"NOVO POGLAVLJE U ODNOSIMA SA SRBIJOM" Sijeva poseta i sastanak sa Vučićem danas glavna tema u kineskim medijima! (FOTO)

Autor:

Vesti

09.05.2024

08:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Na odlasku, Si je istakao da je veoma zadovoljan posetom, zahvalan i dirnut, jer oseća da su veze dve zemlje čvrste i da u budućnosti treba da otvore nova poglavlja u saradnji.

"NOVO POGLAVLJE U ODNOSIMA SA SRBIJOM" Sijeva poseta i sastanak sa Vučićem danas glavna tema u kineskim medijima! (FOTO)

Foto: ST/Nemanja Pančić, Printscreen

Kineski predsednik Si Đinping završio je juče posetu Srbije i iz Beograda otputovao u Budimpeštu. Kineskog predsednika i njegovu suprugu sa Beogradskog aerodroma „Nikola Tesla“ ispratio je predsednik Srbije Aleksandar Vučić sa suprugom Tamarom.

Uz najviše državne počasti, Vučić je kineskog kolegu ispratio do samih stepenica koje vode u avion, srdačno, kako ga je i dočekao.

Na odlasku, Si je istakao da je veoma zadovoljan posetom, zahvalan i dirnut, jer oseća da su veze dve zemlje čvrste i da u budućnosti treba da otvore nova poglavlja u saradnji.

POSETA SIJA GLAVNA VEST U KINI

Poseta predsednika Si Đinpinga Srbiji glavna je vest u današnjim izdanjima kineskih medija.

 

Naslovne stranice kineskih medija ispunjene su danas naslovima i fotografijama posete Si Đinpinga Srbiji, i susreta sa predsednikom Srbije Aleksndrom Vučićem.

Republika

Foto: instagram.com/buducnostsrbijeav

 

 


"Vučić i Si pozdravili rastuće čelično prijateljstvo", ističe kineski list Global tajms, uz fotografiju srpskog naroda koji se juče okupio ispred Palate Srbija da pozdravi kineskog predsednika.

Saut Čajna Morning Post i Čajna dejli ističu na naslovnoj "novo poglavlje" u odnosima Srbije i Kine.

Podsetimo, Vučić je uzvratio zahvalnost zbog posete kineskog lidera.

"Hvala vam na poseti i na svim porukama. Srbija će za vas uvek biti druga kuća. Hvala vam na ogromnoj časti ukazanoj Srbiji i našim građanima“, rekao je Vučić.

Visokog gosta iz Kine ispratili su i predsednica Skupštine Srbije Ana Brnabić, premijer Miloš Vučević i ministar spoljnih poslova Marko Đurić.

Predsednici Vučić i Si danas su potpisali Zajedničku izjavu o produbljivanju i podizanju sveuobuhvatnog strateškog partnerstva i izgradnji zajednice Srbije i Kine sa zajedničkom budućnošću, a upiličena je i ceremonija razmene 28 dukumenata o saradnji.

Na zajedničkoj pres konferenciji, Vučić je istakao da Srbija gaji ogromno poštovanje prema Kini, kao i da Beograd podržava Princip jedne Kine.

"Kako Kina želi da rešava svoja pitanja, tako će biti i uvek će imati podšrku Srbije jer na tome počiva Povelja UN i na tome se zasniva međunarodno javno pravo", rekao je Vučić.

Zahvalio je Siju na jasnim stavovima po pitanju Kosova i Metohije i teritorijalnog integriteta Srbije.

"Citiram predsednika Sija: Imaćete čvrstu podršku NR Kine po svim pitanjima koja se pokreću u UN, to je za nas izuzetno važno i beskrajno mu hvala na tome", rekao je predsednik Srbije.

Dodao je da će se Srbija, iako mala zemlja, veoma snažno i hrabro odupirati pokušajima revizije istorijskog pamćenja, ali i daljim pritiscima na Beograd, te da će taj otpor biti neuporedivo snažniji nego što je neko mogao da zamisli. Dodao je da je zajednička izjava strateški važan pravac za razvoj bilateralnih odnosa.

Si je istakao da je Srbija prva država iz Evrope sa kojom će Kina izgraditi zajednicu sa zajedničkom budućnošću.

"Mi smo zajedno najavili da ćemo izgraditi zajednicu između Kine i Srbije sa zajedničkom budućnošću u Novoj eri, koja će otvoriti novo poglavlje u istoriji kinesko-srpskih odnosa. Pre osam godina Srbija je postala prvi sveobuhvatni strateški partner Kine u centralnoj i istočnoj Evropi. Danas Srbija postaje prva evropska zemlja gde ćemo izgraditi zajednicu sa zajedničkom budućnošću", poručio je Si.

Istakao je da, kao pravi prijatelji i dobri partneri, Kina i Srbija uživaju političko poverenje koje je snažno kao stena.

Si Đinpingu ovo je bila druga poseta Srbiji za osam godina, a prva Evropi nakon 2019. godine.

Na agendi njegove evropske turneje su tri zemlje Francuska, Srbija i Mađarska. U Beograd je doputovao iz Pariza, a večeras je iz glavnog grada Srbije otputovao u Budimpeštu.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

 

Komentari (3)

Loading
Janko

09.05.2024 08:37

NR Kina je oduševljena Srbijom!

SLOBA

09.05.2024 08:37

Hvala kineskom predsedniku Siju na poseti,koja je bila jako iskrena i puna emocija nekih cudnih,pozitivnih! Kina nam je iskreni prijatelj koja nam pomaze i koja ce nam tek pomagati!

Sasa

09.05.2024 08:38

Ovo je za Kinu veliko postovanje, a za Srbiju jos vece. Srbija je zahvalna Siju na poseti!