KAKO DO DEVIZNE PENZIJE?! Nije dovoljan samo rad u inostranstvu, morate da ispunite još nekoliko uslova

Autor:

Vesti

18.04.2024

09:43

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

U Fondu za penzijsko i invalidsko osiguranje (Fond PIO) ističu da se prava iz penzijskog i invalidskog osiguranja ostvaruju na osnovu 32 međunarodna sporazuma o socijalnom osiguranju sa drugim državama.

KAKO DO DEVIZNE PENZIJE?! Nije dovoljan samo rad u inostranstvu, morate da ispunite još nekoliko uslova

Foto: shutterstock

evri

Prošle godine u Srbiji je izdato neverovatnih 52.000 dozvola za rad stranim državljanima iz raznih zemalja, uključujući Kinu, Rusiju, Indiju, Tursku, Nepal, Kubu... Ova impresivna brojka postavlja pitanje da li će ovi strani radnici sutra imati pravo na deo srpske penzije, kao što to pravo srpski radnici imaju u zemljama sa kojima Srbija ima potpisane sporazume o socijalnom osiguranju.

Otvoreni Balkan: Sloboda kretanja i rada

Inicijativa 'Otvoreni Balkan' odnosi se na državljane Srbije, Albanije i Severne Makedonije koji imaju pravo da se slobodno kreću, borave i rade na teritorijama ugovornih strana. Ova inicijativa olakšava rad stranim državljanima na zapadnom Balkanu, ali postavlja pitanje prava na penziju za ove strane radnike.

Prava iz penzijskog i invalidskog osiguranja za strane radnike

U Fondu za penzijsko i invalidsko osiguranje (Fond PIO) ističu da se prava iz penzijskog i invalidskog osiguranja ostvaruju na osnovu 32 međunarodna sporazuma o socijalnom osiguranju sa drugim državama. Ovo znači da strani radnici koji imaju deo staža u Srbiji i deo u drugoj državi sa kojom Srbija ima potpisan sporazum, mogu ostvariti prava po nacionalnim zakonima koji važe u svakoj od tih država.

Procedura za ostvarivanje prava na penziju

Osiguranici koji rade u Srbiji su obavezno osigurani na penzijsko i invalidsko osiguranje, osim ako su detaširani radnici osigurani u državi iz koje su upućeni na rad u Srbiju. Međunarodni ugovori o socijalnom osiguranju omogućavaju radnicima da podnesu zahtev osiguranju na čijem području imaju prebivalište. Svaka država ugovornica odlučuje o pravu na penziju primenom svojih nacionalnih propisa i međunarodnog ugovora o socijalnom osiguranju.

Specifičnosti za određene zemlje

Sporazumi o socijalnom osiguranju sa pojedinim zemljama imaju specifične odredbe. Na primer, Srbija nema sporazum sa Nepalom, ali isplata penzije se može obaviti pod uslovom reciprociteta. Najveći broj sporazuma propisuje da osiguranik treba da ima najmanje 12 meseci staža osiguranja navršenog u Srbiji, dok neki sporazumi ne predviđaju minimalan period osiguranja.

Zakonski uslovi za zapošljavanje stranaca

Za zapošljavanje stranaca u Srbiji, potrebno je da poseduju odgovarajuću vizu za boravak i rad, odobrenje za privremeni boravak ili stalno nastanjenje. Od februara 2024. godine, zahtevi za izdavanje dozvola za boravak i rad stranaca vršiće se preko jedinstvenog veb-portala.


Rastući broj stranih radnika u Srbiji postavlja pitanje prava na penziju za ove radnike. Iako postoje međunarodni sporazumi o socijalnom osiguranju, specifični uslovi i recipročni dogovori sa pojedinim zemljama čine ovu temu kompleksnom. U svakom slučaju, budućnost penzionih prava stranih radnika u Srbiji će zavisiti od primene nacionalnih zakona i međunarodnih sporazuma o socijalnom osiguranju.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (0)

Loading