ZMIJSKO LEGLO U AMBASADI: Hrvatska obaveštajna služba jedna od najaktivnijih i najopasnijih na području naše zemlje

Autor:

Vesti

27.01.2024

23:28

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Proterivanje diplomate Hrvoja Šnajdera jasna poruka Zagrebu da se rovarenje po Srbiji više neće tolerisati.

ZMIJSKO LEGLO U AMBASADI: Hrvatska obaveštajna služba jedna od najaktivnijih i najopasnijih na području naše zemlje

Foto: ST/B. Jovanović, Tanjug/Hina Zvonimir Kuhti

Odluka Ministarstva spoljnih poslova Srbije da u novembru prošle godine protera hrvatskog diplomatu Hrvoja Šnajdera i da to javno obznani, što nije uobičajeno, bila je jasna poruka Zagrebu da su njihovi špijuni prešli sve granice.

S obzirom na to da je u ovakvim situacijama najčešće svrsishodnije da se provaljeni obaveštajci puste i dalje da rade da bi se praćenjem njihovih aktivnosti došlo do kompletne mreže ili da bi se poturale i dezinformacije ili eventualno zavrbovao neko od saradnika, činjenica da je akcija presečena i javno obznanjena govori u prilog tome da je Šnajder toliko preterao u svom delovanju, da je to moralo da se okonča baš na ovakav način. Time ne samo da je presečen jedan važan kanal i mreža Hrvatske obaveštajne službe (SOA), već je i poslata jasna poruka Hrvatskoj da se ovo više neće tolerisati. Kako se saznaje, ovo neće biti poslednje proterivanje diplomata-špijuna, a Šnajder je od samog početka radio za SOA, dok mu je diplomatski status bio samo maska.

Hrvatska služba po Srbiji radi sveobuhvatno i jedna je od najaktivnijih. Njen rad je višestruko predimenzioniran u odnosu na veličinu Srbije i Hrvatske i realne potrebe njihove službe. Razlog je taj što Hrvatska kao članica NATO dobar deo poslova u Srbiji, kao i u regionu, obavlja za Alijansu i Sjedinjene Američke Države.

U novije vreme SOA je praktično postala ispostava nemačke službe BND, koja obilato finansira rad svojih hrvatskih podizvođača u našoj zemlji. Zbog toga nije ni čudo što hrvatski špijuni ovde imaju nerealno visok budžet za svoje operacije. Naročito velika sredstva ulažu u Vojvodini, najpre u Subotici, koja vrvi od špijuna i saradnika SOA, a centar im je hrvatski konzulat.

Ko je sve provaljen

- Božidar Kulišić, službenik Narodne banke Srbije (NBS), ubačen kao lažna izbeglica nakon "Oluje". Uhapšen je 2001. i umro tokom suđenja

- Marica Lončar, radnica Službe državne bezbednosti Srbije, otkrivena iste godine, uhapšena i proterana
- Čedo Čolović, uhapšen 2016, nagodio se, priznao krivicu i osuđen na tri godine. Hrvati su nekako saznali da se sprema njegovo hapšenje, pa su samo u jednom danu uhapsili deset srpskih državljana, navodno zbog špijunaže
- Dražen Letić, bivši pripadnik MUP Srbije, i agent SOA Nikola Kajkić 2019. su osumnjičeni da su pokušali da spreče Srbiju da hrvatske ratne zločince izvede na sud

Bušenjem pravosuđa do 700 miliona evra

Foto: youtube.com/RTV KISS

Jugobanka

Hrvatski obaveštajci su pre tri godine pokušali da realizuju akciju otimanja čak 700 miliona evra imovine Srbije. Cilj je bio da se nađu saradnici unutar srpskog pravosuđa, koji bi izdejstvovali da se prizna presuda protiv Jugobanke u stečaju, kojoj je praktično konfiskovana basnoslovno vredna imovina u Hrvatskoj, a onda je ona tužena pred tamošnjim sudovima.

Iako su i Jugobanci i svim drugim našim firmama oteli sve što su posedovali u Hrvatskoj (zgrade na najboljim lokacijama, odmarališta...), protiv njih se pokreću sudski sporovi. Za početak, presuđuje se u nekom sporu manji iznos (na primer, 100.000 evra) i podnosi se sudu u Srbiji zahtev da se ta presuda prizna i obavi isplata iz stečajne mase Jugobanke ili, u krajnjem slučaju, iz budžeta Srbije.

Privredni sud u Beogradu tri puta je odbio hrvatski zahtev, ali se onda umešao Privredni apelacioni sud, odnosno čitava mreža unutar srpskog pravosuđa koja radi za Hrvate. Spor je još u toku.

Arkanov major ubijen da ne otkrije špijune

Republika

Foto: Emil Conkic

Željko Ražnatović Arkan

SOA je na našim prostorima aktivna dugi niz godina i ne preza ni od ubistava. Zoran Stevanović Kiri, major KOS i Arkanov bliski saradnik, likvidiran je 30. avgusta 1996. u srcu Beograda, a ubica je odneo torbu s imenima saradnika Tuđmanove službe u tadašnjoj Jugoslaviji.

Stevanović je, kao čovek za vezu sa saradnicima širom Evrope i blizak čelnicima naših službi, preko svojih hrvatskih saradnika došao do spiska Tuđmanovih špijuna, sa sve imenima i preciznim iznosima koliko je koji od njih bio plaćen. Šefovima je najavio da im donosi "bombu", ali ga je neko izgleda ocinkario. Likvidator ga je sačekao na putu ka centrali KOS i pred "Metropolom" u njega ispalio dva kratka rafala. Tri metka su ga pogodila u glavu, a pet u leđa, a hice niko nije čuo jer je škorpion imao prigušivač. Još i tada se sumnjalo da ga je ocinkario neko kome je verovao, a ko je, u stvari, bio dvostruki agent. Nije isključeno ni da se radi o nekom iz vrha naše službe ko ni po koju cenu nije smeo da dozvoli da bude otkriven.

Veze sa navijačima i desničarima

Hrvatska služba u Srbiji blisko sarađuje s pojedinim vođama navijačkih grupa koje SOA često i finansijski podržava. Takođe, hrvatski obaveštajci održavaju bliske veze, uključujući i finansijske, i s nekoliko ekstremno desničarskih organizacija čije režirane ispade koristi da stvori što negativniju sliku o Srbiji.

Prema izveštajima prijateljskih službi, ilustrativan primer je angažovanje N. U., koji je u kontinuiranom saradničkom odnosu sa SOA, po čijim zadacima je bio angažovan i na osnivanju desničarske ekstremističke organizacije koju predvodi. Poseban deo izveštaja odnosi se na incidente koje hrvatska služba organizuje preko saradnika u navijačkim strukturama. Kako se objašnjava, takvi događaji, posebno na masovno posećenim utakmicama, ne samo da mogu da destabilizuju društvenu i političku situaciju u Srbiji, već se uz vešto medijsko plasiranje može ocrniti naša zemlja u regionu i šire.

Najveći ovakav događaj bio je kad je hrvatska služba 2017. na fudbalskom derbiju Partizan - Crvena zvezda inicirala nerede na tribinama. Tom prilikom je uhapšena grupa navijača iz Splita, i to sve pojedinci vešti u raznim borilačkim veštinama, koja je učestvovala u tuči dve frakcije navijača FK Partizan, pošto su je prethodno, po nalogu SOA, angažovale pojedine navijačke vođe, s ciljem izazivanja nereda i stvaranja negativne medijske slike.

Sličan scenario je primenjen na još nekim sportskim događajima, i to ne samo u Beogradu, ali su srpske službe pravovremeno reagovale.

Rušenje dobrih odnosa Srbije i Mađarske

Hrvatska služba, osim podsticanja političkih kriza u Srbiji i podupiranja opozicije, poseban značaj pridaje podsticanju autonomaštva u Vojvodini.

U poslednje vreme grozničavo rade na rušenju dobrih srpsko-mađarskih odnosa u severnoj srpskoj pokrajini. Upravo hrvatska služba stajala je iza nedavnih precrtavanja mađarskih naziva mesta na severu Srbije i raspirivanja nacionalne netrpeljivosti između Srba i Mađara.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (1)

Loading
susjed

28.01.2024 17:22

Rasporedjeni su na raznim administrativnim poslovima gde sire zabunu i ogorcenost naroda. Najcesca fora im je da vam daju odredjena uputstva za postupanje, pa kada vi postupite prema njihovim uputstvima, onda vam kazu da niste nista dobro uradili, a vi psujete drzavu i Vucica. To su obicno nize administrativne pozicije u lokalnim samoupravama, finansijskim ustanovama, ali i u zdravstvu, prosveti, sudstvu i slicno.