NA KURTIJU JE ODGOVORNOST! Lajčak poručio da je deeskalacija hitnija nego ikad

Autor:

Vesti

21.10.2023

12:44

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Evropski izaslanik naveo kako nema napredka u normalizaciji odnosa.

NA KURTIJU JE ODGOVORNOST! Lajčak poručio da je deeskalacija hitnija nego ikad

Foto: Tanjug/D. KUJUNDŽIĆ

Evropski izaslanik Miroslav Lajčak nakon današnjeg sastanka sa premijerom privremenih prištinskih institucija Aljbinom Kutijem u Prištini, rekao je da Kosovo treba da počne sa uspostavljanjem Zajednice opština sa srpskom većinom.

- Kurti ima odgovornost da napreduje u pogledu normalizacije, ako želi da Kosovo napreduje u EU. Moram da ponovim da ZSO treba da se formira bez odlaganja - rekao je Lajčak i dodao:

- Sada moramo da istaknemo potrebu da se bez odlaganja krene u osnivanje ZSO. Bez ovoga neće biti napretka Kosova na evropskom putu. Cenimo Kurtijevu spremnost da brzo nastavi naše razgovore. Nastavljamo za Beograd gde ćemo se sastati sa predsednikom Vučićem.

On je dodao da je sa Kurtijem razgovarano o unapređenju normalizacije odnosa Beograda i Prištine i ostvarivanju napretka u primeni do sada postignutih sporazuma u okviru dijaloga, dodajući da dijalog nema alternativu, dodaje Reporteri.

Specijalni izaslanik EU za dijalog Miroslav Lajčak doputovaće 21. oktobra u Beograd i Prištinu zajedno sa savetnicima za spoljnu politiku i bezbednost francuskog predsednika, nemačkog kancelara i italijanskog premijera Emanuelom Bonom, Jensom Pletnerom i Frančeskom Talom, kao i američkim izaslanikom za Zapadni Balkan Gabrijelom Eskobarom gde će se sastati sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i premijerom privremenih prištinskih institucija Aljbinom Kurtijem.

To je novinarima potvrdio portparol EU Peter Stano i dodao da je svrha posete da se postigne konkretan napredak u primeni Sporazuma o putu normalizacije i deeskalaciji posle najnovijih dešavanja. Prema rečima Stana EU, njene države članice i SAD ostaju snažne pristalice normalizacije odnosa između Beograda i Prištine i evropske budućnosti čitavog regiona.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading