GRADSKA IZBORNA KOMISIJA (GIK): Ukupan broj birača u Beogradu - 1.602.112

Autor:

Vesti

18.05.2024

12:11

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Na izborima 2. juna pravo glasa ima 11.078 birača manje nego na decembarskim izborima, kada ih je bilo 1.613.190.

GRADSKA IZBORNA KOMISIJA (GIK): Ukupan broj birača u Beogradu - 1.602.112

Foto: ATA Images

Gradska izborna komisija (GIK) utvrdila je danas da će na izborima za odbornike Skupštine grada Beograda 2. juna, pravo glasa imati 1.602.112 građana.

GIK je u saopštenju, koje je preneo Beoinfo, naveo da je broj birača utvrđen na osnovu rešenja Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave, koje je 17. maja u ponoć zaključilo birački spisak za predstojeće izbore.

Uz rešenje resornog ministarstva, kako se dodaje u saopštenju, dostavljen je tačan broj birača za svako biračko mesto za područje Beograda, kao i broj birača za svaku od sedamnaest beogradskih opština.

Na izborima 2. juna pravo glasa ima 11.078 birača manje nego na decembarskim izborima, kada ih je bilo 1.613.190.

PODSETIMO

Jedinstveni birački spisak za predstojeće lokalne izbore zakazane za 2. jun 2024. godine zaključen je u ponoć, u skladu sa zakonskom procedurom.

U ponoć je istekao i krajnji rok do kada izmene u biračkom spisku, predviđene nedavno usvojenim Zakonom o dopunama Zakona o jedinstvenom biračkom spisku, moraju da budu izvršene. 

- Podsećamo javnost, da u skladu sa usvojenim zakonskim rešenjem, građani koji su u poslednjih 11 meseci, počev od 3. jula 2023. godine, menjali prebivalište neće moći da glasaju na novoj adresi - saopštilo je u petak Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave Republike Srbije.

Ministarstvo je uputilo instrukciju jedinicama lokalne samouprave da se izvrše sve potrebne izmene u delu biračkog spiska koji se odnosi na teritoriju jedinice lokalne samouprave, kako bi se uspešno završile date obaveze, kvalitetno i na vreme.  

Takođe, ističe se, zaposleni u Ministarstvu i referenti na lokalu rade maksimalno posvećeno, većina njih prekovremeno, kako bi se ispoštovali svi zahtevi i rokovi, te u tom smislu, javnost ne mora da brine.  

U periodu od danas do 29. maja u ponoć građani mogu da upute zahtev za upis ili promenu podataka koji se odnose na evidenciju birača i to elektronskim putem na nacionalnom Portalu eUprava koristeći uslugu „Zahtev za upis/promenu podataka u Jedinstvenom biračkom spisku“ ili popunjavajući obrazac u njihovom matičnom gradu, odnosno opštini. 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Tagovi

Komentari (0)

Loading