SRBIJA NA VRHU LISTE! Jedan proizvod iz naše zemlje omiljen u Rusiji, uvezli 30.000 tona!

Autor:

Vesti

29.05.2024

06:39

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Dobra vest za srpske voćare!

SRBIJA NA VRHU LISTE! Jedan proizvod iz naše zemlje omiljen u Rusiji, uvezli 30.000 tona!

Foto: pixabay.com

Rusija je uvezla 178.300 metričkih tona jabuka od početka godine do 26. maja, od čega najviše iz Srbije, saopštila je pres služba Federalne veterinarske i fitosanitarne službe za TASS.

- Rusija je najviše uvozila jabuke od početka ove godine iz Srbije 30.900 metričkih tona, Azerbejdžana 28.400 metričkih tona, a iz Kine 15.200 metričkih tona - saopštila je pres-služba.

Uvoz ruskih jabuka iznosio je 417.030 metričkih tona.

Srbija i Rusija su 2022. godine ostvarile rekordnu trgovinsku saradnju od čak 4,2 milijarde dolara. Do ovog skoka došlo je jer smo povećali uvoz i uvezli robu u vrednosti od više od tri milijarde dolara, a najviše gas i naftu. Samo na gas i naftu Srbija je 2022. Rusiji platila više od dve milijarde dolara, dok je preostalu milijardu činila druga roba.

Međutim, sankcije koje je Evropska unija (EU) uvela protiv Rusije u velikoj meri uticale su i na trgovinsku saradnju Srbije i Rusije, iako Srbija nije uvela sankcije Moskvi. Prošle godine trgovinska saradnja između dve zemlje spustila se na 2,9 milijarde dolara, odnosno vratila se na nivo iz 2021.

Primarni uvozni proizvodi iz Rusije u Srbiju već godinama su gas i nafta, sa izuzetkom prošle godine, kada je izostao uvoz nafte zbog evropskih sankcija.

Prošle godine najviše smo uvezli gas, a zatim ureu, đubriva, prerađeni duvan, ugljenik. Na listi su se našli i svinjsko meso, kao i helikopteri mase preko 2.000 kilograma, rekordan je i uvoz jabuke hula-hop čarapa, guma za automobile i sira.

BONUS VIDEO

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading