ĐILAS LICEMER NA KVADRAT?! Gazda opozicije zaboravio kako je izabran za gradonačelnika Beograda posle izbora 2008!

Autor: LJUBINKA MIJUŠKOVIĆ

Vesti

21.02.2024

20:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Kad je pravio tanku većinu sa SPS prebezima, koji su prethodno potpisali sporazum s radikalima, sve mu bilo legitimno

ĐILAS LICEMER NA KVADRAT?! Gazda opozicije zaboravio kako je izabran za gradonačelnika Beograda posle izbora 2008!

Foto: Profimedia/AFP, POLITIKA, Nemanja Pančić

"Srbija protiv nasilja", čiji je gazda lider Stranke slobode i pravde Dragan Đilas, tvrdi da koalicija SNS-SPS, plus nekoliko odbornika iz grupacije Branimira Nestorovića (koja se u međuvremenu juče podelila), ne bi bili legitimna vladajuća većina sa svojih 57 odbornika.

Međutim, kad je taj isti Đilas 2008. formirao vlast u Beogradu sa socijalistima i postao gradonačelnik sa 58 odbornika, uključujući tu i manjinsku podršku LDP, tad je sve bilo legitimno?! I sve bez obzira na to što je SPS već postigao i potpisao dogovor da gradsku vlast pravi sa Srpskom radikalnom strankom, a da Aleksandar Vučić bude gradonačelnik.

UZEO I ČEDU

Na beogradskim izborima 11. maja 2008. lista "Za evropski Beograd - Boris Tadić" osvojila je 45 mandata, "SRS - Tomislav Nikolić" 40, "DSS - Nova Srbija - Vojislav Koštunica" 12, "LDP-Čedomir Jovanović" sedam i lista SPS - PUPS - JS šest odborničkih mandata.

Socijalisti su već bili dogovorili većinu s radikalima i DSS, ali su se predomislili i prešli na stranu DS. Tako je vlast u Beogradu formirana od demokrata - 45 mandata, socijalista, koji su do tada bili opozicija - šest mandata, uz manjinsku podršku LDP - sedam odbornika, čime su uspeli da prebace neophodnu većinu od 55 odbornika. Na taj način je upravo Dragan Đilas izabran za gradonačelnika Beograda. I to je tada bilo legitimno.

Danas, kad naprednjaci imaju većinu od pretpostavljenih 57 odbornika, to je đilasovcima nategnuto i nelegitimno. Lista "Aleksandar Vučić - Beograd ne sme da stane" na izborima u decembru 2023. osvojila je 49 odborničkih mandata, socijalisti pet odbornika, Đilasova lista "Srbija protiv nasilja" 43 odbornika. Novi DSS je osvojio sedam mandata, a lista "Mi - glas iz naroda" šest odbornika.

Dejan Bulatović, poslanik na listi SNS 

Republika

Foto: Tanjug

Dejan Bulatović

Posle ostavke Nestorovića i Pavlovića u toj njihovoj organizaciji, ako ostatak odluči da uđe u koaliciju sa SNS i SPS, to ne da je legitimno, nego je moralno. Oni su govorili da se ne pronalaze u opozicionim delovanjima, protivili se tome. Kad bi doneli drugačiju odluku, tražili nove izbore, meni bi to bilo nelegitimno. A Đilas čim zine slaže. On je pravio takve mahinacije u svoje vreme, to što je on radio to je politička prostitucija i ne može on da govori šta je legitimno i legalno

Na dvostruke aršine đilasovaca podsetio je predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

- Legalne većine ima. U ovom trenutku mi imamo legalnu većinu od 56 ili 57 odbornika. Potrebno je 56. Mi smo razgovarali, ja sam rekao i svi smo bili saglasni po tom pitanju, da mi moramo da pravimo razliku u odnosu na onaj period kad su ljudi upravljali ovom zemljom na nelegitiman način - rekao je Vučić na RTS.

Nebojša Bakarec, odbornik SNS

Posle poštenih i savršeno organizovanih izbora 2023, SNS i SPS imaju 54 odbornika i podršku još bar dva odbornika opozicije. Legalitet nije sporan. SNS i SPS sami kažu da podrška dva odbornika opozicije nije dovoljna za potpuni legitimitet. Predsednik Vučić je podsetio da Đilas 2008. nije imao većinu u Beogradu, već su većinu imali SRS, SPS i DSS, koji su potpisali i sporazum o formiranju vlasti u Beogradu. Ta većina je bila i legalna i legitimna. Đilas i Tadić su preinačili volju građana i formirali legalnu, ali ne i legitimnu vlast sa SPS.

Republika

Foto: Branimir Brana Jovanovic

Nebojša Bakarec

Lista DS je 2008. imala 45 mandata, u odnosu na današnjih 49 mandata liste SNS. Na izborima za Skupštinu grada Beograda 2012. DS, tj. Đilasova lista, opet nije imao većinu za formiranje vlasti, zbog toga što je osvojio 50 odbornika. Đilas je na legalan, ali ne i legitiman način, uspeo da formira vlast u Beogradu sa SPS 2012. Ta vlast je trajala samo godinu dana i onda je 2013. uspostavljena i legalna i legitimna vlast SNS, SPS i DSS, u Beogradu, koja je mnogo bolje i jasnije reprezentovala stav građana izražen na izborima

VUČIĆ ČESTITAO

Tada je naveo upravo primer iz 2008.

- Mi smo tada imali većinu u gradu, ali su socijalisti pod pritiskom Dragana Đilasa i Borisa Tadića i Demokratske stranke, napustili ono što se naziva legitimna volja Beograđana i formirali su potpuno nelegitimnu vlast zajedno s njima, doduše legalnu. I bez obzira što je bila apsolutno nelegitimna, ja sam, pošto je to legalno, čestitao onima koji su upravljali gradom. Mi ne želimo da budemo neko ko će na nelegitiman način da upravlja bilo čime - objasnio je Vučić.

REZULTATI 2008.

Za evropski Beograd - Boris Tadić 45
SRS - Tomislav Nikolić 40
DSS - Nova Srbija - Vojislav Koštunica 12
LDP-Čedomir Jovanović 7
SPS - PUPS - JS 6
* u mandatima

REZULTATI 2023.

"Aleksandar Vučić - Beograd ne sme da stane" 49
SPS 5
"Srbija protiv nasilja" 43
Novi DSS 7
"Mi - glas iz naroda" 6
* u mandatima

Srđan Graovac, Centar za društvenu stabilnost

Republika

Foto: Printscreen

Srđan Graovac

- Principi i principijelnost nikad nisu bili jača strana tog dela srpske opozicije i oni su to i ovaj put dokazali, jednostavno, ovo je vrhunski primer licemerja i dokaz da ih ništa drugo ne interesuje, sem da se dograbe vlasti. Samim tim, oni principi koji za njih važe, kada je u pitanju dolazak na vlast, ne treba da važe za druge, zato što je za njih jedino merilo u stvari, ne principi, ne nikakva pravila, već isključivo želja da se dokopaju vlasti.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

 

Komentari (28)

Loading
Bojan

21.02.2024 20:11

Sta zna Djilas,samo da laze i napada

Violeta

21.02.2024 20:13

Lazovcina agresivna,svi znamo koliko je krao

Mihajlo

21.02.2024 20:14

Djilas je lopov,pokrao je toliko od naroda i nije mu dosta

Dragan

21.02.2024 20:15

Uzasan licemer i lazov