RASKRINKANA MRAČNA TAJNA MIROSLAVA LAJČAKA: Izaslanik EU se lažno predstavlja, ALBANCI GA OFIRALI!

Autor:

Vesti

03.02.2022

12:19

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Specijalni izaslanik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak rekao je na zatvorenim sastancima prilikom posete Kosova da je Evropska unija za međusobno priznanje Srbije i tzv. države Kosovo.

RASKRINKANA MRAČNA TAJNA MIROSLAVA LAJČAKA: Izaslanik EU se lažno predstavlja, ALBANCI GA OFIRALI!

Foto: Tanjug/D. KUJUNDŽIĆ

Ako se u obzir uzme činjenica da pet zemalja EU nije priznalo nezavisnost tzv. države Kosovo, onda je potpuno jasno da evropski izaslanik očigledno ne mari za njihov stav i postavlja se logično pitanje kako uopšte može da predstavlja stavove Unije.

Izjavu Lajčaka o tome da je EU za međusobno priznanje u javnost je izneo član predsedništva Demokratske partije Kosova Enver Hodžaj, koji je ovakav njegov postupak ocenio kao licemeran.

- Lajčak nam je na zatvorenim sastancima rekao da je za uzajamno priznanje, a takav je stav EU jer smo izvršili pritisak na njih - izjavio je Hodžaj.

On je dodao da je zbog toga u vreme dok je on bio ministar spoljnih poslova vršen pritisak na međunarodnu zajednicu da se ovom procesu da konačno ime i da dijalog treba da se završi obostranim priznanjem.

- Kosovo ima partnera u Americi. Za vreme Trampa prvi put bilo je jasno da dijalog treba da se završi obostranim priznanjem. Sada su pozicije Bajdena i Blinkena iste. Moramo se fokusirati na međusobno priznanje - poručio je Hodžaj.

Zemlje EU koje nisu priznale nezavisnost Kosova

* Španija
* Slovačka
* Rumunija
* Kipar
* Grčka

Politički analitičar Dejan Miletić takođe je reagovao na ovakvu izjavu evropskog izaslanika i ocenio je kao skandaloznu.

Republika

Foto: youtube.com/Novo jutro

Dejan Miletić

On je za Srpski telegraf istakao da je Lajčak ovim prešao granice svojih ovlašćenja, što bi, kako kaže Miletić, trebalo biti sankcionisano.

- Ovo što je Lajčak rekao je nedopustivo. To je neuvažavanje osnovnih principa EU. Ovakvim svojim nastupom jasno je pokazao da ne uvažava osnovna načela EU, kada je u pitanju spoljna politika jer to je jedinstveni stav. Prema svim pravilima, on bi morao da se u svakom segmentu svog nastupa uzdržava od jednostranih interpretacija s jedne strane, a s druge strane proglašavati zajedničkim stavom uzajamno priznavanje države koja ni po Ujedinjenim nacijama, a ni po evropskim zakonima ne može da bude priznata je prosto nedopustiva zloupotreba položaja posrednika koji treba da obezbedi nastavak dijaloga, a ne da nas udaljava i iritira našu javnost ovakvim pristupom. Mislim da je to što radi Lajčak naprosto prekoračenje ovlašćenja i da mora da se reaguje na ovakve njegove stavove - kaže Miletić.

On ističe da je Lajčak ovim pokazao da zemlje koje nisu priznale nezavisnost očigledno za njega nisu važne.

- Za Lajčaka i tu administraciju koja stoji iznad njega ove zemlje očigledno nisu važne jer bi za mene, da sam Španac ili Grk, ovo bilo i više nego uvredljivo jer bi to bila jasna poruka da EU mišljenje moje države, ali i zakon EU, ne uvažava i ne tretira kao bitne - ocenio je Miletić.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

 

Komentari (1)

Loading
Danas

03.02.2022 19:27

Amerika je otela Srbiji njenu pokrajinu Kosovo 1999g. Van UN-a. Srbija samo kroz UN da svaki put kroz gen. Konfer. UN svake godine zahteva vraćanje kosova pod ustav Srbiji. Kraj.

Odgovori 19 1