Srbi u Leposaviću ostaju da dežuraju i tokom noći: Vučić ponovo pozvao na mir, oglasio se komandant KFOR-a

Autor:

Vesti

31.05.2023

07:14 >> 23:57

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg rekao je juče da će Alijansa poslati dodatnih 700 vojnika na Kosovo i Metohiju, a da će još jedan bataljon biti stavljen u stanje visoke pripravnosti

Srbi u Leposaviću ostaju da dežuraju i tokom noći: Vučić ponovo pozvao na mir, oglasio se komandant KFOR-a

Foto: republika.rs

Noć između utorka i srede na severu Kosova i Metohije prošla je mirno, ali  se očekuje da će se Srbi i danas okupiti u velikom broju, s obzirom na to da nisu pušteni ljudi koji su uhapšeni tokom sukoba koji su izbili u ponedeljak između okupljenih, KFOR-a i kosovske policije.

Od četvorice uhapšenih Srba, dvojica su i dalje u policiji i prebačeni su u južni deo Mitrovice.

Tokom jučerašnjeg dana vojnici su bili oko zgrada opština, a iako je bilo obećano od strane KFOR-a, da će policija tzv. Kosova povući u utorak do 15 časova, to se nije dogodilo.

Tokom dana bilo je pojačano prisustvo pripadnika KFOR-a i na prilaznim putevima sva četiri sedišta opština sa srpskom većinom na severu pokrajine.

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg rekao je juče da će Alijansa poslati dodatnih 700 vojnika na Kosovo i Metohiju, a da će još jedan bataljon biti stavljen u stanje visoke pripravnosti.

22:51 Komandant Kfora: Da nismo intervenisali na severu, sada bismo oplakivali mrtve

"Da Kfor nije intervenisao na severu Kosova, sada bismo oplakivali mrtve", izjavio je komandant Kfora Anđelo Mikele Ristuća za italijanski dnevnik La Republika.

"Tridesetek vojnika Kfora, od kojih 19 Mađara i 11 Italijana, u ponedeljak je povređeno u kukavičkom napadu urbane gerile. Ja sam uz njih i njihove porodice. Devetorica Italijana su u bolnici u bazi Kamp Viljađo u Italiji, jedan je primljen u zdravstvenu ustanovu u Prištini, a jedan u Skoplju. Niko od njih nije životno ugrožen, brzo će se oporaviti", kazao je Ristuća.

Kako je rekao, zgrada opštine Zvečan pretvorena je u "operacionu salu sa izuzetno nestabilnom situacijom".

Naveo je da je u ponedeljak odredio veliki kontingent vojnika u četiri opštine sa srpskom većinom za inauguraciju nedavno izabranih albanskih gradonačelnika.

Sav rizik, istakao je, vezan je za činjenicu da je premijer Aljbin Kurti odlučio da nastavi sa inauguracijom, uprkos protestima Srba i sumnjama međunarodne zajednice.

22:40 Manč se na Kosovu sastao sa komandantom Kfora

Komandant Komande združenih snaga NATO-a u Napulju admiral Stjuart Manč posetio je danas Kosovo gde je sa komandantom Kfora razgovarao o budućim planovima i operacijama za nepristrasno održavanje mirnog i bezbednog okruženja, u skladu sa mandatom međunarodne vojne misije prema Rezoluciji 1244 Saveta bezbednosti UN.

U saopštenju objavljenom na Tviteru, navodi se da je razgovarano o dodatnih 700 vojnika iz rezervnog bataljona koje je NATO uputio na Kosovo radi normalizacije situacije i uspostavljanja bezbednosti, kao i o mogućem raspoređivanju još jednog rezervnog bataljona, koji je stavljen u pripravnost za slučaj potrebe.

22.38 Link osudio nasilje na severu KiM

Specijalni predstavnik parlamentarne skupštine OEBS-a za istočnu Evropu Mihael Link danas je najoštrije osudio nasilje ''primenjeno nad građanima, medijima, organima za sprovođenje zakona i pripadnicima KFOR-a''.

U saopštenju OEBS-a se dodaje da predstavnik Link pomno prati situaciju.

''Pre dva meseca sam pozdravio napredak koji je postignut na sastanku na visokom nivou u Ohridu u razgovorima Beograda i Prištine o dobrosusedskim odnosima, ali nažalost, ovih dana smo mogli da vidimo nemile scene na ulicama severa Kosova. Osnovno pravo na protest treba da se sprovodi mirno i bez upotrebe nasilja protiv organa za sprovođenje zakona, koji zauzvrat ne bi trebalo da koriste prekomernu silu. Mediji moraju biti u mogućnosti da nesmetano izveštavaju'', rekao je Link. On je pozvao sve aktere da rade na deeskalaciji, dodajući ''da je bilo dovoljno nasilja''.

''Dogovoreni nemačko-francuski plan i aneks dogovoren u Ohridu trebalo bi da dobiju svoju konačnu finu melodiju na pregovaračkom stolu uz pomoć EU'', rekao je on.

21:19 Srbi i dalje ispred zgrade opštine u Zvečanu

Stotinak građana i dalje se nalazi ispred zgrade opštine u Zvečanu, gde nastavljaju da mirno izražavaju neslaganje sa svim što se poslednjih dana dešava na severu Kosova.

Oni su okupljeni tik uz barikade koje su Kfor i Kosovska policija postavili oko zgrade opštine, rešeni da istraju dok se ne ispune njihovi zahtevi.

U međuvremenu su zbog kiše koja je počela da pada u Zvečanu podignute tende ispod kojih građani sede i, kako kažu, ne žele da se raziđu dok se ne povuku kosovski specijalci iz zgrade opštine, zaposlenima omogući da dođu do svojih radnih mesta i ne oslobode privedeni Srbi.

20:50 Vučić za CNN: Pozivam na mir

Predsednik Vučić je, gostujući na CNN, pozvao Srbe na mir i da učine sve da se situacija koju je destabilizovala Priština smiri.

18.20 - Rakić: Upućena tri zahteva Evropskoj uniji

Predsednik Srpske liste Goran Rakić saopštio je danas da su zameniku generalnog sekretara EU za mir, bezbednost i odbranu Šarlu Frisu upućena tri zahteva tokom sastanka - da se oslobode dvojica uhapšenih Srba, da se povuku specijalne policijske snage iz opštinskih zgrada sa severa i da nelegitimno izabrani gradonačelnici ne dolaze u zgrade opština na severu KIM.

On je dodao da je tokom sastanka zatraženo da se, nakon ispunjenja ovih zahteva, povuku sve specijalne jedinice kosovske policije sa cele teritorije severa i započne formiranje Zajednice srpskih opština.

Sastanku su prisustvovali i šefovi misija EULEKS i EU, dodao je Rakić na Instagramu.

 

 

17.30 - Uhapšenim Srbima Dušanu i Radošu određen jednomesečni pritvor

Uhapšenim Srbima nakon protesta na KiM, Dušanu Obrenoviću i Radošu Petrović, određen je jednomesečni pritvor, pišu Novosti.

Prema još uvek nezvaničnim saznanjima, oni su po isteku 48 sati iz pritvora u Južnoj Mitrovici prebačeni u Prištinu.

12.30 - Ministar Vučević stigao u garnizon Raška

više o tome pročitajte ovde.

10.30 - Ori se "Izađi mala"

Pesma "Izađi mala" ori se u Zvečanu. Ta pesma od početka protesta postala je svojevrsna nezvanična himna protesta, a upućena je lažnim gradonačelnicima i kosovskim specijalcima koji su zauzeli srpske opštine na severu KiM.

09.32 - Milosavljević: Čekamo informacije o uhapšenima

Srđan Milosavljević, bivši predsednik Skupštine Opštine Zvečan ponovio je da su zahtevi povlačenje specijalnih jedinica policije iz opština sa severa KiM.

- Da lažni gradonačelnici ne dolaze u zgrade opština na severu KiM, da se naši neosnovano uhapšeni građani Radoš Petrović i Dušan Obrenović puste na slobodu, jer nisu krivi što su živi. Imamo informacije da su advokati na terenu i čekamo povratne informacije o tome da li će biti pušteni na slobodu - rekao je Milosavljević.

9.15 - Trobojka od 250 metara

Srbi u Zvečanu razvuki zastavu od 250 metara.

08:35 - Vučević: Bezbednosna situacija na severu KiM visoko rizična, definisali smo crvene linije

Ministar odbrane Miloš Vučević kaže za RTS da je bezbednosna situacija na severu Kosova i Metohije visoko rizična zbog jednostranih, nezakonitih, neligitimnih odluka administracije u Prištini. Poručuje i da su definisane crvene linije.

Govoreći o tome koliki bezbednosni rizik u ovom trenutku na severu Kosova i Metohije, ministar odbrane kaže da je "veliki, verovatno najveći mogući".

08.10 - Veliki broj Srba i danas ispred zgrade opštine Leposavić, Kfor ojačao obruč bodljikavom žicom

Veliki broj građana i jutros se okupio ispred opštine Leposavić u znak podrške uhapšenim Srbima tokom sukoba u Zvečanu. Jutros oko 5 sati obruč oko vojnika američkog Kfora dodatno je ojačan bodljikavom žicom. Iza vojnika Kfora se i dalje nalaze okloplopna vozila specijalnih jedinica Kosovske policije.

Novi gradonačelnik Ljuljzim Hetemi nije viđen kako napušta zgradu opštine, pa se pretpostavlja da je i ovu noć, kao i prethodnu ,proveo u tom objektu.

07.30 - Više stotina Srba okupilo se jutros u Zvečanu, traže ispunjenje zahteva

Više stotina građana i jutros se okupilo ispred zgrade opštine Zvečan pred kojom se i dalje nalaze vojnici Kfora i pripadnici Specijalne kosovske policije.

Pripadnici Kfora postavili su bodljikavu žicu u blizini zgrade opštine.

Meštani Zvečani juče su dodali još jedan zahtev, a to je da se uhapšeni Srbi puste na slobodu.

Republika

Foto: Republika

Zvečan

 

Bivši predsednik Skupštine opštine Zvečan Srđan Milosavljević juče je najavio da će se protesti nastaviti i da će biti još masovniji, ako ne budu ispunjeni zahtevi Srba.

07.21 - Zećiri: Poslušao sam preporuke SAD, u utorak sam obavljao dužnost u selu Čabra

Predsednik opštine Zubin Potok Izmir Zećiri, izjavio je da je u utorak obavljao dužnost u opštinskoj kancelariji u selu Čabra.

Zećiri je za RTV Dukađini rekao da je poslušao preporuke ambasadora SAD u Prištini Džefrija Hovenijera, dodajući da želi da bude u skladu sa vladom u Prištini.

Zećiri tvrdi da građani, koji protestuju u opštinama na severu zbog ulaska novih albanskih gradonačelnika u opštinske zgrade, nisu u pravu i da svi objekti pripadaju građanima i tzv. državi Kosovo.

Srbi u tri opštine na severu KiM protestuju, zahtevajući da se povuku tzv. specijalne jedinice kosovske policije sa severa KiM i da albanski gradonačelnici izabrani na izborima koje su Srbi bojkotovali ne ulaze u zgrade opština.

Srbi su lokalne izbore održane 23. marta u četiri opštine na severu KiM bojkotovali, nakon štoi su u septembru prošle godine napustili prištinske institucije zbog nepoštovanja Briselskih sporazuma od strane Prištine, stalnih upada tzv. specijalne policije na sever KiM i protivpravnih hapšenja Srba.

07.00 -  Od jutros situacija na KiM mirna

Situacija na severu Kosova je od jutros mirna i koliko je poznato, tokom noći nije bilo većih incidenata.

Očekuje se da će se građani i danas okupiti u većem broju.

06:50 Blinken: Odluka Prištine da silom obezbedi pristup opštinama eskalirala tenzije

Američki državni sekretar Entoni Blinken saopštio je da je odluka vlade u Prištini, da prisilno pristupi opštinskim zgradama na severu pokrajine, snažno i nepotrebno eskalirala tenzije. Blinken je pozvao sve strane da preduzmu hitne mere za deeskalaciju tenzija.

Bonus video:

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (95)

Loading
Bole

31.05.2023 07:24

I da se albanski političari povuku sa severa Kosova i Metohije

Dana

31.05.2023 07:27

Na Kosovu se hapse ljudi koji nisu krivi, sve to namerno radi albanska strana!

Daca

31.05.2023 07:28

Verujemo da ce se srediti sve.

Dana

31.05.2023 07:28

Srbi nedaju svoje ljude i zahtevaju da se još dvojica puste koji su uhapšeni.