DOBRE VESTI: Jeftinije gorivo u Srbiji!

Autor:

Vesti

19.07.2024

10:31

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ovo su nove cene goriva.

DOBRE VESTI: Jeftinije gorivo u Srbiji!

Foto: pixabay.com

Stigle su nove cene goriva, tako da će od danas od 15 časova, na pumpama u Srbiji cene goriva su manje, odnosno, litar evro dizela koštaće 205 dinara, a litar benzina evropremijum BMB biće 192 dinara.

Nove cene goriva biće na snazi do sledećeg petka 19. jula.

Međunarodna agencija za energiju (IEA) objavila je u svom julskom izveštaju da će globalni rast potražnje za naftom biti manji od očekivanog, smanjujući prognozu za 2024. godinu na 980.000 barela dnevno. Ova korekcija je rezultat usporavanja svetske potražnje za naftom, koja je u drugom kvartalu 2024. godine opala na 710.000 barela dnevno.


Utjecaj Kine na globalnu potražnju za naftom
Značajan faktor koji je doveo do korigovane prognoze je pad kineske potražnje za naftom. Kina je 2023. godine činila 70% globalne potražnje za naftom, ali se očekuje da će taj udeo pasti na 40% u 2024. i 2025. godini. Ovo je značajan pomak koji će imati veliki uticaj na globalno tržište nafte.

Elektrifikacija vozila kao faktor smanjenja potražnje za naftom
Pored kineske potražnje, na manju potražnju za naftom uticaće i slabiji globalni ekonomski rast, kao i sve veća elektrifikacija vozila. Ovi faktori će dodatno doprineti smanjenju globalne potražnje za naftom u narednim godinama.

Različite prognoze IEA i OPEK-a
Važno je napomenuti da se prognoze IEA i OPEK-a znatno razlikuju. Dok IEA očekuje smanjenje potražnje za naftom, OPEK predviđa rast potražnje od 2,2 miliona barela dnevno u 2024. godini i dodatni rast od 1,8 miliona barela u 2025. godini. Ova razlika u prognozama ukazuje na kompleksnost analize faktora koji utiču na globalnu potražnju za naftom.

U zaključku, smanjenje prognoze globalnog rasta potražnje za naftom od strane IEA ukazuje na promenljivu prirodu tržišta nafte i potrebu za pažljivim praćenjem faktora koji utiču na potražnju u narednim godinama.

(Blic biznis)

BONUS VIDEO

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading