tehnologija, Srbija je danas prepoznata kao jedan od najkonkurentnijih centara. Imamo 6,5 miliona stanovnika i očekuje se da vrednost izvoza softvera ove godine dostigne oko 5 milijardi evra, a deset milijardi će, prema projekcijama, dostići  2027. Tu  konkurentsku prednost prepoznaju italijanske kompanije i dolaze u Srbiju", naglasio je Čadež.

Među tradicionalnim sektorima najvažniji je infrastrukturni, a kako ističe, `kec u rukavu` je Ekspo 2027, koji će se održati u Beogradu.

Ukazao je da će Beograd 2027. biti centar sveta, da se očekuje se ogroman razvoj u oblasti nekretnina i infrastrukture i da je to prava prilika za italijanske kompanije. "Trst je veoma važan kao pomorsko čvorište i centar trgovine između Zapadne Evrope, Italije i našeg jugoistočnog dela Evrope. Veze postoje, samo se moraju potpuno modrnizovati", dodao je.

Predsednik PKS podsetio je na konkurentsku prednost Srbije zahvaljujući sporazumima o slobodoj trgovini, ne samo sa EU, već sa Turskom, Kinom i sa svim bivšim sovjetskim republikama, koji omogućuju direktan bescarinski pristup tržištima sa 2,8 milijardi potrošača.

"Zapadni Balkan je region u Evropi koji će imati najveći rast u narednih pet do sedam godina, računajući početnu tačku na kojoj smo sada", primećuje predsednik PKS i dodaje da postoje i značajni kapaciteti u hidroenergetskom sektoru  i u oblasti solarne energije.  

Ekonomska povezanost Srbije i Italije je deo šire geografske vizije, regiona Zapadnog Balkana i Evrope. Ekonomske perspektive i mogući pravci delovanja za jačanje italijanskog prisustva u regionu su upravo ono što predviđa strateški plan za Jadransko-balkanski region Ministarstva spoljnih poslova Italije, kreiran u februaru 2023. u saradnji sa institucijama ICE, SACE, SIMEST i diplomatskim predstavništvima. U periodu od 2023. do početka 2024. godine u Beogradu su otvorene kancelarije SACE, SIMEST i Cassa Depositi e Prestiti (Cdp).

Čadež je pozitivno ocenio odluku italijanske vlade da otvori agencije i regionalne kancelarije, kao i da opredeli sredstva za kreditnu podršku italijanskim kompanijama koje žele da posluju na tržištu Zapadnog Balkana, posebno u Srbiji. Kako je istakao,  uključivanje Zapadnog Balkana u EU i pre punopravnog članstva je novi plan rasta koji se već sprovodi. „Svesni smo da je proširenje politički proces koji je još uvek u toku, ali naša konkurentnost kao evropske ekonomije, ne može da čeka ako želimo da igramo ulogu među velikim igračima", ukazuje Čadež.

On je pozvao italijanska preduzeća i preduzetnike da investiraju sada i budu deo uspeha jer će region Zapadnog Balkana, a posebno Srbija, koja je najveća zemlja, doživeti ekspanziju u narednih sedam godina sa ekonomske tačke gledišta, a sudeći po brojkama, već je u punom usponu.

"Očigledno je da će se nakon ulaska na jedinstveno tržište, a na kraju i sa članstvom u EU, stvari eksponencijalno promeniti u u svim sektorima", zaključuje Čadež.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading