ŠPANCI UZ SRBIJU KAD JE NAJTEŽE, GRCI ŠOKIRALI ODLUKOM: Evo ko je kako glasao za prijem lažne države Kosovo u Savet Evrope

Autor:

Vesti

17.04.2024

11:08

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Po ko zna koji put Španci su pokazali da razumeju Srbiju i da su uz nju kad je teško

ŠPANCI UZ SRBIJU KAD JE NAJTEŽE, GRCI ŠOKIRALI ODLUKOM: Evo ko je kako glasao za prijem lažne države Kosovo u Savet Evrope

Foto: Printscreen/YouTube/Kosovo online

Parlamentarna skupština Saveta Evrope dala je sa 131 glasom "za", zeleno svetlo za članstvo lažne države Kosovo u ovoj organizaciji, što je u potpunosti suprotno međunarodnom pravu.

Savet Evrope šokirao je tako deo Evropljana koji zna za osnovne principe međunarodnog prava i poštovanja teritorijalnog suvereniteta i integriteta jedne zemlje.

Ko je kako glasao da se lažna država Kosovo približi ili ne Savetu Evrope?

Po ko zna koji put Španci su pokazali da razumeju Srbiju i da su uz nju kad je teško.

Osam predstavnika Španije glasalo je protiv izveštaja izvestioca Dore Bakojani koja je preporučila zeleno svetlo za tzv. Kosovo i tako je ova zemlja u potpunosti stala uz Srbiju i principe međunarodnog prava.

Protiv su bila četiri poslanika iz Mađarske, dva sa Kipra, jedna Grkinja i jedan Nemac. Takođe, protiv su glasala i dva poslanika iz Francuske i jedan Italijan.

Crveni taster su naravno pritisli i članovi delegacije Srbije, njih sedmoro, ali i Maja Vukićević iz Crne Gore, kao i Snježana Novaković i Branislav Borenović iz Bosne i Hecegovine. To je ukupno 29 protiv.

Bilo je i 11 uzdržanih i među njima jedan Crnogorac, šestoro Italijana i troje Moldavaca, te jedan Nemac, prenosi Kurir.

U odnosu na Špance, Mađare i Kiprane, nekoliko Grka koji su članovi Saveta Evrope razočarali su Srbiju odlukom da ipak glasaju za prijem lažne države iako Atina de fakto ne priznaje Kosovo.

Rumuni, nisu ni došli na glasanje, osim Julijana Bulaija koji je podržao Prištinu. Ni Jermeni nisu glasali. Obe zemlje ne priznaju tzv. Kosovo.

Od konačnog prijema tzv. Kosovo deli još izjašnjavanje na Komitetu ministara 16. i 17. maja, a Srbija će pokušati da u malom manevarskom prostoru spreči ulazak Prištine.

Parlamentarna skupština Saveta Evrope osramotila se kao nikad u istoriji, podržavši preporuku za prijem Prištine u tu međunarodnu organizaciju, poručio je direktor Kancelarije za KiM Petar Petković.

"Prihvatanjem mogućnosti da u članstvo Saveta Evrope bude primljeno nešto što nije država, već separatistički režim koji svakodnevnim nasiljem nad srpskim narodom u sebi personifikuje sve protiv čega bi civilizovan svet trebalo da se bori, apsurd je postao stvarnost", naveo je on na platformi X.

Kako je naglasio, pred Komitetom ministara Saveta Evrope 16. maja neće biti samo odluka o članstvu samoproglašenog Kosova, već odluka o smislu postojanja te međunarodne organizacije.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading