NA SUĐENJU TAČIJA SVEDOK PROMENIO ISKAZ! Sudije donele ODLUKU - uvrstiće u spise njegovu prvobitnu izjavu tužiocima!

Autor:

Vesti

06.10.2023

15:49

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Sudije su u obrazloženju navele da je odbrana imala mogućnost da unakrsno ispita svedoka.

NA SUĐENJU TAČIJA SVEDOK PROMENIO ISKAZ! Sudije donele ODLUKU - uvrstiće u spise njegovu prvobitnu izjavu tužiocima!

Foto: Tanjug/AP

Hašim Tači

Jedan svedok u procesu koji se pred Specijalizovanim sudom ta zločine na Kosovu i Metohiji, u Hagu, vodi protiv nekadašnjih lidera tzv. OVK Hašima Tačija, Redžepa Seljimija, Jakupa Krasnićija i Kadrija Veseljija promenio je nedavno u sudnici iskaz u odnosu na onaj koji je ranije dao i na osnovu kojeg je uvršten u listu svedoka.

Sud je odlučio da se odobri uvrštavanje u spis ranijih izjava svedoka i proglasilo neosnovanim zahtev odbrane za preispitivanje odluke, prenose Novosti.

Tužilaštvo je najpre zahtevalo da se prihvate izjave koje je dobilo od tog svedoka, kao i one koje je taj svedok dao Specijalnom tužilaštvu Kosova, zbog toga što je svedok tokom davanja iskaza pred ovim sudom izbegavao da odgovori na pitanja i govorio da ne može da se seti nikakvih pojedinosti. Panel je uzeo u obzir činjenicu da su ranije izjave tog svedoka u celini uzevši pouzdane i da sadrže dokaze o jednom događaju iz potvrđene optužnice, uključujući potencijalno inkriminišuće informacije o individualnoj krivičnoj odgovornosti Hašima Tačija i Redžepa Seljimija. Panel se uverio da je prihvatanje tih dokaza u interesu pravde i da njime neće biti narušena ukupna pravičnost postupka.

Sudije su u obrazloženju navele da je odbrana imala mogućnost da unakrsno ispita svedoka, da je on jedan od pet svedoka koji su svedočili o istom događaju i da će odbrana biti u prilici da pozove sopstvene svedoke i izvede relevantne dokaze o istom događaju.

Inače, Tužilaštvo je u više navrata isticao da se veliki problem bezbednost svedoka i strah koji osećaju oni koji treba da svedoče. Upravo zbog toga je velika većina svedoka zaštićena, kao i ovaj koji je promenio iskaz, i njihovo svedočenje se održava na suđenjima zatvorenim za javnost.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (0)

Loading