KAKO JE OPOZICIONI PORTAL OBMANUO JAVNOST O BOJANI SAVOVIĆ: Oglasio se Etički odbor! "Vi obmanjujete javnost"

Autor:

Vesti

13.04.2024

17:39

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Etički odbor je podsetio da je još 20. novembra 2023. godine izdao Uputstvo za postupanje javnih tužilaca u skladu sa načelima Profesionalnog integriteta i Ličnog integriteta, povodom ranije podnetih inicijativa.

KAKO JE OPOZICIONI PORTAL OBMANUO JAVNOST O BOJANI SAVOVIĆ: Oglasio se Etički odbor! "Vi obmanjujete javnost"

Foto: Tanjug

Etički odbor Visokog saveta tužilaštva demantovao je danas navode tajkunskog portala Nova da je taj odbor zaključio kako tužiteljka Bojana Savović nije prekršila Etički kodeks javnih tužilaca svojim javnim nastupima, posebno učešćem na tribinama para- političke organizacije Proglas. Odbor je istakao da je Nova netačno i pogrešno interpretirala njegove stavove, dovodeći javnost u zabludu.

Etički odbor je podsetio da je još 20. novembra 2023. godine izdao Uputstvo za postupanje javnih tužilaca u skladu sa načelima Profesionalnog integriteta i Ličnog integriteta, povodom ranije podnetih inicijativa. U ovom Uputstvu, Etički odbor je jasno zauzeo stav da javni tužioci treba da se uzdrže od političkih aktivnosti koje nisu u skladu sa načelom nepristrasnosti, osim kada je reč o pitanjima u vezi sa javnim tužilaštvom, vladavinom prava i ljudskim pravima.

Foto: printscreen

Majić demantovao opozicioni portal

Odbor je istakao da javni tužilac kao garant poštovanja zakona i branilac društva ne sme biti instrument koji se koristi u interesu bilo koje društvene, političke ili verske grupe ili dela vlasti, niti zaštitnik njenih pristalica. Ovo Uputstvo odnosi se na sve javne tužioce, uključujući i Bojanu Savović.


Etički odbor je jednoglasno zaključio da nema osnova za ponovno postupanje i davanje mišljenja po inicijativama glavnog tužioca Višeg javnog tužilaštva u Beogradu Nenada Stefanovića, s obzirom da je u inicijativama opisano ponašanje na koje se odnosi prethodno izdato Uputstvo.

Etički odbor je oštro kritikovao portal Nova zbog grubog zanemarivanja profesionalnih novinarskih standarda i zatražio od njega da u celosti objavi Uputstvo, kako bi se izbeglo dalje obmanjivanje javnosti u vezi sa postupanjem Etičkog odbora Visokog saveta tužilaca.

Glavni javni tužilac VJT u Beogradu Nenad Stefanović podneo je niz inicijativa Etičkom odboru i disciplinskih prijava protiv tužiteljke Bojane Savović, navodeći da je prekršila načela nepristrasnosti i ugrozila poverenje u javno tužilaštvo svojim političkim nastupima tokom izborne kampanje za izbore održane 17. decembra 2023. godine.

Savović je optužena da je na tribinama "Inicijative ProGlas" iznosila svoje političke stavove i političko opredeljenje, što predstavlja disciplinski prekršaj. Njeni javni nastupi su detaljno opisani, uključujući izjave o aktiviranju građana, nasilju u društvu i potrebi za promenama.

U skladu sa zakonskim procedurama, o disciplinskim prijavama protiv tužiteljke Bojane Savović odlučivaće disciplinski tužilac Visokog saveta tužilaštva.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (31)

Loading
Doda

13.04.2024 17:44

Na žalost ne obmanjuju ni prvi,ni poslednji put.

Мiraš

13.04.2024 17:44

Z Pa opozicioni portali se samo i bave obmanom javnosti. Ništa čudno od njih.

Zlatko

13.04.2024 17:46

Opozicija se trudi da obmanjuje javnost na svakom koraku

Zvezdan

13.04.2024 17:47

Napokon da i neko ukaze koliko opozicija pokvareno igra